04:10:21 27.11.2020
 
Stiri

Premierul AVERTIZEAZĂ membrii CSM înainte ca aceștia să selecteze doi judecători pentru CCM: „Dacă nu va ține cont de criteriile de integritate și profesionalism, atunci va trebui să inițiem imediat procesul de CURĂȚARE externă”

Politică 16.07.2019 09:44 Vizualizări1012 Autor: Vitalie Hadei
Premierul AVERTIZEAZĂ membrii CSM înainte ca aceștia să selecteze doi judecători pentru CCM: „Dacă nu va ține cont de criteriile de integritate și profesionalism, atunci va trebui să inițiem imediat procesul de CURĂȚARE externă”


Premierul Maia Sandu a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să selecteze exclusiv persoane integre și necompromise în calitate de judecători ai Curții Constituționale (CCM), pentru că, în caz contrar, va fi demarat „procesul de curățare externă a acestuia și a sistemului judecătoresc”.

Potrivit Maiei Sandu, instituția Curții Constituționale a fost compromisă într-un mod fără precedent de „personaje precum Poalelungi și Gurin”, iar acum are nevoie de o reabilitare în fața cetățenilor, a societății și a partenerilor externi.

„Persoanele care se fac vinovate de numeroase condamnări la CtEDO, care au executat nestingherit comenzile politice ale fostului regim, care au emis acte ilegale sau care nu își pot justifica averile, nu pot nicidecum reface încrederea în Curtea Constituțională. Restabilirea onoarei și a prestigiului Curții Constituționale se poate realiza doar dacă în calitate de judecători vor fi desemnați, printr-o competiție transparentă și meritocratică, oameni integri, buni profesioniști, persoane care vor pune întotdeauna Constituția în prim-plan și nu vor accepta jocuri de culise sau influențe din afară”, a menționat premierul.

Sursa citată a lansat și un avertisment. „Dacă CSM-ul nu va ține cont de criteriile de integritate și profesionalism în cazul selectării judecătorilor Curții Constituționale, va trebui să inițiem imediat procesul de curățare externă a acestuia și a sistemului judecătoresc. Pentru că, într-o asemenea situație, va fi clar pentru toată lumea că CSM-ul și sistemul judecătoresc nu sunt în stare să se curățe din interior”, a conchis Maia Sandu.

La concursul concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii au depus dosarele 14 candidați: Teodor Cârnaț, Vladimir Grosu, Oleg Potârniche, Sergiu Băieșu, Eduard Boișteanu, Mihai Corj, Tatiana Răducanu, Eduard Ababei și Andrei Coca, Domnica Manole, Alexandru Spoială, Serghei Țurcan, Iulia Sîrcu, Ghenadie Eni.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

ion 16.07.2019 10:22

Daca Micul nu va fi demis din fruntea CSM , totul va ramine pe vechi,nu vor fi schimbari.

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.11.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Noii neutraliști

20.11.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // (Auto)amăgire, suspi...

16.11.2020 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cum a pierdut Dodon,...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Guvernul Chicu trebuie să-și continue activitatea și după ce Maia Sandu a câștigat funcția de președinte al R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md