11:31:03 22.10.2018
 
Stiri

R. Moldova cere suportul României în negocierile cu UE privind CREȘTEREA COTELOR de export. Când urmează să fie EXCLUSE tarifele la ROAMING

Economie 12.06.2018 15:40 Vizualizări685 Autor: Ziarul National
R. Moldova cere suportul României în negocierile cu UE privind CREȘTEREA COTELOR de export. Când urmează să fie EXCLUSE tarifele la ROAMING

„Dorim suportul părții române în negocierile cu UE privind creșterea cotelor de export și diversificarea gamei de produse exportate”, a solicitat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, la întrevederea cu delegația Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul R. Moldova și Parlamentul României.

Părțile au discutat și despre armonizarea tarifelor de roaming eliminarea ulterioară a acestora.

Potrivit MEI, oficialii au enumerat posibilitățile de realizare a proiectelor comune în domeniul economic pe mai multe platforme de colaborare și amplificarea relațiilor bilaterale. De asemenea, alte subiecte discutate în cadrul întrevederii au fost asigurarea securității energetice, atragerea investițiilor, în special dezvoltarea industriei IT și comunicațiile, eficientizarea diplomației economice, implementarea reformei regulatorii, eficientizarea întreprinderilor de stat.

Referindu-se la punerea în aplicare a Acordului de Asociere/DCFTA cu UE, Gaburici a menționat că, în prezent, comerțul extern al R. Moldova se orientează mai mult spre UE, care a devenit principalul partener comercial al țării noastre, cu o pondere de peste 65 la sută în cazul exporturilor și circa 50 la sută în cazul importurilor. La fel, și numărul companiilor exportatoare s-a majorat cu 200 în ultimii doi ani, fiind în creștere constantă.

„România este partenerul principal al țării noastre la capitolul comercial-economic, dar și susținătorul parcursului european de integrare prin alinierea la standardele europene și preluarea acquis-ului comunitar. R. Moldova este interesată de experiența României în promovarea diplomației economice, implementarea proiectelor în domeniul IT, comunicațiilor, în special privind operarea tehnică a Serviciului unic de urgență și consolidarea instituțională”, a afirmat Chiril Gaburici.

La rândul său, Copreședintele Comisiei, Bogdan-Ionel Rodeanu, a reiterat faptul că România continuă să sprijine R. Moldova în parcursul european și a apreciat impulsionarea relațiilor bilaterale de cooperare pe diverse domenii. Partea română optează pentru realizarea proiectelor comune în economie, industrie, dezvoltare regională, energie, agricultură etc. În mod special, Bogdan-Ionel Rodeanu s-a referit la finalizarea proiectelor de interconectare a R. Moldova la piața energetică europeană, precum și la sporirea eficienței mecanismelor de control în punctele de trecere a frontierei în vederea fluidizării fluxurilor de persoane, mijloace de transport și mărfuri.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Inga 12.06.2018 16:09

Gaburici are experienta in colaborari, deoarece vine din afaceri. Acest lucru se vede si atunci cind arata asa progrese in discutii precum apropierea Moldovei de UE.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.10.2018 09:09 Nicolae Negru A patra cale sau Ideologia Juche în v...

19.10.2018 08:59 Nicolae Negru Politica urii

18.10.2018 10:02 Ziarul National Gheorghe Erizanu: Erdogan

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că sintagma „integrare europeană” trebuie introdusă în Constituția R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md