00:43:36 26.06.2024
Stiri

DECLARAȚIE // Patru UZINE MILITARE rusești funcționează pe teritoriul R. Moldova: „Uzina din Orhei a produs până nu demult piese pentru concernul militar rusesc „Krasnîi okteabri”, care e lider mondial la motoare pentru avioane de vânătoare MIG”

Actualitate 18.01.2023 13:55 Vizualizări3139 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE // Patru UZINE MILITARE rusești funcționează pe teritoriul R. Moldova: „Uzina din Orhei a produs până nu demult piese pentru concernul militar rusesc „Krasnîi okteabri”, care e lider mondial la motoare pentru avioane de vânătoare MIG”


Pe teritoriul R. Moldova funcționează patru uzine militare rusești, în plin război al rușilor împotriva Ucrainei, a declarat astăzi președintele Partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, într-o conferință de presă.

Liderul CUB a cerut autorităților R. Moldova să instituie un regim special de control asupra acestor uzine.

„Mulți nu cunosc, dar în acest moment pe teritoriul R. Moldova funcționează patru uzine militare rusești – „Topaz” din Chișinău, „Aspa” din Orhei, „Bendeski mașino-stroitelinîi zavod” și „Pribor” de la Tighina. Aceste uzine produc componente pentru rachete rusești S-22, S-59, iar unele proiectează mașini speciale pentru prelucrarea paletelor pentru motoare de avioane și compresoare, stații de preparare a electroliților, generatoare de impuls, sisteme de control automate, piese de precizie, prelucrarea metalelor, propulsoare electrice etc. Uzina „Aspa” din Orhei a produs până nu demult piese pentru concernul militar rusesc „Krasnîi okteabri”, care e lider mondial la motoare pentru avioane de vânătoare MIG”, a dezvăluit Igor Munteanu.

CITIȚI și CUB solicită măsuri URGENTE din partea autorităților „pentru a pune la adăpost cetățenii R. Moldova”. „Trebuie să folosim la maximum participarea la Formatul „Ramstein”. Avem nevoie de sisteme de apărare antiaeriană, de DRONE…”

Deși autoritățile susțin că acestor uzine nu li s-a eliberat autorizații de export, fostul ambasador spune că are temeiuri să pună la îndoială statistica oficială, pentru că aceste uzine au funcționat tot timpul, inclusiv în 2022.

Menționăm că, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, R. Moldova a exportat în Federația Rusă, pe parcursul lunilor ianuarie - noiembrie 2022, mărfuri în sumă de 179 103 milioane de dolari.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md