20:24:52 21.07.2024
Stiri

Politicianul din partidul Rusia Unită arestat în legătură cu incidentele armate din Daghestan: doi dintre fiii săi, implicați în atacuri

Actualitate 24.06.2024 15:25 Vizualizări762 Autor: Ziarul National
Politicianul din partidul Rusia Unită arestat în legătură cu incidentele armate din Daghestan: doi dintre fiii săi, implicați în atacuri


Presa rusă scrie despre arestarea unui oficial local în legătură cu atacurile care au vizat duminică, 23 iunie, două biserici, o sinagogă și un post de poliție în orașele Derbent și Mahacikala din Republica Daghestan, situată în Caucazul de Nord. Este vorba de un membru al partidului Rusia Unită, care deține majoritatea absolută în Duma de Stat.

Un nou episod violent a cuprins Republica Autonomă Daghestan. Cel puțin 15 polițiști și câțiva civili, printre care un preot, au fost uciși în urma unor incidente armate produse în două biserici, într-o sinagogă și la un post de poliție din orașele Derbent și Mahacikala.

Dacă un deputat din Duma de Stat originar din Daghestan s-a grăbit să acuze fără dovezi „serviciile speciale ucrainene” și „țările NATO”, presa rusă evocă o implicare locală, scrie Libertatea.

Conform unor surse din domeniul securității citate de presa de la Moscova, șase atacatori au fost „neutralizați”, adică uciși, în urma operațiunii antiteroriste declanșate ca urmare a acestor incidente armate.

De asemenea, o persoană a fost arestată. Citând o sursă din domeniul securității, RBK scrie că persoana reținută este Magomed Omarov, membru al partidului Rusia Unită și șef al raionului Sergokalinsk din Daghestan.

Motivul: doi dintre fiii lui Omarov și un nepot al acestuia au fost implicați în atacurile de duminică. Toți trei figurează printre atacatoriii neutralizați. Odată cu apariția știrii privind arestarea lui Omarov, filiala regională a partidului Rusia Unită a anunțat excluderea acestuia din cauza unor „acțiuni de discreditare”.

Rusia Unită este partidul prin intermediul căruia liderul de la Kremlin Vladimir Putin își asigură baza electorală și influența asupra Parlamentului rus.

Născut pe 10 iunie 1960 în satul Sergokal din Daghestan, Magomed Omarov a absolvit două facultăți: una de zootehnie și alta de afaceri. A lucrat timp de mai mulți ani ca funcționar bancar până în 2017, când a fost ales deputat în Adunarea Populară din Daghestan. Din 2010 conduce raionul Sergokalinsk.

Într-un interviu acordat ziarului social-politic Cernovik, Omarov spune că are opt fii și se prezintă drept un „om al acțiunilor concrete”. El mai susține că vrea să-și facă fiii mândri de munca sa, astfel încât nimeni să nu le reproșeze că tatăl lor ar fi fost „o persoană rea și necinstită”.

Liderul Daghestanului, Serghei Melikov, a declarat duminică seara că „persoane necunoscute au încercat să destabilizeze societatea”. „Știm cine se află în spatele acestor atacuri teroriste și ce obiectiv urmăresc”, a adăugat el.

Potrivit publicației RBK, atacatorii sunt locuitori ai Republicii Autonome Daghestan, iar unii dintre ei figurează în baza de date a Ministerului rus de Interne ca având legături cu cercuri wahhabite, o mișcare islamică ultraconservatoare, austeră, fundamentalistă și puritană.

„Judecând după acțiunile atacatorilor, ceea ce strigau și aspectul lor, teroriștii aparțin unei organizații islamiste”, a spus pentru RBK o sursă dintr-o structură de securitate din Rusia.

Atacurile nu au fost revendicate, dar autoritățile ruse le consideră teroriste. De altfel, forțele ruse de securitate anunță frecvent operațiuni antiteroriste în Daghestan și în alte republici musulmane din Caucazul de Nord.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md