16:39:54 25.02.2024
Stiri

Anatol Șalaru ar putea să se „PRICOPSEASCĂ în curând cu un grup parlamentar, format, de altfel, nu doar din membri ai PL”

Politică 09.01.2017 08:00 Vizualizări7212 Autor: Ziarul National
Anatol Șalaru ar putea să se „PRICOPSEASCĂ în curând cu un grup parlamentar, format, de altfel, nu doar din membri ai PL”


Eșichierul politic se va reconfigura, iar aceste schimbări ar putea să înceapă chiar în Parlament. Nu este exclus că fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru „să se pricopsească în curând cu un grup parlamentar, format, de altfel, nu doar din membri ai Partidului Liberal (PL)”. De această părere este analistul politic Petru Bogatu, care a comentat dedesubturile întâlnirii fostului prim-vicepreședinte al PL cu ex-președintele României, Traian Băsescu.

„Anatol Șalaru, înainte de a-și face partid, are deja simbolul lui viu. După toate probabilitățile, noul său proiect politic la care lucrează împreună cu Traian Băsescu se află într-un stadiu mai avansat decât pare la prima vedere. Mediatizarea întâlnirii dintre cei doi chiar la început de an nu este întâmplătoare. Este limpede că întrevederea lor a urmărit un transfer de imagine de la Traian Băsescu către Anatol Șalaru. Altfel spus, Traian Băsescu, simpatizat în Basarabia, trebuia să asigure coagularea electoratului unionist, destul de numeros, dar dezbinat și derutat, în jurul unui nou partid pe care l-ar fi condus împreună cu Anatol Șalaru. Cum însă Dodon, retrăgându-i cetățenia ex-președintelui României, a dat peste cap aceste planuri, s-au impus de urgență niște corecții”, crede Bogatu.

Potrivit sursei citate, se anunță însă nu doar constituirea unei noi structuri politice, ci și „reconstrucția instituțională” a statului. „E un amănunt simptomatic. Se urmărește reforma constituțională care ar legifera asocierea R. Moldova la UE și statutul ei de cel de-al doilea stat românesc. Sunt semne că proiectul Șalaru-Băsescu nu se derulează doar pe cont propriu. Acesta pare să fie agreat și la București, și la Chișinău, și în Occident”, spune sursa citată.

De asemenea, Petru Bogatu spune că în România, partide diferite, altele decât PMP, îl privesc cu ochi buni pe Șalaru, întrucât este o șansă pentru a depăși fragmentarea electoratului unionist din stânga Prutului și a consolida astfel capacitatea lui de a se opune elementelor filoruse. „În R. Moldova, cursul european nu poate fi asigurat fără prezența la guvernare a unei puternice forțe unioniste. Occidentul, la rându-i, își dorește stabilitate în acest teritoriu care este imposibilă fără cooperarea elementului românesc. Una peste alta, ultimele mișcări de trupe politice anticipează o substanțială reconfigurare a eșichierului. Schimbările ar putea să înceapă chiar în Legislativ, unde Șalaru, încă înainte să-i apară partidul, nu-i exclus să se pricopsească în curând cu un grup parlamentar, format, de altfel, nu doar din membri ai PL”, a concluzionat acesta.

Amintim că, la finele anului trecut, Partidul Liberal i-a retras sprijinul politic lui Anatol Șalaru, iar ulterior Igor Dodon a semnat decretul de demitere a ministrului Apărării. Totodată, Șalaru a fost exclus din organele de conducere ale PL, deoarece ar fi încercat să corupă unii deputați ai formațiunii. Șalaru a pledat pentru organizarea Congresului PL și alegerea unei noi conduceri.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md