12:30:16 20.04.2019
 
Stiri

Securitatea energetică a Chișinăului, în PERICOL: SECHESTRU pe toate BUNURILE unei întreprinderi municipale. Este implicat și un consilier socialist

Social 03.05.2016 15:31 Vizualizări1333 Autor: Galina Munteanu
Securitatea energetică a Chișinăului, în PERICOL: SECHESTRU pe toate BUNURILE unei întreprinderi municipale. Este implicat și un consilier socialist

Curtea de Apel Chișinău a pus sechestru pe toate bunurile Întreprinderii Municipale „Direcția construcții capitale”, care riscă să intre în proces de insolvabilitate, și a desemnat un administrator provizoriu. Instanța a dat astfel curs cererii înaintate de către SRL „Fastcomtrans” față de întreprinderea municipală.

De menţionat că litigiul între respectivul agent economic şi Primăria municipiului Chişinău durează deja de zece ani. În anul 2006, SRL „Fastcomtrans”, care este reprezentat în instanţe, în bază de procură, de consilierul municipal din partea Partidului Socialiştilor, Oleg Onişcenco, a câştigat o licitaţie pentru efectuarea lucrărilor de reparaţie curentă a faţadei Liceului „M. Koţiubinski”, un imobil cu statut de monument de arhitectură de importanţă naţională, amplasat pe strada Mihai Eminescu.

Primăria Chişinău i-a achitat firmei o sumă de circa o sută de mii de lei. Lucrările nu puteau fi continuate, deoarece imobilul are statut protejat, iar pentru reconstrucţia acestuia era nevoie de un proiect elaborat şi aprobat în modul stabilit. Din banii alocaţi, agentului economic i s-a solicitat să execute documentaţia de proiect.

Fără a ţine cont de solicitările Primăriei Chişinău, agentul economic a continuat lucrările de reparaţie a faţadei, în lipsa unui proiect de restaurare a clădirii şi cu încălcarea tuturor normelor de construcție, fapt confirmat şi prin expertizele tehnice ce s-au efectuat pe parcursul anilor.

Mai târziu, agentul economic a înaintat o acţiune judiciară împotriva autorităţilor publice locale, solicitând achitarea sumei de nouă milioane de lei, în baza unui deviz întocmit de ei. După mai multe procese judiciare care au durat circa șase ani, Curtea Supremă de Justiţie a decis că Primăria Chişinău urmează să-i achite respectivului agent economic suma de 3,7 milioane de lei. Autorităţile locale au apreciat acţiunile agentului economic drept escrocherie, care blochează activitatea unei subdiviziuni municipale.

Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei capitalei, recent, SC „Fastcomtrans” SRL a semnat un contract de cesiune de creanţe a datoriei cu un alt agent economic, al cărui fondator este Oleg Semeniuc. „De fapt, este acelaşi Oleg Onişcenco, consilierul municipal, or, din data de 25 ianuarie 2016, acesta şi-a schimbat numele în Semeniuc”, mai precizează sursa citată.

Primăria capitalei precizează că, în urma încheierii Curţii de Apel, prin care s-a admis cererea privind intentarea procesului de insolvabilitate a ÎM „Direcţia Construcţii capitale” a Primăriei municipiului Chişinău, se afectează grav atât activitatea întreprinderii municipale, cât şi interesul public.

„Este în pericol realizarea contractelor de reparaţie şi investiţii capitale a peste 114 de proiecte aflate în derulare ce vizează reparaţia şcolilor, grădiniţelor, spitalelor, construcţia reţelelor de apeduct şi canalizare. De asemenea, la balanţa întreprinderii municipale sunt 272 km de gazoducte magistrale, care asigură consumatorii din municipiu cu gaze naturale. Prin urmare, este în pericol inclusiv securitatea energetică a oraşului. Angajaţii direcţiei nu-şi primesc salariile deja de mai multe luni”, precizează sursa citată.

Pe 18 mai curent, Curtea Supremă de Justiţie va examina cererea de revizuire a cauzei, depusă de Primărie, asta pentru că s-ar fi „stabilit mai multe falsuri în dosar”, se precizează în comunicatul de presă al Primăriei capitalei.

Anterior, Oleg Onișcenco a declarat că nu are nicio atribuție la această companie.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md