15:16:04 25.07.2024
Stiri

PROPUNERE // Bustul lui Alexandru Moșanu, înălțat în fața clădirii Parlamentului: „Prin oameni ca Alexandru Moşanu, românimea de la est de Prut şi-a dus crucea cu demnitate, a supraviețuit tiraniei și a spus lumii adevărul despre identitatea noastră”

Actualitate 19.06.2024 15:28 Vizualizări1457 Autor: Ziarul National
PROPUNERE // Bustul lui Alexandru Moșanu, înălțat în fața clădirii Parlamentului: „Prin oameni ca Alexandru Moşanu, românimea de la est de Prut şi-a dus crucea cu demnitate, a supraviețuit tiraniei și a spus lumii adevărul despre identitatea noastră”


Memoria primului președinte al primului Parlament al R. Moldova, Alexandru Moșanu, ar putea fi înveșnicită prin ridicarea unui bust al savantului în fața clădirii Legislativului.

Propunerea a fost lansată de jurnalistul Alecu Reniță, fost deputat în Parlamentul Independenței, de Ziua Istoricului, marcată pe 18 iunie.

„Ar fi mai mult decât necesar, după șapte ani de la călătoria în ceruri, să fie înveșnicită memoria ilustrului luptător pentru cauza națională și adevăr, fiind înălțat bustul primului președinte Alexandru Moșanu în fața clădirii Parlamentului. Actualul Legislativ, cu o majoritate de 63 de voturi, ar putea lua o decizie, fără să țină cont de țipetele disperate ale lui Țîrdea, Batrîncea, Bolea sau Tauber. Ar fi un semn clar că în R. Moldova se schimbă nu numai cei de la putere, dar și mentalitatea lor”, a scris Alecu Reniță pe pagina sa de Facebook.

Fostul deputat l-a cunoscut îndeaproape pe Alexandru Moșanu, căruia îi datorăm nu numai Declarația de Independență, dar și studierea istoriei neamului nostru în școli, după zeci de ani de ideologie sovietică.

CITIȚI și 27 august 1991. Pașii lui Alexandru Moșanu: „Proclamarea independenței R. Moldova a fost și rămâne cel mai important eveniment din viața mea”

„Ca nimeni altul dintre savanți, Alexandru Moșanu a întruchipat în anii de teroare ideologică și de muțenie colectivă vocea onestă, aproape singulară, a științei istorice. Domnia sa a făcut parte din acea foarte rară specie de intelectuali basarabeni care nu s-a gudurat și nu a cerșit favoruri pe la curțile stăpânilor roșii. Intrase în Parlament nu să scrie istorie, ci să făurească istorie.

Când a venit ora astrală a desprinderii Basarabiei de imperiul răului, Alexandru Moșanu a convins un Parlament și o națiune întreagă că a fost și a rămas un Om al adevărului. În Declarația de Independență, care îi aparține ca viziune și spirit, a adus în prim-plan adevărul istoric despre dezmembrarea Moldovei la 1775 și 1812, reparația acestor mari nedreptăți „prin voința liber exprimată a populației Basarabiei și Bucovinei” la 1918. Apoi a demonstrat că Uniunea Sovietică, contrar dreptului internaţional, la 28 iunie 1940 a ocupat o parte din România, - Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, că Pactul Ribbentrop-Molotov şi consecinţele sale sunt nule, iar românii moldoveni au toate drepturile, fără niciun amestec din afară, să revină în spaţiul istoric şi etnic al devenirii sale naţionale. Istoria acelor clipe înălţătoare îi spulberau suferinţele din trecut şi îi dădeau dimensiunile adevărate ale unui lider naţional

Prin oameni ca Alexandru Moşanu, românimea de la Est de Prut şi-a dus crucea cu demnitate, a supravieţuit tiraniei şi a spus lumii adevărul despre identitatea şi Ţara noastră. Prin tot ce a simţit şi a trăit, prin tot ce a făcut, Alexandru Moşanu va întruchipa de-a pururi sufletul neînvins al Basarabiei româneşti şi aspiraţiile ei de a reveni Acasă. Alexandru Moşanu şi-a scris Testamentul o viaţă întreagă, rezumându-l la două cuvinte magice – România întreagă!”, a punctat Alecu Reniță.

CITIȚI și Necrolog al Asociației Istoricilor din R. Moldova, dedicat lui Alexandru Moșanu: „S-a stins din viaţă un mare PATRIOT al neamului, un lider al Mişcării de Eliberare Naţională a românilor basarabeni, un om de o valoare intelectuală incontestabilă”

Alexandru Moșanu, profesor universitar, doctor habilitat în istorie, membru de onoare al Academiei Române, a decedat pe 7 decembrie 2017, la vârsta de 85 de ani.

A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova între anii 1990 și 1998 și a îndeplinit funcția de președinte al Parlamentului Republicii Moldova în perioada 3 septembrie1990 – 2 februarie1993, fiind primul în această funcție.

Alexandru Moșanu a fost unul dintre liderii Mișcării de Eliberare Națională și cel care a citit în Parlament proiectul Declarației de Independență pe 27 august 1991, care a fost votată în aceeași zi unanim de cei 278 de deputați prezenți în sală.

Profesorului Alexandru Moșanu i se datorează, printre altele, introducerea cursului de „Istoria Românilor” în școlile din R. Moldova.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md