12:49:08 21.11.2018
 
Stiri

PSIHOLOG // Capcana în care cad ușor ADOLESCENȚII. Cum recunoaștem o persoană dependentă de jocurile de noroc

Social 11.05.2018 18:30 Vizualizări786 Autor: Ziarul National
PSIHOLOG // Capcana în care cad ușor ADOLESCENȚII. Cum recunoaștem o persoană dependentă de jocurile de noroc foto simbol

Peste 100.000 de români sunt dependenţi de jocurile de noroc, iar în ultimii ani din ce în ce mai mulți adolescenţi cad în această capcană. Asta şi pentru că s-a dezvoltat foarte mult piaţa online a jocurilor care promit câştiguri fabuloase. Magia banilor îi atrage pe tineri, dar nu este singura cauză.

Psihologii atrag atenția că de cele mai multe ori singurătatea și lipsa părinților îi fac pe tineri să cadă pradă pariurilor sportive, ruletei sau pokerului. Iar când spun lipsa părinților, nu mă refer doar la lipsa lor fizică, ci și la acele relații părinte-copil în care nu există comunicare, apropiere, încredere.

Un copil care începe să ceară mai mulți bani decât de obicei, care are modificări ale somnului, lipsește frecvent de acasă și este mereu irascibil ar putea avea o problemă cu jocurile de noroc. Pentru a-l convinge să accepte ajutorul, este nevoie de mult tact și înțelegere, nu de reproșuri.

„Spunându-i ce vezi tu, ce simți tu, nu că el este vinovat de ceva, uite eu simt că ceva nu este în regulă cu tine și mă îngrijorează foarte mult lucrul ăsta. În momentul în care începi așa, acea persoană nu se va simți acuzată și nu se va pune în gardă sau nu va reacționa agresiv”, explică Alina Ciupercovici, psihoterapeut.

În plus, părinții trebuie să accepte că problema nu este doar a copilului, ci a întregii familii.

„Încrederea pe care părinții i-au dat-o, timpul petrecut cu el, timpul de calitate, semințe care se plantează cu mult timp înainte, adică o dependență de jocuri de noroc nu este o problemă care apare așa dintr-odată. A ne uită doar la copil, a-l învinui, a-i spune ce erori face, ce puțin bun e, este cu siguranță calea spre eșec a tratamentului, și a recuperării”, spune Roxana Agafiţei, psihoterapeut.

„Uneori este nevoie de consult și tratament psihiatric, alteori de tratament rezidențial, vin tinerii împreună cu părinții lor și stau cu noi câte o săptămână în module rezidențiale; de la familie la familie tratamentul este diferit”, afirmă Alina Ciupercovici, psihoterapeut.Procesul de recuperare este dificil și de durată, mai ales că riscul de recidivă este mare.

„În momentele alea suportul e mai prețios ca oricând. Nu susținem ideea că a recidivat și că nu s-a întâmplat nimic, ci îl încurajăm că data viitoare s-ar putea să fie în stare să facă mai bine”, afirmă Roxana Agafiţei, psihoterapeut.

O dependență netratată poate duce la probleme de comportament, abandon școlar, dar și la moarte.

Este, așadar, o problemă serioasă care trebuie tratată la psiholog. Nu mai amânați nici măcar o zi dacă aveți un copil cu această dependență.

Sursa: digi24.ro

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.11.2018 09:11 Nicolae Negru Mai ușor cu pianul trădării de patrie...

16.11.2018 12:00 Ziarul National Victor Chirilă // Cine e de vină că R...

16.11.2018 09:21 Nicolae Negru Plahotniuc crede că Europa e proastă?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md