16:44:45 17.07.2019
 
Stiri

SCHEMĂ de corupție la VAMĂ: Câte 400 de euro de mașină. Vameșii arătau că autoturismele cu numere străine de înmatriculare ieșeau din R. Moldova la expirarea a 180 de zile, în realitate acestea rămânând în republica noastră

Social 18.03.2019 13:35 Vizualizări2430 Autor: Ziarul National
SCHEMĂ de corupție la VAMĂ: Câte 400 de euro de mașină. Vameșii arătau că autoturismele cu numere străine de înmatriculare ieșeau din R. Moldova la expirarea a 180 de zile, în realitate acestea rămânând în republica noastră

Manipulau datele din sistemul informațional cu privire la evidenţa automobilelor cu numere de înmatriculare străine de pe teritoriul R. Moldova și încasau câte 400 de euro în fiecare caz.

Patru angajaţi ai Serviciului Vamal, de la sediul central și Vama Sculeni, care radiau din baza de date maşinile cu numere de înmatriculare străine contra unor sume de bani au fost astăzi reținuți, alături de doi intermediari.

Este vorba despre un şef responsabil de gestionarea bazelor de date ale Serviciului vamal și trei inspectori, suspectaţi că ar fi pretins sitematic sume de bani pentru a elimina sau a influenţa radierea din sistemul informaţional date cu privire la evidenţa automobilelor cu numere de înmatriculare străine.

Centrul Național Anticorupție anunță, cu referire la denunţători, că rolul intermediarilor era de a influenţa persoane publice din cadrul Serviciului Vamal pentru modificarea informaţiei din bazele de date cu privire la „intrarea” sau „ieşirea” din republică a automobilelor cu numere străine.

Deşi, potrivit legii, maşinile cu numere de înmatriculare străine au dreptul să se afle pe teritoriul Republicii Moldova nu mai mult de 180 de zile, prin intermediul sistemului informaţional se bifa ieşirea autoturismului din ţară, fără ca acesta să părăsească postul vamal.

„Pe parcursul urmăririi penale, au fost identificate mai multe cazuri de manipulare a sistemului informaţional al Serviciului Vamal, pentru fiecare maşină taxa fiind de 400 de euro”, arată CNA într-un comunicat de presă.

Oamenii legii au deschis cinci cauze penale, iar cei reținuți sunt bănuiți de corupere pasivă, trafic de influenţă şi complicitate la corupere pasivă.

Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele publice riscă până la 10 ani de închisoare, amendă şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii pe un anumit termen, iar intermediarii – până la 6 ani de puşcărie şi amenzi.

Serviciul Vamal a anunțat astăzi că s-a autosesizat pe marginea acestui caz și a inițiat o anchetă de serviciu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

10.07.2019 10:19 Ziarul National Diferențe între LIDERI și șefi. A avu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md