A început vânătoarea internaţională a ciocoilor moldoveni?


Prezentul continuu
Trăind încă sub impresia cazului Maia Sandu şi a învestirii Guvernului Streleţ, marele public a trecut prea uşor peste o premieră poliţienească de talie internaţională. Fostul şef al Serviciului Fiscal de Stat, Nicolae Vicol, condamnat recent la şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu, e căutat de Interpol.
Un fapt simptomatic
Este adevărat că în urmărire internaţională este dat şi fostul deputat democrat Valeriu Guma. Dar tot atât de adevărat este faptul că acesta fusese condamnat în România, unde justiţia are o credibilitate net superioară celei moldoveneşti.
Vorba e că Organizaţia Internaţională de Cooperare a Forţelor de Poliţie (International Criminal Police Organization) cu sediul la Lyon refuză să se ocupe de cazurile susceptibile de justiţie selectivă sau de persecuţie politică. Tocmai de aceea, de exemplu, a respins recent cererea Georgiei de a-l da în urmărire internaţională pe fostul preşedinte Mihail Saakaşvili.
Pentru acelaşi motiv, Interpolul nu doreşte să-i caute pe antreprenorii Victor şi Viorel Ţopa, condamnaţi în Republica Moldova la ani grei de puşcărie. Asta cu toate că locul aflării lor este arhicunoscut.
În treacăt fie spus, Interpol a decis pentru prima oară să se ocupe de un înalt demnitar condamnat în România, abia în primăvara anului curent, când l-a dat în urmărire pe fostul parlamentar şi secretar de stat de Marko Attila Gabor. Iată de ce faptul că organizaţia respectivă a acceptat să-l caute pe Nicolae Vicol este simptomatic.
S-a umplut paharul răbdării
După toate probabilităţile, cuţitul a ajuns la os şi zarurile au fost aruncate. Furtul miliardului a umplut paharul răbdării.
Justiţia occidentală aruncă mănuşa mafiei politice moldoveneşti şi se antrenează în lupta cu frauda şi corupţia la nivel înalt. Se pare că partenerii noştri de dezvoltare au decis să pună umărul la emanciparea puterii judecătoreşti din Republica Moldova.
Urmăriţi situaţia din Croaţia, de exemplu, sau Albania, ţări considerate până mai ieri cele mai corupte din Europa. Astăzi, în cele două state lucrurile se schimbă în bine datorită sprijinului SUA şi UE care încurajează justiţia locală să-i aducă în faţa judecăţii pe interlopii sus-puşi care ajunseseră să controleze din umbră cele mai importante instituţii publice.
Am impresia că partenerii noştri de dezvoltare au înţeles că degeaba subvenţionează Chişinăul, dacă imensele fonduri externe se fură ziua în amiaza mare. Acesta trebuie ajutat, dar nu înainte de a se pune un lacăt pe uşa lui.
În condiţiile pericolului rusesc, occidentalii nu-şi pot permite, desigur, o destabilizare majoră în spatele Ucrainei. Iată de ce îşi iau măsuri de precauţie pentru a menţine cu orice preţ Republica Moldova şi Guvernul său pe linia de plutire.
Atâta doar că nu vor mai lăsa evoluţiile politice de la Chişinău la voia întâmplării. Furtul miliardului i-a învăţat minte.
Războiul anticorupţie începe din afară
Aşa fiind, implicarea directă a aliaţilor occidentali în consolidarea situaţiei interne a Republicii Moldova va creşte exponenţial pe toate căile: diplomatice, economice, militare, juridice şi, nu în ultimul rând, poliţieneşti. Acest lucru, de altfel, se resimte deja.
Supunerea afacerilor lui Ilan Şor sancţiunilor occidentale şi căutarea lui Nicolae Vicol de către Interpol nu sunt deloc accidentale şi par a fi doar un prim semnal. E numai începutul. Se va pune presiune pe întreaga protipendadă. Pe toată şleahta parveniţilor.
Nimeni să nu-şi facă iluzii. Războiul împotriva corupţiei la nivel înalt ar putea să fie de durată, dar fără nicio şansă pentru ciocoime.
Uniunea Europeană şi SUA vor avea grijă, după cum arăta deunăzi un analist de la publicaţia britanică „The Economist”, ca împrumuturile şi granturile oferite Republicii Moldova să nu ajungă în buzunarele Rusiei sau ale complicilor ei de la Chişinău. De aceea, vor interveni prompt şi fără ocolişuri pentru a descuraja cleptocraţia să cumpere influenţă politică prin coruperea demnitarilor şi instituţiilor statului.
Justiţia occidentală a pus la respect mafia fotbalului din FIFA. Cu cea de la Chişinău se descurcă ea cumva până la urmă.













































































