14:15:25 29.03.2024
Stiri

Primul lucru pe care TREBUIE să-l faceţi dacă sunteţi muşcaţi de căpuşe

Știri 18.04.2018 17:30 Vizualizări3118 Autor: Ziarul National
Primul lucru pe care TREBUIE să-l faceţi dacă sunteţi muşcaţi de căpuşe Sursa: adevarul.ro


În ultimele zile, odată cu încălzirea vremii şi înverzirea naturii, medicii de la spitalele de boli infecţioase se confruntă cu numeroase cazuri de înţepături de căpuşă.

Căpuşele pot transmite boli grave. Colocvial, boala care provine de la înţepătura de căpuşe este cunoscută şi sub numele simplu de borelioză, de la bacteria Borrelia burgdorferi, transmisă omului de căpuşele din genul Ixodes infectate.

„Foarte multă lume a ieşit la iarbă verde, ceea ce a făcut ca să apară din nou înţepăturile de căpuşe. Această înţepătura poate transmite un microb numit borelia şi să declanşeze o boală numită borelioză sau boala Lyme. Nu toate căpuşele sunt parazitate de acest microb.

De aceea, în momentul în care suntem înţepaţi de o căpuşă, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să ne prezentăm la un medic chirurg pentru a ne scoate căpuşa. Dacă aceasta nu persistă mai mult de 24 de ore pe tegument, nu apucă să elimine boerelia în ţesutul vascular al omului şi nu poate declanşa boala.

Dacă au trecut 24 de ore, atunci prevenţia este cu antibiotic timp de trei zile sau, dacă nu se ştie când a avut loc înţepătura, se pot face nişte analize să se vadă dacă căpuşa a fost parazitată de borelie, iar dacă acest microb a intrat în organism, se face tratamentul acestei boli”, a declarat medicul Virgil Musta, de la Clinica de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara.

Boala evoluează în trei faze

În prima apar simptome asemănătoare cu ale unei viroze, dureri de cap, dureri de muşchi, oboseală, iar la nivelul înţepăturii poate să apară un eritem cu margini intense roşii.

„Dacă nu este tratată boala, poate să se autolimiteze, dar poate evolua mai departe spre faza a doua, când diseminează în organe şi apoi apar manifestări cardiace, neurologice, articulare şi tegumentare.

Iar apoi, în faza a treia, evoluează ca o boală cronică, ducând la manifestări neurologice - aşa numita neuroborelioză sau manifestări cardiace şi articulare”, a mai spus Virgil Musta.

Boala beneficiază de tratament specific, care se face sub supravegherea medicului specialist de boli infecţioase, transmite adevarul.ro.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md