20:41:07 21.07.2024
Stiri

Premieră pentru Republica Moldova: 13 polițiști și carabinieri pleacă în Franța pentru a participa la menținerea ordinii publice la Jocurilor Olimpice

Actualitate 11.07.2024 09:18 Vizualizări859 Autor: Ziarul National
Premieră pentru Republica Moldova: 13 polițiști și carabinieri pleacă în Franța pentru a participa la menținerea ordinii publice la Jocurilor Olimpice


Treisprezece polițiști și carabinieri din Republica Moldova vor merge în Franța pentru a participa la menținerea ordinii publice în timpul desfășurării Jocurilor Olimpice și Paralimpice de vară, 2024. Este pentru prima dată când Republica Moldova este reprezentantă în rândul forțelor de securitate și ordine publică la Jocurile Olimpice.

Președintele Maia Sandu a afirmat, la ceremonia de detașare, că acesta este un exemplu concret în care Republica Moldova participă la menținerea păcii și la asigurarea securității pe continentul european.

„Aceasta misiune înseamnă o mare reușită pentru noi toți. Invitația din partea Franței vine să recunoască profesionalismul dvs. și capacitatea instituțiilor noastre”, a spus Maia Sandu.

Estimările arată că numai Parisul, în perioada Jocurilor Olimpice, va avea peste 15 mln de vizitatori, pe lângă cei 12 mln de locuitori ai urbei, iar prognozele cu privire la prezența turiștilor în toată Franța „sunt enorme”.

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a afirmat că prin participarea țării noastre la asigurarea securității Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Paris suntem recunoscuți ca profesionaliști. „Este un moment de mândrie pentru sistemul MAI să dăm startul acestei misiuni internaționale”, a menționat Efros.

Ministrul a adăugat că polițiștii și carabinierii care au primit misiunea de a asigura securitatea și siguranța Jocurilor Olimpice au fost selectați dintre cei mai buni profesionaliști. Aceștia au acumulat experiență în gestionarea numeroaselor acțiuni de asigurare a ordinii publice și securității în cadrul diferitor celule de criză, au contribuit la desfășurarea în siguranță a mii de evenimente publice și, alături de colegii lor, au asigurat securitatea Summitului Comunității Politice Europene, au avut grijă de refugiații războiului din Ucraina și au intervenit în gestionarea situațiilor de criză cu care s-a confruntat Republica Moldova în ultimii ani la frontieră.
Cei 13 polițiști și carabinieri detașați vor fi recunoscuți printre forțele de securitate participante la Jocurile Olimpice prin emblema țării, pe care o vor purta cu mândrie pe mâna stângă.

Polițiștii și carabinierii care pleacă în Franța vor executa în comun cu colegii din alte 50 de state misiuni de patrulare în domeniul public, pază și protecție a obiectivelor. Ei vor contribui la securizarea terminalelor și a procesului de transport al pasagerilor la aeroportul „Charles de Gaulle”, în scopul securizării zonelor dens populate, precum și la combaterea criminalității prin monitorizarea comportamentelor sau situațiilor care ar putea constitui un risc în vederea combaterii terorismului sau a oricărei forme de criminalitate.

Ambasadorul Franței în Republica Moldova, Graham Paul, a menționat că această misiune va fi o ocazie de a întări cooperarea noastră bilaterală și a ameliora interoperabilitatea dintre agenții responsabili de securitatea internă a țărilor noastre. „Este un gest de solidaritate europeană”, a spus Ambasadorul.

A 33-a ediție a Jocurilor Olimpice de Vară va avea loc la Paris în perioada 26 iulie - 11 august 2024.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md