08:51:52 07.06.2020
 
Stiri

Premierul Chicu anticipează VREMURI GRELE. PIB-ul se va reduce cu aproape 9%: „E vorba de circa 5 MILIARDE de lei. Noi nu vrem să admitem COLAPSUL sistemului bugetar și nu vom accepta cereri exagerate din partea businessului”

Economie 01.04.2020 18:30 Vizualizări1553 Autor: Ziarul National
Premierul Chicu anticipează VREMURI GRELE. PIB-ul se va reduce cu aproape 9%: „E vorba de circa 5 MILIARDE de lei. Noi nu vrem să admitem COLAPSUL sistemului bugetar și nu vom accepta cereri exagerate din partea businessului” Captură


Bugetul de stat înregistrează deja pierderi importante din cauza pandemiei COVID – 19, iar principala sarcină a Guvernului este să asigure cetățenii cu salarii și pensii. Cei din business vor fi ajutați după posibilități și nimeni nu trebuie să-și facă mari speranțe că „vor fi împărțite rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei”, pentru a salva mai multe afaceri afectate de pandemie. Declarația a fost făcută de premierul Ion Chicu.

Potrivit premierului, multe întreprinderi și proprietari de afaceri riscă să falimenteze, deoarece chiar e vorba de o situație excepțională provocată de COVID – 19.

„Această situație afecteză mediul de afaceri, cetățenii, dar și statul. Este clar că toți vor avea pierderi. Statul a pierdut deja enorm. Deja se înregistrează scăderi de venituri la buget. Este firesc acest lucru, mai ales că de două săptămâni nu lucrează economia. Vor pierde și antreprenorii, și întreprinderile. Pierderile respective, în condițiile R. Moldova, nu pot fi compensate de stat. Nici în alte țări pierderile nu pot fi acoperite în proporție de 100% de stat. R. Moldova nu este cel mai bogat stat și nu avem posibilitatea să acordăm suport financiar antreprenorilor”, a declarat premierul, în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune.

Ion Chicu a adăugat că principala sarcină a Guvernului în această situație de criză este să asigure plata salariilor și pensiilor.

„Noi nu o să dăm bani din buget, care și așa este auster, pentru proprietarii de businessuri. Ce, peste o lună să nu mai putem plăti salariile și pensiile? Eu îmi doresc să ieșim cu toții sănătoși din această situație dificilă, inclusiv proprietarii de afaceri și pensionarii. Vedem lozinci de genul: împărțiți rezervele valutare ale BNM ca să salvăm businessul din R. Moldova. O să-l salvăm, dar ce o să se întâmple în luna iunie? Nu vă așteptați că vor fi compensate integral pierderile businessului. Nu vor fi”.

Mai mult, prim-ministrul nu exclude că criza provocată de coronavirus va provoca reducerea Prodului Intern Brut (PIB) cu circa 9%, dacă luăm în calcul că a fost prognozată o creștere economică de 3,8% pentru 2020. „E dificil să facem careva prognoze, pentru că nu știm cât va dura această năpastă. Sunt diferite scenarii, iar cel mai pesimist scenariu este -5% comprimarea economiei, reducerea PIB-ului. Noi am elaborat bugetul reieșind dintr-o creștere de 3,8%.

Dacă luăm scenariul cu - 5%, asta ar însemna – 8,8%. Un procent de creștere a PIB ne costă 550-570 de milioane de lei. Putem face matematica: 570 înmulțim cu 9% și ieșim la 5 miliarde de lei, raportat la estimările noastre inițiale. Este o lovitură pentru buget destul de semnificativă. Noi vom face o rectificare a bugetului, pentru a asigura finanțarea cheltuielilor sociale – pensiile și salariile. Noi vom face ca sistemul bugetar și bancar să rămână în picioare. Noi nu vrem să admitem colapsul sistemului bugetar.

De aceea, cereri exagerate, acoperirea profiturilor desenate de proprietarii de restaurante nu vor fi. Trăim în altă lume, trăim în altă realitate. Poate e greu să conștientizăm asta, deoacamdată”, a conchis Ion Chicu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.06.2020 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Prezidentul pmr și ...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md