05:50:14 16.07.2024
Stiri

R. Moldova va achiziționa cel de-al doilea RADAR de supraveghere a spațiului aerian. Costul aparatului se ridică la 20 de MILIOANE de euro și va fi acoperit din fonduri externe

Actualitate 12.03.2024 13:17 Vizualizări1149 Autor: Ziarul National
R. Moldova va achiziționa cel de-al doilea RADAR de supraveghere a spațiului aerian. Costul aparatului se ridică la 20 de MILIOANE de euro și va fi acoperit din fonduri externe


R. Moldova va avea până în 2025 încă un radar de supraveghere a spațiului aerian, a declarat luni-seară ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, în cadrul unei emisiuni de la Pro Tv. La fel ca și în cazul primului radar ajuns în dotarea Armatei Naționale la finele anului trecut, aparatul va fi cumpărat din Franța.

Potrivit lui Nosatîi, în cadrul vizitei la Paris de săptămâna trecută au fost puse la punct mai multe detalii comerciale, după care urmează să fie semnat un acord în acest sens cu partea franceză, conform normelor europene.

Radarul va fi procurat din bani europeni, a precizat ministrul Nosatîi.

Citește și: FOTO // Radarul modern de monitorizare a spațiului aerian al R. Moldova a ajuns în dotarea Armatei Naționale: „Sistemul respectiv este vital pentru consolidarea capacităților din domeniul apărării antiaeriene a R. Moldova”

„Radarul va fi cumpărat pe platforma de susținere a păcii „European Peace Facility”. Sunt bani din fonduri externe. Toate aranjamentele sunt finalizate și Acordul va fi semnat când agentul implementator va transmite documentele necesare, conform procedurilor europene. Banii sunt, Acordul va fi făcut public. E vorba de circa 20 de milioane de euro. Până la sfârșitul lui 2025, va veni cel de-al doilea radar, conform termenilor contractuali. Vor fi circa 15 luni pentru livrare. Clar că ne dorim mai repede, sper că până la sfârșitul mandatului să-l avem venit în republică”, a punctat Nosatîi.

Citește și: Acordul de cooperare în domeniul apărării, încheiat între R. Moldova și Franța, ,,contribuie semnificativ la modernizarea Armatei Naționale", afirmă ministrul Nosatîi

R. Moldova ar avea nevoie de cel puțin trei radare, pentru ca să controleze tot spațiul aerian, a precizat Nosatîi.

În acest sens, ministrul Apărării a subliniat că se poartă mai multe discuții cu partenerii externi, în vederea acordării suportului pentru procurarea celui de-al treilea aparat.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md