03:26:44 21.07.2024
Stiri

Președinta Maia Sandu le-a transmis absolvenților de la Medicină că R. Moldova are nevoie de ei acasă, pentru a salva vieți: „În ultimii trei ani, Guvernul a investit 2,4 mlrd. de lei pentru renovarea spitalelor republicane, municipale și raionale”

Actualitate 12.06.2024 15:17 Vizualizări940 Autor: Ziarul National
Președinta Maia Sandu le-a transmis absolvenților de la Medicină că R. Moldova are nevoie de ei acasă, pentru a salva vieți: „În ultimii trei ani, Guvernul a investit 2,4 mlrd. de lei pentru renovarea spitalelor republicane, municipale și raionale”


Președinta Maia Sandu îndeamnă absolvenții Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” să rămână să profeseze acasă, în R. Moldova, pentru a salva viețile cetățenilor noștri.

„Astăzi veți depune jurământul medicului și farmacistului - un angajament sacru și onest de a salva vieți și de a ajuta oamenii să fie sănătoși. Fie ca acest angajament să vă ghideze pe tot parcursul vieții. Să educăm oamenii că medicina e știință, iar știința salvează vieți. După absolvire, urmează să lucrați mulți ani în slujba și în beneficiul oamenilor. Vă invit să-i petreceți în Republica Moldova. Avem nevoie de voi aici, acasă”, a declarat astăzi șefa statului în cadrul ceremoniei de depunere a Jurământului Medicului și Farmacistului de către cei 1 025 de absolvenți de la Medicină, desfășurate la Arena Chișinău.

În discursul său, Maia Sandu a arătat că, „în ultimii trei ani, Guvernul a investit circa 2,4 miliarde de lei pentru renovarea spitalelor republicane, municipale și raionale”. Totodată, nouă maternități din țară au fost dotate cu echipamente moderne, peste 100 de ambulanțe noi au fost procurate și repartizate în raioane, au fost aduse echipamente performante în regiuni.

„Am investit peste 400 de milioane de lei în modernizarea infrastructurii spitalelor raionale după trecerea lor în gestiunea Ministerului Sănătății. În 2023, am crescut în medie cu 15% salariile tuturor medicilor, asistenților medicali și infirmierelor din sistemul medical finanțat prin Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală, iar a medicilor legiști cu 26%. Tinerii medici care vin să lucreze în regiunile rurale primesc o indemnizație la angajare în valoare de 120 de mii de lei într-o singură tranșă”, a enumerat șefa statului.

Maia Sandu a amintit că R. Moldova face în prezent eforturi mari pentru a avansa rapid pe calea aderării la Uniunea Europeană.„În Moldova Europeană, fiecare cetățean va avea servicii de sănătate de calitate, iar medicii vor avea condiții bune de muncă. Vă doresc - ne doresc - să trăim în curând în Moldova Europeană. Așa încât voi, viitorii doctori, dar și actualii doctori să aleagă să salveze vieți acasă, pentru că în R. Moldova au condiții de muncă la fel de bune ca oriunde în Europa”, le-a urat președinta viitorilor medici.

La ceremonie au participat, pe lângă cei 1 025 de absolvenți, reprezentanții administrației Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, prodecani, șefi de catedre, șefi de studii, profesori, părinți și prieteni, și ministra Sănătății, Ala Nemerenco, precum și ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, dar și reprezentanți ai misiunilor diplomatice de la Chișinău.

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a fost absolvită în acest an de 604 de studenți autohtoni și 421 de cetățeni străini din 13 țări.

Au finalizat programele de studii integrate:

Medicină – 746,
Stomatologie – 152,
Farmacie – 78
Medicină preventivă – 7

Au finalizat programele de licență:

Sănătate publică – 14,
Asistență medicală generală – 11,
Optometrie – 10
Tehnologie radiologică – 7 tineri.

Alte 30 de persoane au finalizat studiile de master:

Nutriție umană – 16,
Sănătate mintală publică – 11
Optometrie clinică – 3.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md