21:02:15 28.09.2020
 
Stiri

Peste 100 de MILIOANE de euro de la Banca Mondială și BERD pentru interconectarea rețelelor de energie electrică dintre R. Moldova și România

Economie 11.12.2019 11:51 Vizualizări1315 Autor: Ziarul National
Peste 100 de MILIOANE de euro de la Banca Mondială și BERD pentru interconectarea rețelelor de energie electrică dintre R. Moldova și România


Banca Mondială va oferi R. Moldova 61 de milioane de euro, iar Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) un grant în valoare de până la 39,94 de milioane de euro pentru implementarea proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică cu România.

Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare și Acordul de grant dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare urmează a fi ratificate de Parlamentul de la Chișinău, după ce Comisia politică externă și integrare europeană a dat astăzi undă verde proiectelor.

Împrumutul în valoare de 61 de milioane de euro, oferit de Banca Mondială, va fi utilizat pentru extinderea stației din Vulcănești, modernizarea stației din Chișinău și construcția liniei electrice aeriene Vulcănești – Chișinău. De asemenea, urmează a fi construit un nou sediu pentru „Moldelectrica”, inclusiv un centru nou de dispecerat, să fie modernizat sistemul de management electric, precum și să fie instalat un nou sistem de management al contorizării.

Cu banii alocați de BERD urmează a fi construite, echipate și puse în funcțiune rețelele de interconectare electrică dintre Republica Moldova și România. Este vorba despre construcția unei stații back-to-back în Vulcănești, a unei linii de transport de 400 KV între Vulcănești și Chișinău, precum și extinderea stațiilor de transformare din Chișinău și Vulcănești.

Acordul de grant dintre Republica Moldova, Întreprinderea de Stat „Moldelectrica” și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind implementarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza I” a fost semnat la 26 septembrie 2019. Termenul de valabilitate a acordului de grant este 21 iunie 2025.

Odată implementate, proiectele de interconexiune a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu cel al României vor permite crearea unei piețe de energie electrică transparentă și competitivă prin integrarea acesteia cu piața regională de energie electrică a UE.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Președinte pe vremea...

27.09.2020 10:02 Ziarul National Alecu Reniță // Factura pentru întârz...

25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md