Primarii din R. Moldova „CAD” unul câte unul. Ce a făcut alesul de la Lărguța
Primarul satului Lărguța, raionul Cantemir, este cercetat penal pentru corupere pasivă. Acesta a fost prins în momentul în care primea o mită de 170 de mii de lei. În total, acesta ar fi cerut 200 de mii de lei pentru a vinde un teren din sat.
Potrivit procurorilor, în septembrie 2014, primăria satului Lărguța a organizat licitația cu strigare privind înstrăinarea unui teren agricol situat în extravilanul satului, cu suprafața de
Președinte al comisiei de licitație a fost ales primarul localității care era împuternict să încheie contractul de vânzare-cumpărare cu câștigătorul licitației.
Înainte de concurs, primarul ar fi pretins de la administratorul unei firme care urma să participe la licitație suma de 200 000 de lei pentru a fi desemnat câștigător.
Pe 15 septembrie 2014, în incinta primăriei Lărguţa a avut loc licitaţia privind înstrăinarea terenului, la care a participat doar agentul economic care a avut o înţelegere prealabilă cu primarul şi care a fost desemnat câştigător, obţinând posibilitatea procurări lotului contra sumei de 83 152 de lei.
După semnarea şi înregistrarea contractului de vânzare-cumpărare la Oficiul cadastral teritorial, primarul a primit de la directorul firmei 170 000 de lei, moment în care a fost reţinut în flagrant.
Respectiva cauză penală a fost expediată pentru examinare Judecătoriei Cantemir, primarul fiind cercetat în stare de arest la domiciliu.
Dacă va fi găsit vinovat, el riscă de la 7 până la 15 ani închisoare, amendă de până la 200 de mii de lei şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de la 10 la 15 ani.
Anterior, și primarul de Stăuceni, suburbie a capitalei, precum și un subaltern al acestuia au fost reținuți pentru luare de mită. Aceștia ar fi extorcat de la un bărbat 20 de mii de euro pentru a nu-l deposeda de un teren.
Șeful NATO: Posibilitatea doborârii dronelor care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat bilateral, între Bucureşti şi Chişinău
Organizațiile de tineret din R. Moldova pot beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei: Programul pentru anul 2025, lansat de MEC
„Săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, iar Chișinăul caută soluții. Radu Marian: „Asta NU înseamnă că noi trebuie să le plătim tarifele... Să vedem cine va plăti pentru gaze”