04:29:39 25.07.2024
Stiri

DECIS // CSE mai face un pas pentru ca R. Moldova să nu mai fie DEPENDENTĂ de „Gazprom”: Rețelele de transport al gazelor din R. Moldova vor fi operate de către „Vestmoldtransgaz”, deținută de „Transgaz” România

Actualitate 05.09.2023 09:41 Vizualizări1058 Autor: Ziarul National
DECIS // CSE mai face un pas pentru ca R. Moldova să nu mai fie DEPENDENTĂ de „Gazprom”: Rețelele de transport al gazelor din R. Moldova vor fi operate de către „Vestmoldtransgaz”, deținută de „Transgaz” România


Rețelele de transport al gazelor din Republica Moldova vor fi operate de către „Vestmoldtransgaz”, deținută de „Transgaz” România (75%) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cu 25%. O decizie în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale.

Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, între „Moldovatransgaz” - compania-fiică a „Moldovagaz” - și „Vestmoldgaz” a fost semnat un contract de locațiune a rețelei de transport al gazelor naturale. Pentru a intra în vigoare, contractul urmează a fi avizat de către Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE).

Semnarea acestui acord a fost posibilă ca urmare a modificării legislației care permite ANRE să demareze din oficiu procedura de separare a companiilor din domeniul gazelor, dar și în baza unor decizii ale CSE din iunie și septembrie curent.

Autoritățile anunță că astfel se intră pe ultima sută de metri în procesul de separare a activității de furnizare de activitatea de transportare a gazelor naturale, cu scopul de a evita monopolul și a asigura accesul tuturor părților interesate la infrastructură. Separarea companiilor producătoare, de transport, distribuție și furnizare a gazelor face parte din Pachetul energetic III, angajament al R. Moldova față de Comunitatea Energetică.

„Ca și în cazul sincronizării pieței energiei electrice cu cea continentală, consumatorii casnici nu vor simți în vreun fel această schimbare pe piața de gaze. Însă, această separare, pe care R. Moldova a amânat-o din 2012, este un salt enorm în transpunerea legislației europene și liberalizarea, transparentizarea pieței de gaze. Astfel, va fi asigurat acces nediscriminatoriu la rețele pentru toate companiile și pe termen lung vom crește credibilitatea pieței pentru traderi și furnizori europeni, iar competiția, pe viitor, poate genera și prețuri mai bune”, a argumentat ministrul Parlicov.

„Vestmoldtransgaz” va prelua în locațiune și va opera rețeaua de transport al gazelor naturale pe termen de 5 ani. De asemenea, această companie va prelua prin succesiune contractele actuale de deservire tehnică încheiate de către SRL „Moldovatransgaz”, fiind asigurată continuitatea proceselor operaționale aferente infrastructurii de transport a gazelor naturale.

Amintim că SRL „Vestmoldtransgaz” a fost certificată de către ANRE în calitate de operator al sistemului de transport al gazelor naturale care deține gazoductul „Iași-Ungheni-Chișinău”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md