01:53:57 26.06.2024
Stiri

Mai puține FACILITĂȚI pentru UTA Găgăuzia: TVA-ul destinat agenților economici din regiune, restituit din bugetul autonomiei, nu din cel național. „Vom face economii de 500 de MILIOANE de lei, care vor putea fi folosite de toți cetățenii”

Actualitate 18.07.2023 12:29 Vizualizări2076 Autor: Ziarul National
Mai puține FACILITĂȚI pentru UTA Găgăuzia: TVA-ul destinat agenților economici din regiune, restituit din bugetul autonomiei, nu din cel național. „Vom face economii de 500 de MILIOANE de lei, care vor putea fi folosite de toți cetățenii”


Agenților economici din UTA Găgăuzia urmează să le fie restituit TVA-ul (taxa pentru valoarea adăugată n.r.) din bugetul autonomiei și nu din Bugetul Public Național (BPN), cum se procedează din anul 2004 încoace. Președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget, finanțe, Radu Marian, a înregistrat astăzi un proiect de lege privind „corectarea unei inechități”, cu o zi înainte de inaugurarea noului bașcan al executivului de la Comrat, Evghenia Guțul.

„Astăzi am înregistrat un proiect de lege, care să aducă mai multă corectitudine în relația dintre BPN și bugetul UTA Găgăuzia. Bugetul UTA Găgăuziei se formează din impozitul pe venit al persoanelor juridice colectat pe teritoriul autonomiei, TVA-ul la mărfuri, produsele și serviciile prestate de agenții economici din autonomie, precum și din accizele la mărfurile fabricate acolo. Deci, UTA Găgăuzia se bucură de o anumită autonomie bugetară. Totuși, în mod neclar, contrar principiilor autonomiei bugetare și autonomiei locale, restituirile de TVA în beneficiile agenților economici din UTA Găgăuzia se face din contul bugetului de stat. Se atestă situația când UTA Găgăuzia încasează TVA-ul, dar aceste resurse nu pot fi folosite pentru restituirea taxei pe valoare adăugată în situațiile menționate mai sus. Agenților economici nu li se restituie TVA-ul din bugetul local, dar din cel național”, a explicat astăzi Radu Marian, în cadrul unui briefing de presă.

Citește și: CURIOS // Câți bani de la bugetul R. Moldova a „mâncat” Găgăuzia prorusă în ultimii cinci ani

Potrivit lui Radu Marian, această prevedere privind TVA-ul a fost introdusă de guvernarea comunistă încă în 2004.

„Doar în ultimii 5 ani, din BPN au fost rambursate peste 640 de milioane de le în calitate de TVA către agenții economici din UTA Găgăuzia. Proiectul de lege vine să elimine această inechitate. Vom completa Codul fiscal cu o prevedere prin care se va stabili că restituirea impozitului și TVA-ului, în special către agenții economici din UTA Găgăuzia, va fi realizată de la bugetul UTA Găgăuzia în limita veniturilor disponibile. Doar sumele neacoperite pentru restituire vor fi compensate prin transferuri cu destinație specială de la bugetul de stat.

Urmarea a acestui proiect de lege, anticipăm economii la bugetul național de aproape 500 de milioane de lei în următorii cinci ani. Acești bani vor putea fi folosiți pentru toată R. Moldova, nu doar pentru UTA Găgăuzia. Respectăm întocmai Autonomia Găgăuză, dar în același timp credem că toate localitățile din R. Moldova, toți cetățenii merită să se bucure în mod egal de programele și fondurile guvernamentale”, a punctat Marian.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md