18:29:47 25.09.2020
 
Stiri

Sub papucul crimei organizate

Opinii 20.05.2016 20:24 Vizualizări2685 Autor: Petru Bogatu
Sub papucul crimei organizate


Prezentul continuu // La Chișinău s-a produs o mafiotizare completă a clasei politice și a instituțiilor publice

Potrivit unui raport Europol - Interpol, criza refugiaților a fost provocată nu atât de Statul Islamic, cât de crima organizată transnațională. Deși nu suferă deocamdată de pe urma exodului imigranților, aceste dezvăluiri se constituie într-un cumplit semnal de alarmă pentru Republica Moldova.

Nimic politic, doar business

Nu încape îndoială că sirienii, irakienii sau libienii fug de grozăviile războaielor. Totuși, capacitatea uimitoare a imigranților de a penetra frontierele Europei din Grecia până în Gibraltar se datorează nu ISIS, ci mafiei care profită de pe urma vărsărilor de sânge pentru a-și dezvolta afaceri de o anvergură mondială.

Parafrazând o celebră frază din filmul „Nașul” cu Al Pacino în rolul principal, nimic politic, doar business. Crima organizată n-are ideologie, nu este nici de dreapta, nici de stânga. Scopul ei este chilipirul care scuză toate mijloacele.

Toate acestea ar trebui să ne dea fiori. Și nu pentru că, după cum arată documentul întocmit de experții Europol și Interpol, una dintre rutele de migrație clandestină trece prin Ucraina, la doar câțiva kilometri de râul Nistru.

Despre altceva este vorba. Faptul că rețelele mafiote internaționale se dovedesc a fi responsabile de exodul refugiaților ne amintește de un pericol care, deși planează amenințător asupra Republicii Moldova, este de cele mai multe ori neglijat.

În clocotul ultimelor dezbateri publice despre capturarea statului, oligarhie și corupție, ne scapă fenomenul crimei organizate. Acest flagel, în anumite împrejurări, comportă riscuri mai mari decât celelalte activități infracționale luate laolaltă.

La noi încrengăturile mafiote sunt tratate adesea simplist, fiind asociate cu niște căpetenii ale lumii interlope de genul lui Micu sau Makena. Atât.

Or, experții Comisiei Europene consideră că o conlucrare ilicită și de durată dintre mai multe persoane în vederea comiterii unor ilegalități afectează nu doar individul sau comunitățile locale, ci și statul. Printre obiectivele acțiunilor infracționale ale acestora se numără nu numai profitul, ci și puterea de toată speța, inclusiv cea politică.

Ei avertizează că rețelele internaționale ale lumii interlope, prin violență sau corupție urmăresc să obțină influență asupra mediului politic, mass-media, structurilor de implementare a legii, administrației publice etc. Iată de ce, de exemplu, în Germania de crima organizată se ocupă un serviciu secret numit Oficiul Federal pentru Apărarea Constituției (BfV).

Schema moldovenească

În Republica Moldova există toate semnele că statul este mai mult decât corupt. Întregul regim politic a ajuns sub papucul crimei organizate.

În lume face deliciul presei sintagma „schema moldovenească”, un tertip inventat pentru spălarea unor imense sume de bani ce evadează din alte țări. Băncile și firmele noastre au ajuns să fie folosite pe picior mare pentru o mulțime de combinații ale bandelor transnaționale.

Șpaga generalizată, justiția selectivă, favoritismul și nepotismul, preluarea ostilă a afacerilor profitabile, monopolizarea multor domenii, mai cu seamă a pieței mediatice, sabotarea reformelor, degradarea sistemului bancar și, nu în ultimul rând, furtul miliardului, privite izolat, scot în evidență multiple probleme. Puse însă cap la cap, acestea dovedesc fără putință de tăgadă că la Chișinău s-a produs o mafiotizare completă a clasei politice și a instituțiilor publice.

Criminalizarea guvernării este determinată, din păcate, chiar de codul ei genetic. Partidele, în absența unui control efectiv asupra finanțării lor, sunt niște entități nedemocratice care funcționează precum o gașcă. Nu e de mirare că în acest mediu nociv se produce o convergență a politicului cu lumea interlopă.

Astfel, ce mai calea-valea, Republica Moldova este astăzi, de fapt, un club mafiot. O rețea a crimei organizate internaționale, condusă de o clică pentru care politica nu-i decât o cale convenabilă de a obține nu numai profit, ci și putere.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Dragos 21.05.2016 11:55

Ce mai calea-valea, niste impiedicati de clovni politici con-dusi de un Plah(g)ateca, au banditizat totul ! Statul "RMafia" parc-ar fi un cuib de cobre. Totul este manjit de ochiul dracului si lasitate. Putere tiranica, influenta, cruzime, pezevenclacuri si belire cu demagogii. Numai niste cre(s)tini malformati - obscuri, bonjuristi, conjuncturisti, pidosnici, corupti - pot sa stea sub pulpana unui zeus-zmeus ARGUS in bufeuri, dositor de infractiuni care se hlizeste ca un nabab pe munti de averi ilicite si bani negri. Parfrazandu-l pe Hamlet, ar trebui sa spunem: "Ce a mai ramas neputred in panteonul pitiocutului Plahoit?" In malul care tine mereu murdaria tulbure... Naspa cu spume. Nasol. Trist si periculos. Rudicol si antinational. Legi, fardelegi si ignoranta. Dupa principiul "parintii mananca agurida, copiilor li se strepezesc dintii"...

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

21.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // CEC are probleme cu ...

18.09.2020 12:45 Ziarul National Dodon e de acord ca POLITICIENII să n...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md