Cui prodest boicotul lui Voronin?


Prezentul continuu
Refuzul lui Vladimir Voronin de a participa la scrutinul din toamnă i-a lăsat pe mulţi cu gura căscată. Înainte de toate chiar pe membrii partidului său.
Surprize, surprize
La prima vedere, surprinzătorul boicot comunist al alegerilor prezidenţiale pare ilogic. Chiar contraproductiv, ca să nu zic periculos. Asta pentru că eschivarea unei formaţiuni politice de la o competiţie electorală este aidoma neprezentări nemotivate a unei echipe de fotbal la meciurile din Liga Campionilor.
Retrogradarea şi pierderea formei sportive sunt inevitabile. Unde mai pui că aparent poziţia PCRM dă peste cap tot ce ştiam noi despre acest partid. De vreo doi ani, deşi se află în opoziţie şi din când în când critică puterea, Partidul Comuniştilor pare un satelit camuflat al acesteia. Voronin îl atacă mereu pe Igor Dodon şi îl detestă pe Renato Usatîi. El nu dă doi bani pe toate proiectele stângii şi evită acţiunile care ar conduce la destrămarea actualei majorităţi parlamentare. În aceste condiţii, ce mai calea-valea, toată lumea se aştepta ca PCRM să intre în cursă pentru a-l înghesui pe candidatul socialiştilor pe stânga aşa cum fac unii candidaţi mai mult sau mai puţin loiali guvernării pe dreapta. N-a fost însă să fie.
Disciplinarea boicotului
Voronin s-a dat la o parte, fapt care, după cum am spus, i-a nedumerit atât pe suporterii fostului preşedinte, cât şi pe unii observatorii politici. Totuşi, abandonul său nu-i lipsit de sens. Acesta poate avea un impact mai mare asupra rezultatelor scrutinului decât participarea la scrutin. Vorba e că PCRM a rămas cu un electorat preponderent nostalgic şi rural care votează comuniştii mai curând din inerţie decât în urma unei alegeri conştiente. Potrivit ultimilor sondaje, acesta constituie circa 10 la sută din totalul alegătorilor. Astfel, este limpede că Voronin sau candidatul său va fi eliminat din competiţie după primul tur de scrutin. În această situaţie, fiind extrem de disciplinat, electoratul comunist se va prezenta in corpore la urne în cel de-al doilea scrutin, votând candidatul stângii. Adică, probabil, pe Dodon, ceea ce îi repugnă liderului PCRM. Aşa fiind, mult mai profitabil este boicotul. Dacă Voronin refuză să participe la alegeri, majoritatea votanţilor săi va alege calea absenteismului. În aceste împrejurări, candidatul favorit al stângii va avea mult de suferit. Cel puţin în cel de-al doilea tur de scrutin va fi privat de suportul alegătorilor comunişti.
Cine va profita?
De unde şi impresia că refuzul PCRM de a intra în cursa pentru alegerile prezidenţiale este îndreptat împotriva lui Igor Dodon, diminuând şansele de reuşită ale acestuia în faza decisivă a scrutinului din toamnă. Rămâne de văzut dacă va putea Voronin să-i ţină acasă în ziua votului pe aderenţii săi. Oricum, jocurile fostului preşedinte nu-i aduc dividende politice nemijlocit lui. Cui prodest deci neparticiparea sa la alegeri? Boicotului dă apă la moară candidatului puterii. Voronin nu se dezminte. În cazul în care circa o treime din alegătorii activi ai stângii nu vor participa la vot, Marian Lupu va avea mai mulţi sorţi de izbândă în confruntarea cu Igor Dodon.









































































