20:32:49 19.07.2019
 
Stiri

Scrisoare deschisă a producătorilor de bere către prim-ministrul R. Moldova P. Filip

Advertising 06.02.2016 11:00 Vizualizări11422 Autor: Ziarul National
Scrisoare deschisă a producătorilor de bere către prim-ministrul R. Moldova P. Filip sursa: google.ro

Stimate Domnule Prim-ministru!

Dorim să atragem atenția Dumneavoastră referitor la o inițiativă recentă de majorare a accizului la bere, făcută publică prin intermediul proiectului Politicii Bugetar-Fiscale 2016, recent lansat pentru discuții publice.

După ce proiectul a fost tăinuit o perioadă îndelungată de timp și prezentat acum pentru discuții urgente, descoperim că acesta presupune o creștere a accizului la bere de mai bine de 2 ori până la o cotă de 5 lei. În mod normal și în conformitate cu Cadrul bugetar fiscal pe termen mediu, acciza urmând să crească raportat la rata inflației, adică cu 10,5% și urmând să constituie 2,38 de lei. Anume de această creștere s-au bucurat celelalte tipuri de alcool, cu excepția berii. Niciun fel de calcule sau argumente nu sunt aduse ca explicație, ceea ce ne face să credem că cifra este una arbitrară, iar modul în care ne este impusă este discriminatoriu și urmărește distrugerea industriei locale de bere.

O cotă a accizului în mărime de 5 lei nu este doar una samavolnică, ci și una periculoasă pentru economie în general. Dacă cineva, din naivitate, consideră că o dublare a accizului la bere va dubla veniturile la buget - greșește, pentru că efectul va fi exact invers.

Republica Moldova are la momentul actual un consum de bere per cap de locuitor sub media europeană și acesta este în continuă scădere. O dublare a accizului va accelera și mai mult scăderea pieței până la înjumătățirea acesteia, iar în paralel, la scăderea acumulărilor nu doar din accize, ci și din contul altor taxe și impozite.

În toți acești ani, berarii și-au dezvoltat afacerile cinstit și pe cont propriu. Nu am solicitat ajutor de la stat, subvenții sau scutiri. Am investit bani privați locali și străini în modernizarea tehnologiilor, creșterea calității și pregătirea personalului. Am fost onești cu statul, plătind taxele și impozitele aferente. Am reușit să construim un sector viabil, dar intervenții subminante de genul accizului de 5 lei sunt în stare să pericliteze sustenabilitatea industriei de bere.

Stimate Domnule Prim-ministru, un sector, care doar în ultimii 5 ani a contribuit la buget cu circa 2 mlrd. de lei și care a creat mai mult de 1 000 de locuri directe de muncă și peste 2 000 de locuri de muncă în sectoarele conexe, nu credem că merită un asemenea tratament.

Calculele noastre recente arată că acceptarea unui acciz ieșit din logica generală va duce iminent spre reconsiderarea afacerilor noastre, iar în perspectiva câtorva ani putem să ne așteptăm la dispariția totală a producției locale de bere.

„Beermaster”, Bălți, Director General Dumitru Guțu

„Bere Unitanc”, Cahul, Director General Valeriu Cemîrtan

„Cahul Pan”, Cahul, Director General Ion Cușpita

„Cogîlnic, Cimișlia”, director General Anatol Demcenco

„Diaconu Prod”, Costești, Ialoveni, Director General Alexei Diaconu

„Dolce Vea”, Puhoi, Anenii Noi, Director General Valeria Spiridon

„Efes Moldova”, Chișinău, Director General Gokce Yanasmayan

„Kellers”, Budești, Director General Mihai Leșan

„Rivex”, Grătiești, Director General Mina Nartea

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md