Foto // Pictorița noastră în patria lui Vasco da Gama


Pasiune // O tânără basarabeancă adoră să deseneze în Portugalia după fotografiile făcute la baștină
Mihaela Popa, o tânără pictoriță din R. Moldova, încearcă să cucerească amatorii de artă din patria lui Vasco da Gama. Aflată cu părinții în Republica Portugheză, recent ea a organizat prima sa expoziție. Învață să facă bijuterii din argint și alte materiale scumpe, însă cel mai mult îi place să deseneze după fotografiile făcute lalocurile de baștină.
Și-a urmat părinții la 12 ani
Mihaela s-a născut la Nisporeni într-o familie de muzicieni. A început studiile la Liceul de arte plastice „Igor Vieru” din Chișinău, în clasa profesorului Igor Savin. Din păcate, însă, nu a mai continuat, pentru că la vârsta de 12 ani a urmat calea părinților, stabiliți în Portugalia. A plecat acolo cu intenția de a continua să studieze pictura, însă a fost nevoită să picteze de una singurăacasă.
Astăzi îşi face studiile la Școala de arte „AntónioArroio” din Lisabona, audiind cursul artistic de bijuterii. Lucrează cu argintul și alte materiale, confecționând bijuterii de artă contemporană. „Însă, pentru a face aceste bijuterii, pentru a ajunge la un rezultat final, desenăm foarte mult, facem multe studii”, ne-a spus ea.
Public interesat, de la prima expoziție
Și-a vernisat expoziția în incinta Cine-teatrului „São João” din Palmela, grație sprijinului oferit de Centrul de Cultură şi Artă „Trei Culori” din Portugalia. Publicul a putut săadmire 15 lucrări de-ale Mihaelei. „A fost prima mea expoziție și sper să pot avea mai multe. Cred că publicului i-a plăcut mult”, afirmă ea optimistă.
Spre surprinderea și bucuria tinerei pictorițe, colecționarii portughezi s-au arătat interesați să cumpere de la ea două tablouri. „Îmi pare foarte bine, pentru cănici nu mi-a trecut prin gând să le vând”, s-a entuziasmat plasticiana.
Preferă să deseneze de pe fotografiile făcute în patrie
Îi place să picteze natura, animale și portrete, dar cel mai mult preferă să deseneze de pe fotografiile realizate în R. Moldova. Acestea fiind cele mai scumpe amintiri și mai importante momente pe care le-a trăit.
Apreciază foarte mult și o inspiră peisajele lui Van Gogh și Claude Monet. Din creațiile pictorilor moldoveni, ține foarte mult la operelelui Vasile Dohotaru.
Regretă școală de pictură de la Chișinău
Mihaelei îi pare rău că nu și-a finalizat studiile la Chișinău, pentru că, spune ea, dacă absolvea Liceul „Igor Vieru”, nivelul ei de pregătire ar fi fost mai înalt. Așa, însă, la Lisabona Mihaela nu învață la o școală de pictură și desenează fără a fi îndrumată de cineva, fiind o pictoriță amatoare. Tânăra speră să organizeze și o expoziție personală la Chișinău, însă nu știe exact când.
Printre gastarbeiteri și pictori cu nume grele
În această țară activează și alți pictori moldoveni, persoane deja afirmate în artă. Este vorba despre scenograful Valeriu Ticu și fostul director al Centrului expozițional „Constantin Brâncuși”, Valentin Guțu, care au organizat mai multe expoziții acolo. În pofida faptului că au fost nevoiți să presteze mai mult muncă fizică, ei nu au renunțat la creație și nici la pensulă și culori. De exemplu, Valentin Guțu, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova, a deprins arta „azulejo” (teracotă portugheză pictată). El mai este și pictor de ceramică(majolica) la Centrul de artă şi ateliere „Fortuna” din Portugalia. Iar Valeriu Ticu este preşedintele Consiliului Artistic al Centrului de Cultură şi Artă „Trei Culori”, regizând și spectacolele pentru diaspora moldovenească.
Cătălin Mihai













































































