13:27:19 09.07.2020
 
Stiri

Refuzul lui Dodon de a transmite terenul fostului stadion republican pentru viitorul sediu al Ambasadei SUA, o mare eroare diplomatică, în opinia experților

Politică 13.12.2019 19:30 Vizualizări3828 Autor: Ziarul National
Refuzul lui Dodon de a transmite terenul fostului stadion republican pentru viitorul sediu al Ambasadei SUA, o mare eroare diplomatică, în opinia experților Realitatea


Revizuirea documentelor cu privire la transmiterea terenului fostului stadion republican Ambasadei SUA ar putea duce la înrăutățirea relațiilor dintre Chișinău și Washington. Mai mult ca atât, acțiunile lui Igor Dodon care se opune acestei hotărâri demonstrează o lipsă de responsabilitate. De această părere sunt comentatorii politici Nicolae Negru și Igor Boțan.

Rugați să comenteze propunerea șefului statului către Ambasada SUA privind alegerea unei alte locații pentru edificarea ambasadei, editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, a declarat că, din păcate, Dodon „nu s-a învățat deloc minte și merge pe linia încălcării Constituției”.

„El pășește peste Constituție, o calcă cu cizma, deși ar trebui să fie garantul respectării Legii fundamentale. Dacă a fost luată o asemenea decizie, dacă a fost publicată în Monitorul Oficial, atunci nimeni nu poate fi mai presus de lege. Dodon trebuie să execute legea. Probabil, el a făcut anumite promisiuni altei ambasade, Ambasadei Rusiei. Probabil nu vrea să nemulțumească mentorii săi de la Kremlin, de aceea el procedează în acest fel”, a menționat Negru.

Potrivit lui Nicolae Negru, aceste acțiuni ale șefului statului pun în pericol relațiile cu partenerul de dezvoltare care a ajutat Republica Moldova atât financiar, cât și din punct de vedere politic și economic.

„Nu pot găsi o altă explicație, decât lipsă de responsabilitate și interes ascuns. Acordurile trebuie respectate. Ceea ce face Dodon, face în detrimentul R.Moldova. Ceea ce face Dodon nu poate fi numită o politică externă echilibrată. Este o politică externă foarte clar aplicată în folosul Rusiei”, a precizat editorialistul.

Contactat de reporterul Deschide.MD, directorul executiv al ADEPT, Igor Boțan, a menționat că în cazul în care există un document semnat, indiferent cine s-ar afla la guvernare, autoritățile trebuie să respecte principiul continuității în cazul în care Republica Moldova se consideră un stat serios.

„După ce a fost semnat documentul respectiv, să vorbim despre revizuiri – nu este serios. Mai mult ca atât, domnul Dodon de fiecare dată mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul pe care îl oferă țării noastre. Este o mare eroare diplomatică să se comporte așa”, susține analistul.

Totodată, Igor Boțan nu exclude că Partidul Democrat ar putea influența decizia lui Dodon de a anula procesul de transmitere a terenului Ambasadei SUA.

„PDM este aliat al PSRM. Ei, măcar în această coaliție pe care nici nu vor s-o recunoască, nu pot discuta și rezolva problema respectivă? N-ar avea PDM în această situație o voce clară să le spună socialiștilor că așa nu se procedează?”, a întrebat expertul.

Amintim că Igor Dodon a anunțat că a propus Statelor Unite ale Americii alte patru locații, decât fostul stadion republican, pentru edificarea ambasadei. Potrivit șefului statului, subiectul a fost discutat inclusiv în cadrul întrevederilor pe care le-a avut cu Ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

ion 13.12.2019 23:58

Posibil, deja l-au parcelat si insusit. Socialismul este o deviere psihica.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.07.2020 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // Deznodământ rapid sa...

05.07.2020 13:59 Ziarul National GOLGOTA BASARABIEI ROMÂNEŞTI // 5-6 i...

03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md