09:19:42 07.06.2020
 
Stiri

PRONOSTICUL ex-premierului Sturza privind durata crizei provocate de COVID-19: „Urmează trei luni de fază acută, după care minimum 6 luni de „lâncezeală", apatie și disperare. În cazul Moldovei...”

Economie 31.03.2020 13:00 Vizualizări1780 Autor: Ziarul National
PRONOSTICUL ex-premierului Sturza privind durata crizei provocate de COVID-19: „Urmează trei luni de fază acută, după care minimum 6 luni de „lâncezeală


Economia R. Moldova ar avea nevoie de cel puțin trei ani, în cazul în care pandemia de COVID-19 nu se repetă în toamnă, ca să-și revină la situația de până la criza provocată de noul coronavirus. De această părere este fostul premier Ion Sturza, care afirmă că este tot mai des este întrebat „cât va mai dura” această stare de incertitudine.

„Trebuie să recunosc că este prima dată când mă hazardez să dau un pronostic cu o precizie matematică la o criză economică. Această precizie este dictată de virus. Algoritmul din alte țări care „au luat-o înainte” este clar.

Urmează trei luni de fază acută. După care - minimum 6 luni de „lâncezeală", apatie și disperare. Abia după, dacă nu se va repeta pandemia în toamnă, vom începe încet-încet să ne revenim. Cât va dura până la „normal”, normal însemnând perioada de înainte de criză? În cazul Moldovei - 3 ani. Economiile dezvoltate vor începe o recuperare ceva mai devreme: 1 - 1,5 ani. Economiile emergente (e cazul României) - peste 2 ani. Repet, e un algoritm dictat de virus și de această nefastă combinație de crize: de sănătate, economică, financiară, socială și psihologică. Țările europene vor „sta închise” ermetic încă cel puțin 6 luni”, menționează sursa citată, într-o postare pe Facebook.

Cei din business (în special ÎMM-uri) nu trebuie să-și facă iluzii, deoarece vor trebui să înghețe afacerile, să concedieze oamenii și să strângă din dinți.

„Șomerii vor trece în grija statului. Cei de la guvernare vor trebui să gestioneze concomitent toate crizele și să aibă grijă de cel puțin 200 de mii de șomeri. Trebuie luate măsuri economice adecvate situației. Oamenii nu trebuie să aibă nici o iluzie, drămuiți-vă resursele, aveți grijă de sănătatea voastră și a celor din jurul vostru. Astăzi, statistic vorbind, 60% din populație nu au niciun fel de economii, 20% - maximum pentru o lună”, precizează Sturza.

Acesta subliniază că nu vrea să dramatizeze, dar oficialii vorbesc și acționează doar pe dimensiunea sănătății. „E firesc și de înțeles. Dar trebuie să avem o claritate oarecare și în zona economică, care nu-i mai puțin existențială. Cred că e timpul ca cei din afaceri să se autoorganizeze. Voi veni zilele acestea cu mai multe propuneri. Lucrăm la un mecanism bazat pe businessul nostru online care va fi pus la dispoziția micilor antreprenori din Moldova pentru a-și putea vinde produsele. Acum ne aprovizionăm intens cu materiale de protecție, mărfuri de primă necesitate, care vor fi disponibile și pentru Moldova. E pandemie. Nu e strategie de business. Cine nu o să înțeleagă și o să încerce să facă „averi” pe timp de criză - riscă!”, a conchis fostul premier.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Top stiri

Voila 01.04.2020 16:52

Vaccin până la toamnă nu va fi dar medicamente deja există, cei drept cu efect redus și în cantități insuficiente, iar zeci de laboratoare lucrează la crearea altor noi. Și desigur numeroși 'oameni de afacere' vor încerca să pescuiască în ape tulburi și să-și îngroașe punga.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.06.2020 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Prezidentul pmr și ...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md