12:21:57 02.04.2020
 
Stiri

NOU în legislație! Ce trebuie să facă mamele care nasc copii peste hotarele R. Moldova

Moldovenii în lume 18.02.2016 12:45 Vizualizări4435 Autor: Galina Munteanu


NOU în legislație! Ce trebuie să facă mamele care nasc copii peste hotarele R. Moldova

În cazul în care mama a născut peste hotarele R. Moldova, atunci când solicită să-i fie stabilită indemnizația, cu excepția persoanelor angajate în câmpul muncii în R. Moldova, trebuie să prezinte la Casa Teritorială de Asigurări Sociale o declaratie scrisă pe propria răspundere despre faptul că a beneficiat sau nu de indemnizaţii în statul respectiv.

Modificări în acest sens au fost operate recent în regulamentul cu privire la modul de stabilire și plată a indmenizațiilor adresate familiilor cu copii.

Până acum, era necesar de prezentat doar un certificat privind acordarea sau neacordarea indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii, eliberat de către autoritatea competentă a statului în care s-a născut copilul.

Dacă a beneficiat de această indemnizaţie, solicitantul trebuie să indice în declaraţie perioada când i-a fost acordată indemnizaţia respectivă.

În cazul în care i-a fost acordată această indemnizație pe teritoriul altui stat, indemnizaţia unică la naşterea copilului şi indemnizaţia lunară pentru creşterea sau îngrijirea copilului (pentru perioada respectivă) nu se stabileşte.

Dacă solicitantul va tăinui că a beneficiat de aceste indemnizații pe teritoriul altui stat ori nu va indica corect perioada beneficierii, va fi obligat să restituie pe contul Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) sumele indemnizaţiilor primite necuvenit.

Amintim că indemnizația unică la nașterea copilului atât pentru persoanele asigurate, cât şi pentru persoanele neasigurate, este de 3 100 de lei la naşterea primului copil și de 3 400 de lei la naşterea fiecărui copil următor.

Indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 1,5 ani (pentru persoanele neasigurate) este de 440 de lei.

De asemenea, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani (pentru persoanele neasigurate) este 440 de lei.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.03.2020 10:00 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unirea rațională (2)

27.03.2020 09:29 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unirea rațională sau...

23.03.2020 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // La plecarea lui Petr...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de felul în care acționează autoritățile R. Moldova pentru combaterea extinderii pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md