09:07:56 23.07.2018
 
Stiri

Semnalul radio MISTERIOS emis din Rusia. Alimentează teoriile conspiraţiei

Știri 14.11.2017 20:30 Vizualizări659 Autor: Ziarul National
Semnalul radio MISTERIOS emis din Rusia. Alimentează teoriile conspiraţiei sursa: google.ro

Un post de radio pe unde scurte ce emite din Moscova şi Sankt Petersburg alimentează teoriile conspiraţiei de aproape 45 de ani.

UVB-76 sau MDZhB, poreclit de radioamatori „Soneria” („The Buzzer”), emite pe 4625 kHz. Primele informaţii privind emisia datează încă din 1973 şi de atunci şi până azi postul transmite doar un bâzâit scurt şi monoton de 25 de ori pe minut. Din când în când, acesta este întrerupt de mesaje în limba rusă, cel mai recent caz fiind în octombrie anul trecut, când a emis nu mai puţin de 18 mesaje diferite, de pildă: 70 262 KEPLER 74 87 79 99 sau 10 410 BREMEN 64 95 68 80.

Acestea sunt codificate iar semnificaţia lor nu a fost descifrată niciodată, deşi staţia poate fi recepţionată oriunde pe glob. Ca urmare, existenţa postului radio a alimentat teoriile conspiraţioniştilor, mai ales că mai există în Rusia alte două staţii care transmit mesaje codificate.

Se presupune că toate trei aparţin armatei, mai ales că „Soneria” emite din două centre militare de comunicaţii aflate în Sankt Petersburg şi în apropiere de Moscova. În plus, după căderea URSS, activitatea lor s-a intensificat.

Un fost ministru al Comunicaţiilor din Lituania susţine că ar fi vorba de o emisie destinată verificării staţiilor radio ale armatei ruse. Altă ipoteză este că pur şi simplu ar dori să ţină frecvenţa ocupată, pentru a o utiliza în cazul unor situaţii de urgenţă.

Potrivit BBC, o variantă avansată de experţi este cea a „mâinii moarte”: în cazul în care Rusia este lovită de un atac nuclear devastator, care afectează toate comunicaţiile, semnalul se va opri, antrenând o ripostă nucleară automată.

Deşi sună „apocaliptic”, un astfel de scenariu e susţinut chiar de afirmaţiile lui Vladimir Putin, care i-a declarat lui Oliver Stone în cursul celebrelor interviuri că „nimeni va supravieţui” unui război atomic între Rusia şi Statele Unite.

O variantă mai puţin sinistră este că staţia radio e utilizată pentru a transmite mesaje codificate agenţilor ruşi din alte ţări. În timpul Războiului Rece, spionii ruşi foloseau în mod curent transmisiunile pe unde scurte pentru a comunica diverse mesaje cifrate.

Sursa: BBC

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.07.2018 09:29 Nicolae Negru Oligarhia pre limba ei piere, iar Dod...

16.07.2018 09:25 Nicolae Negru Cine și de ce l-a împușcat pe Teo Țăranu

13.07.2018 09:26 Nicolae Negru Cine pune sare pe „rana” Rusiei și de...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md