03:16:03 23.02.2020
 
Stiri

Salcie energetică la şcoala profesională din Orhei

Social 01.04.2016 10:01 Vizualizări2420 Autor: Galina Munteanu
Salcie energetică la şcoala profesională din Orhei


Un hectar de salcie energetică urmează să fie plantat pe terenul şcolii profesionale din orașul Orhei. Plantaţia va fi întreţinută de elevii şcolii. Ajunsă la maturitate, salcia energetică va servi drept combustibil pentru încălzirea spaţiilor cantinei şcolii din Orhei. Investiţiile sunt acoperite din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă.

Precizăm că trei şcoli profesionale din R. Moldova au lansat începând cu anul de studii 2015-2016 noi cursuri educaţionale dedicate sectorului energiei din biomasă, răspunzând astfel cererii de noi profesionişti solicitaţi în sectorul energetic. Elevii de la şcoala profesională orașul Orhei şi din satul Cuhureştii de Sus, raionul Floreşti, studiază, în premieră, specialitatea „Plantele energetice – sursă de energie regenerabilă” pentru meseria Silvicultor, pe teritoriul acestor şcoli urmând a fi plantate în total patru hectare de salcie şi salcâm energetic. Astfel, elevii vor îmbina cunoştinţele teoretice cu cele practice.

Salcia energetică este supranumită salcia rapid crescătoare, deoarece creşte câte trei centimetri pe zi, în 2-3 ani ajungând la o înălţime a lăstarilor de 6-7 metri. Din tulpinile acesteia se produce biocombustibil (brichete, pelete) ce are o putere calorică aproape egală cu cea a cărbunelui. Salcia energetică este rezistentă la varii condiţii climaterice, creşte pe terenuri mlăştinoase, pe sol nisipos şi pe terenuri cu bonitate redusă. Este folosită cu succes în industria energiei regenerabile, dar şi în cea farmaceutică, ea conţinând salicilină utilizată la producerea aspirinei.

Salcia energetică a cucerit cu pași rapizi țările europene, în Suedia, țara cea mai avansată din punctul de vedere al utilizării energiei verzi, suprafețele depășind 50 de mii de hectare, iar subvențiile alocate pentru plantare ajung și până la 50% din cheltuieli.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.02.2020 08:59 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Irinei Rimes, ...

20.02.2020 17:30 Ziarul National Victor Chirilă // „Armata lui Ciocoi”...

17.02.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Tătucul Dodon simte ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md