12:06:48 24.04.2019
 
Stiri

REPORTAJ // POLITICA de la nord

Politică 26.10.2014 09:20 Vizualizări2253 Autor: Galina Munteanu
REPORTAJ // POLITICA de la nord

Puls // „Dacă ți-i trist acasă, vii în fața primăriei și auzi de toate. Aici se pune țara la cale”

E vineri în comuna Larga din raionul Briceni. Oameni grăbiți trec de colo încoace pe ulicioarele satului. Nu prea întâlnești pe cineva fără treabă. Cei din Larga nu au timp de stat la sfat, pentru că - ne strigă un sătean cocoțat pe o grămadă de ciocleji într-o căruță: „E toamnă, iar o zi de toamnă, ca și una de primăvară, ne hrănește un an! Veniți la iarnă, atunci vom avea mai mult timp de stat la sfat”. Căruța îl duce legănat pe lângă biserică la vale, iar bărbatul nu uită să-și facă semnul crucii și să-și scoată căciula când trece prin fața acesteia.

Politica se face la primărie

La câțiva metri de biserică se află primăria din sat, alături - Centrul Comunitar, peste drum - Incubatorul de afaceri, iar alături de el stă țanțoș Căminul Cultural. Toate proaspăt reparate, copacii dați cu var, iar pragurile măturate de frunze. Pragul cel mai des călcat de localnici acum este cel al primăriei. Îți dai seama de acest lucru și după numărul de biciclete care stau rezemate de peretele instituției. „Ce, iar politică?”, zice un fel de salut doamna Ludmila către cei câțiva bărbați și cele vreo două femei care stăteau în fața primăriei. „Dacă ți-i trist acasă, vii în fața primăriei și auzi de toate. Aici se pune țara la cale”, ne explică femeia și pornește spre oficiul unei bănci comerciale din sat să-și plătească factura pentru energia electrică.

„E și normal, suntem în prag de alegeri și asta ne interesează acum”, îi răspunde întârziat o săteancă din grupul „cu politica”. „Pe cine să votăm? Nu ne interesează partidul, vrem să se facă ceva pentru oameni, țara să se dezvolte, iar copiii să-mi vină acasă din străinătate”, își spune păsul Daria Gheorghiță. Oamenii nu uită să-și laude primarul din localitate, dar strâng din umeri atunci când sunt întrebați din ce partid face parte alesul local. „Nu mai știu și nici nu mă interesează. Face mult pentru sat, ține la oameni și asta este cel mai important. Dar din ce partid face parte… Dumnezeu cu el”, afirmă Galina Cioclea.

Prin sat cu bicicleta și scuterul

Pe puțini localnici de aici îi întâlnești pe jos sau la volanul unei mașini. Aproape fiecare are bicicletă, iar cei mai avuți și-au cumpărat scutere. „După numărul de biciclete din fața primăriei, îți poți da seama câți săteni au venit la noi”, ne spune zâmbind primarul comunei Larga, Radu Urechean. De astfel, primarul de aici este cel care comunică cu localnicii și prin SMS-uri. Ori de câte ori se întâmplă ceva în localitate sau urmează să aibă loc vreun eveniment, sătenii primesc din partea primarului un mesaj informativ la telefonul mobil. „De multe ori organizam diferite concerte în sat ori ședințe cu sătenii și aceștia nu veneau. Când îi întrebam de ce nu au venit, îmi spuneau că nu au știut. Uite că m-am gândit să-i anunț la telefon despre ce urmează să aibă loc sau vreo noutate din localitate. Mai ales că nu ne costă mult, dorință să fie”, ne spune cum i-a venit ideea primarul Radu Urechean.

Filmați când intră în birou la primar

Pentru a le demonstra că nu ascunde nimic, primarul de Larga a mai inventat ceva: localnicii au posibilitatea și să privească online ședințele care au loc în primărie, iar toți cei care intră în biroul primarului sunt filmați.
„Știți, pentru a nu veni mai târziu omul și a-mi reproșa că am spus una, dar am făcut alta, ori pentru că unii zic una la ședință, dar ies în stradă și spun localnicilor cu totul altceva, am decis să filmăm orice se întâmplă în primărie. Și atunci... na, avem dovadă”, zice primarul de Larga.

Incubator de afaceri în localitate

În satul Larga funcționează, deja al doilea an, și un incubator de afaceri – singurul incubator deschis în vreo localitate rurală din R. Moldova. „Pe moment, aici și-au deschis afacerile opt agenți economici. Suntem abia la început de cale, dar credem că vor veni mai mulți. Aceștia beneficiază de prețuri reduse pentru chiria încăperilor, de consultanță în caz de necesitate, iar cel mai important e că oferim gratis lumina, apa și îngrijirea încăperilor”, ne explică managerul instituției, Elena Bejenaru.

Pentru sătenii singuratici și fără un venit stabil, a fost deschis și un Centru Comunitar. Aici, aceștia pot găsi un borș cald, o bucată de pâine și o cană cu ceai, iar pentru copiii din localitate – un centru de creație, sport și dansuri. „Nu schimbăm pentru nimic satul Larga cu capitala. Încet-încet, ne creăm toate condițiile ca în Europa. Gaz avem, apă în robinete avem, școală bună în sat avem... Sănătate să fie”, ne spune Alexandru Bejenaru sau „ministrul Culturii”, cum îi mai spun consătenii.

În Larga locuiesc circa cinci mii de persoane. „Vreau să atrag în sat tot ce-i nou și cu perspectivă”, ne spune cum are de gând să aducă Europa la Larga primarul Radu Urechean.

Articol publicat în ediția print a Ziarului NAȚIONAL din 17 octombrie 2014

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2019 09:12 Nicolae Negru Președintele Zelenski, coborârea acto...

19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md