Piaţa TABLETELOR a încetinit puternic


Piaţa tabletelor nu s-a bucurat de acelaşi destin ca şi piaţa telefoanelor inteligente, iar diferenţele dintre cele două atât ca preţ, cât şi ca volum de la an la an, la nivel global, ne arată clar că smartphone-urile sunt gadgeturi mult mai populare. Probabil şi pentru că au un grad de utilitate mult mai ridicat decât tabletele şi pentru că sunt mult mai mobile.
Piaţa smartphone-urilor se află într-un ritm de creştere puternic şi consistent de câţiva ani buni, inclusiv în acest an, în ciuda faptului că mai mulţi analişti au prezis în repetate rânduri în ultimii doi ani că nu mai este loc de creştere.
Tabletele însă, potrivit curierulnational.ro, nu au reuşit să menţină la un nivel ridicat interesul cumpărătorilor, ceea ce s-a tradus, de la an la an, la un ritm de creştere tot mai mic. Anul acesta, compania de cercetare de piaţă specializată pe sectoarele tehnologice, IDC, anticipează, pe baza evoluţiei vânzărilor din lunile care s-au scurs din acest an, un ritm de creştere de 7 ori mai lent decât cel înregistrat în 2013.
Astfel, potrivit datelor IDC, anul trecut piaţa globală creştea cu 52,5% faţă de nivelul atins în 2012, de la aproximativ 145 milioane de unităţi, la aproape 220 de milioane de unităţi. În acest an însă, compania de cercetare de piaţă anticipează o creştere de doar 7,2 procente, faţă de nivelul atins în 2013, la un volum total de 235,7 milioane de unităţi vândute de la nivel global.
Cel mai interesant este faptul că IDC anticipează ca Apple să raporteze, pentru prima dată de la debutul pe piaţă al primului iPad, o scădere a vânzărilor. Compania de cercetare de piaţă anticipează o scădere a vânzărilor de tablete Apple cu 12,7% faţă de anul trecut, la un volum apraope 64,9 milioane de unităţi, reprezentând o cotă de 27,5% din piaţa globală de tablete. De altfel, Apple este liderul pieţei şi principalul jucător de care se leagă evoluţia pieţei globale de tablete.
Care sunt cauzele acestui ritm de creştere încetinit
Cei de la IDC explică evoluţia vânzărilor prin ritmul de înlocuire a tabletelor, în comparaţie cu smartphone-urile, dar şi prin concurenţa adusă de telefoanele cu ecrane foarte mari. „Piaţa tabletelor continuă să fie afectată de anumite schimbări în pieţele dezvoltate. În primii ani ai apariţiei tabletelor pe piaţă, jucătorii din piaţă anticipau ca tabletele să se bucure de acelaşi ritm de utilizare ca şi telefoanele inteligente, la fiecare 2-3 ani, aceştia anticipând înlocuirea cu dispozitive mai noi. Ulterior s-a dovedit că posesorii de tablete le ţin mai mult de 3 ani, iar o bună parte chiar mai bine de 4 ani”, a explicat Ryan Reith, analist în cadrul IDC.
Raportul IDC notează faptul că cei care au deja o tabletă nu simt nevoia de a le înlocui cu altele mai noi deoarece actualizările de software primite din partea producătorilor sunt suficiente cât să-i ţină mulţumiţi de utilizatori. Mai mult, telefoanele cu ecrane mari, phabletele, au jucat şi ele un rol important în erodarea ritmului de creştere a vânzărilor de tablete.
De asemenea, un alt factor care a schimbat modul în care evoluează vânzările de tablete la nivel global este lansarea de dispozitive hibride, gen 2-in-1 sau All-in-One care sunt echipamente mai versatile decât tabletele.
Reprezentanţii IDC cred că producătorii de tablete ar trebui să ia în considerare „ameninţările” ridicate de lansarea de produse care ar putea eroda şi mai mult cota de piaţă a tabletelor. IDC evidenţiază însă eforturile producătorilor de a reduce ritmul de scădere a preţurilor prin lansarea de tablete cu diagonale mult mai mari şi cu capacităţi de conectare la reţelele de telecomunicaţii.











































































