03:22:03 21.07.2018
 
Stiri

Șeful PA răspunde la ACUZAȚIILE lui Mihai Ghimpu, care spune că dosarul lui Ghirtoacă este politic. „Avem probe suficiente ca să solicităm condamnarea”

Anticorupție 12.08.2017 09:01 Vizualizări2773 Autor: Ziarul National
Șeful PA răspunde la ACUZAȚIILE lui Mihai Ghimpu, care spune că dosarul lui Ghirtoacă este politic. „Avem probe suficiente ca să solicităm condamnarea”

Procuratura Anticorupție (PA) dă asigurări că dosarul în care este cercetat penal primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, nu este unul politic, așa cum afirmă liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu. O declarație în acest sens a fost făcută de șeful PA, Viorel Morari, într-un interviu pentru realitatea.md.

În mai toate cauzele penale din gestiunea PA, persoanele investigate invocă în apărarea lor că este o răfuială politică. Nu este nicio răfuială, este vorba de un act de corupție și administrarea frauduloasă a Primăriei. Procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA nu mai sunt sensibili demult la încercările unor politicieni de a denigra investigaţiile prin intermediul mass-media sau a rețelelor de socializare. Dimpotrivă, asta e un indiciu că, în lipsa de probe prin care să își demonstreze nevinovăția, vor să atragă procurorii în polemici politice. Nu ne impresionează și nu ne intimidează astfel de încercări”, a spus Morari.

Potrivit procurorului, sunt suficiente probe pentru a cere condamnarea lui Dorin Chirtoacă. „Judecătorii vor decide. Noi însă avem probe suficiente încât să solicităm condamnarea, așa cum vom solicita sau am solicitat deja și în cazul celorlalți inculpați din dosar. În opinia noastră, care e formată în baza probelor acumulate, ei au săvârșit acte de corupție și trebuie să răspundă conform legii. Dar desigur, până la decizia finală a instanțelor de judecată, toți inculpații beneficiază de prezumția de nevinovăție”.

Acesta a răspuns și acuzațiilor lui Mihai Ghimpu, care a spus că Dorin Chirtoacă a fost arestat pentru a „împiedica desfășurarea evenimentelor privind centenarul Unirii”.

Nu e nimic de comentat la astfel de abordări care nu au legătură cu obiectul nostru de activitate. Să spună asta în fața judecătorilor, să se apere cu astfel de abordări, e dreptul lor să-și stabilească modalitatea de apărare atât publică, cât și în instanţa de judecată. Am avut aceeași situație și în cazul lui Iurie Chirinciuc, va amintiți, unde aceleași persoane ne acuzau de abuzuri și acțiuni ilegale, ca apoi să se demonstreze că inculpații și-au recunoscut vinovăția. Ce răspuns vreți mai bun la astfel de acuzații politice? Cum arată ele acum? De asta vă și spun ca noi nu le urmărim și nu le lăsăm să ne afecteze în niciun fel activitatea”, a subliniat Morari.

Șeful PA a mai adăugat că instituția pe care o conduce nu este interesată de faptul că în urma arestărilor din sânul PL s-a reconfigurat alianța de guvernare.

„Nu am urmărit acest subiect și nu e în zona noastră de preocupare. Toate acestea sunt chestiuni care nu ne privesc și în activitatea noastră acționăm atunci când avem probele necesare, nu atunci când consideră politicienii sau alte categorii de persoane că e oportun.

Dacă e să vorbim de dosarul parcărilor cu plată, atunci e un caz de rezonanță. A fost un caz de corupție intens discutat în societate și se cerea imperativ intervenția instituțiilor de drept. Doar că noi putem interveni doar când avem condițiile legale îndeplinite, ceea ce am și făcut. În cazul lui Chirtoacă, el a fost reţinut doar după ce au fost administrate probe ce indică direct la implicarea sa în fapta de corupţie incriminată. Cineva speră că prin presiunea publică creată asupra organelor de drept și prezentarea unor informații denaturate din dosar se va ajunge la o pedeapsă mai blândă sau compromiterea acestui dosar de rezonanță. Vă asigur că nu va fi așa”, a conchis sursa citată.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!


Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.07.2018 09:29 Nicolae Negru Oligarhia pre limba ei piere, iar Dod...

16.07.2018 09:25 Nicolae Negru Cine și de ce l-a împușcat pe Teo Țăranu

13.07.2018 09:26 Nicolae Negru Cine pune sare pe „rana” Rusiei și de...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md