13:51:36 03.10.2023
Stiri

Șeful CNA oferă detalii despre „furtul MILIARDULUI”, dosarele lui Dodon și spune când urmează să fie EXTRĂDAȚI „marii corupți” din Israel, Marea Britanie sau Turcia: „Nu ne dorim să întindem cu investigațiile la infinit. E o cursă contracronometru”

Actualitate 28.09.2022 15:57 Vizualizări21503 Autor: Ziarul National
Șeful CNA oferă detalii despre „furtul MILIARDULUI”, dosarele lui Dodon și spune când urmează să fie EXTRĂDAȚI „marii corupți” din Israel, Marea Britanie sau Turcia: „Nu ne dorim să întindem cu investigațiile la infinit. E o cursă contracronometru”


Directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Iulian Rusu, susține că e conștient de faptul că cetățenii, la fel ca și partenerii de dezvoltare, așteaptă investigarea marilor cazuri de corupție, condamnarea personajelor-cheie în fraudele și crimele de rezonanță, dar aceste lucru nu se pot întâmpla peste noapte. Totuși, Rusu a dat asigurări că așteptările oamenilor nu vor fi înșelate, în pofida faptului că dosarele de mare corupție, cum ar fi furtul din sistemul bancar, nu au deocamdată nicio finalitate.

Într-un interviu pentru Deutsche Welle, Rusu a explicat de ce după arestările lui Igor Dodon sau Marina Tauber, de exemplu, nu există condamnări.

„Trebuie să fac o precizare importantă legată de măsurile asiguratorii sub formă de arest preventiv sau arest la domiciliu. Deci, aceste măsuri sunt luate de către procurori pentru a exclude riscurile de distrugere a probelor. Pentru moment, măsurile asiguratorii au fost aplicate, însă este o cale lungă legată de instrumentarea dosarului și, în funcție de complexitate, aceasta poate să dureze mai mult timp. Noi investigăm și fapte care s-au întâmplat în trecut, iar termenul îndelungat ține de analiza complexă pe care o efectuăm și noi suntem dependenți și de răspunsurile pe care trebuie să le primim la solicitările noastre de asistență juridică internațională. Aceasta îngreunează trimiterea dosarului în instanța de judecată”, a menționat Rusu.

Potrivit lui Iulian Rusu, un element esențial în încheierea investigațiilor și transmiterea dosarului în judecată ține primirea unor răspunsuri din afara republicii.

„Vreau aici să subliniez și unele practici din regiune, cum ar fi ale DNA-ului din România, care a avut nevoie de 5-7 ani pentru a obține primele condamnări față de persoane cu funcții înalte în stat. Deci, e foarte important să ne gestionăm așteptările. Noi nu ne dorim să întindem cu investigațiile la infinit. Este o cursă contracronometru, iar în multe privințe sunt importante și resursele pe care le avem la dispoziție, ori în cazul nostru ele sunt destul de limitate raportat la un număr destul de mare de dosare penale. Din acest considerent ne concentrăm pe cauzele cele mai importante, pentru ca să le asigurăm o finalitate”, a punctat sursa citată.

Deși au trecut opt ani de la furtul miliardului din sistemul bancar, șeful CNA nu știe exact când va fi recuperat prejudiciul și când vor fi aduși acasă cei implicați în această infracțiune.

„Ce am reușit noi să facem este să aplicăm sechestre. Pentru a asigura o recuperare definitivă, avem nevoie de aceleași hotărâri definitive ale instanțelor de judecată, care emit titluri executorii și se poate aplica confiscarea. Însuși dosarul fraudei bancare presupune foarte multe active, care au părăsit R. Moldova și au fost transmise în foarte multe jurisdicții. Ne-am concentrat în activitate pe jurisdicțiile cooperante, care oferă informații. Aici calea nu este foarte scurtă, pentru că la început trebuie să demonstrăm că bunurile pe care dorim să aplicăm sechestru sunt suspectate de a fi de origine ilegală și din resurse obținute din frauda bancară, după care să aplicăm, prin intermediul instanței de judecată, sechestru și ulterior să solicităm din partea autorităților străine recunoașterea încheierii noastre și respectiv sechestru să fie aplicat și în acele state.

În unele circumstanțe, analiza este destul de anevoioasă, pentru că presupune identificarea inițială a acelor bunuri, iar asta presupune schimb de informații cu jurisdicții din afară. Cooperarea decurge destul de bine. Avem rezultate intermediare, iar un rezultat intermediar cu care să venim în public va fi aplicarea sechestrului și asigurarea acțiunilor noastre de recuperare din activele devalizate din frauda bancară.

În cazul persoanelor, s-au înaintat aceleași solicitări de asistență juridică internațională, inclusiv pe extrădare. Ele se află în examinare atât în Israel, cât și în Marea Britanie sau Turcia, jurisdicții cu care comunicăm ca să obținem informații adiționale sau, dacă deja a fost emis mandat de arestare, să fie solicitată extrădarea acestor persoane. Un element important sunt modificările care au fost făcute la Codul de procedură penală, care permit judecarea în absența persoanei, atunci când se demonstrează că s-au întreprins sancțiuni, pentru a informa persoana dată că ea este citată pe o cauză penală. Deci, colegii noștri procurori comunică intens pentru a stabili dacă astfel de solicitări de asistență juridică internațională au fost satisfăcute, iar în momentul în care nu este posibilă înaintarea învinuirii, atunci cauzele acestor persoane vor fi examinate în absența lor. Aici vorbim despre subiecți emblematici, participanți la diferite epizoade a fraudei bancare sau ai altor dosare de rezonanță, care sunt pe larg cunoscute publicului larg”, a conchis Iulian Rusu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.10.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Druță, ideologul...

29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md