Aplicaţie ANTI-EREZIE pentru smartphone, lansată de autorităţile din Indonezia
O nouă aplicaţie pentru smartphone care permite semnalarea către autorităţile indoneziene a unor cazuri de erezie a declanşat proteste din partea apărătorilor drepturilor omului, care atenţionează că respectiva aplicaţie ar putea agrava atacurile împotriva minorităţilor din această cea mai populată ţară musulmană din lume, informează AFP.
Utilizatorii pot, datorită aplicaţiei, să dea informaţii asupra grupurilor care practică un alt cult decât cele şase religii recunoscute oficial în Indonezia: islamul, hinduismul, protestantismul, catolicismul, budismul şi confucianismul sau cele care au o interpretare divergentă a doctrinelor.
Aplicaţia „Smart Pakem”, concepută la iniţiativa Biroului Procurorului din Jakarta, este disponibilă începând de duminică în magazinul de aplicaţii Google Play. „Obiectivul este de a furniza un acces mai uşor la informaţiile privind credinţele în Indonezia, de a educa publicul şi de a-l împiedica să urmeze învăţămintele unui individ sau ale unui grup care nu corespund legislaţiei”, a explicat Nirwan Nawawi, purtătorul de cuvânt al Parchetului, într-un comunicat.
Acest instrument digital permite efectuarea unor instantanee online ale unor secte sau grupuri de credincioşi „suspecţi” şi permite de asemenea consultarea textelor religioase, cum sunt fatwa, şi a listelor de organizaţii interzise.
Apărătorii drepturilor omului se tem, cu toate acestea, că aplicaţia ar putea fi instrumentalizată de organizaţii musulmane extremiste şi ar putea adânci divizările între musulmani şi minorităţile religioase. „Este din ce în ce mai rău, este vorba de o nouă măsură menită să discrimineze minorităţile religioase din Indonezia”, a denunţat Andreas Harsono, un colaborator al ONG-ului Human Rights Watch.
Sute de mii de locuitori din acest arhipelag din sud-estul Asiei sunt practicanţi ai unor culte animiste sau mistice adesea nerecunoscute de autorităţi şi suferă de discriminare şi de acces restrâns la serviciile publice. Anul acesta, o comunitate Ahmadi, confesiune islamică considerată „deviantă” de curentul majoritar, a fost, pe insula Lombok, ţinta unor atacuri care le-au distrus casele şi i-au forţat să fugă.
Indonezia a înscris toleranţa religioasă în Constituţia sa. Cu toate acestea, 90% dintre cei 260 de milioane de locuitori ai săi practică islamul, iar organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu o radicalizare.
Sursa: agerpres.ro
Maia Sandu, discuții cu Nicolae Ciucă: ,,Cu sprijinul României, cel mai important partener economic al nostru, dezvoltăm economia și extindem comerțul, creând noi oportunități pentru cetățeni și îmbunătățindu-le calitatea vieții"
Polonia pregătește o ALIANȚĂ europeană în sprijinul Ucrainei ca răspuns anticipat la revenirea lui Trump la Casa Albă: Epoca externalizării geopolitice s-a încheiat
Încă trei farmacii subvenționate din bugetul de stat, deschise la sate: Numărul acestora a ajuns la 34