04:33:20 05.06.2020
 
Stiri

RAPORT: Banca Mondială ar putea acorda URGENT R. Moldova 57,4 milioane de dolari pentru a sprijini necesitățile imediate ale sectorului sănătății în combaterea pandemiei de COVID-19

Economie 09.04.2020 09:59 Vizualizări746 Autor: Ziarul National
RAPORT: Banca Mondială ar putea acorda URGENT R. Moldova 57,4 milioane de dolari pentru a sprijini necesitățile imediate ale sectorului sănătății în combaterea pandemiei de COVID-19


Economia R. Moldova, la fel ca cea a altor state din regiune, fi în scădere în 2020 din cauza extinderii pandemiei de COVID-19, presupunând o revenire treptată abia începând cu trimestrul trei al anului 2020.

Concluzia se conține într-un raport al Băncii Mondiale care vizează situația din Europa și Asia Centrală și reprezintă prognoza economică actualizată pentru primăvara anului 2020.

Potrivit acestui raport, pe lângă sistarea temporară a activităților economice-cheie și pierderea de venit aferentă, impactul răspândirii virusului în R. Moldova va fi în mare parte asociat cu scăderea cererii de export din cauza perturbării rețelelor de aprovizionare globale și regionale și a reducerii numărului de călătorii și al turiștilor, precum și a remiterilor.

Cu toate acestea, dacă răspândirea persistă și după trimestrul doi al anului 2020, impactul COVID-19 va avea efecte mai severe, care vor duce la o recesiune mai profundă și la pierderi de lungă durată în ceea ce privește producția și locurile de muncă. Se preconizează că economia se va redresa în 2021, pe măsură ce economia globală se ameliorează în urma pandemiei.

Banca Mondială anunță, într-un comunicat de presă, că finalizează un program de activități pentru a ajuta R. Moldova să gestioneze și să diminueze impactul crizei, inclusiv printr-un proiect de urgență în valoare de 57,4 milioane de dolari, menit să sprijine necesitățile imediate ale sectorului sănătății în combaterea pandemiei, dar și să susțină gospodăriile și lucrătorii care-și pierd locurile de muncă, prin acordarea indemnizațiilor de ajutor social.

„În această perioadă extrem de dificilă, este imperios necesar ca autoritățile să acționeze în mod decisiv. Acest lucru implică măsuri rapide de consolidare a sistemelor de sănătate și a plaselor de siguranță din domeniul social, măsuri de sprijinire a sectorului privat și de menținere a stabilității financiare și a încrederii publice - factori critici pentru cetățeni”, a declarat Cyril Muller, vicepreședinte al Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală.

Menționăm că raportul conține o serie de simulări pentru a ilustra între ce limite se pot manifesta ritmurile de creștere în contextul pandemiei. Potrivit scenariilor, creșterea regională va fi afectată de recesiune în anul 2020, contractându-se cu −4.4% până la −2.8%, sub presiunea pandemiei de coronavirus, înainte de a-și reveni în 2021 pe măsura introducerii unor măsuri de politici publice, a revenirii graduale a prețurilor la nivel mondial și a reconsolidării relațiilor comerciale.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.06.2020 11:37 Ziarul National DOC // După ce s-au „odihnit” în peri...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md