20:29:48 19.07.2019
 
Stiri

OROARE // Mărturia maiorului care a participat la EXECUȚIA lui Zelea Codreanu: „Jandarmii au scos din buzunare o sfoară…“

Știri 15.08.2018 18:30 Vizualizări1070 Autor: Ziarul National
OROARE // Mărturia maiorului care a participat la EXECUȚIA lui Zelea Codreanu: „Jandarmii au scos din buzunare o sfoară…“ Sursa: adevarul.ro

Maiorul Constantin Dinulescu, care a participat la executarea liderului legionarilor Corneliu Zelea Codreanu și a camarazilor acestuia în seara zilei de 29 noiembrie 1938, a dat o declarație la Comisia de anchetă instituită de Înalta Curte de Casație București, care a fost publicată în volumul „Din luptele tineretului român 1919–1939“ .

Maiorul Constantin Dinulescu a mărturisit ordinul primit de la președintele Consiliului de Miniștri, Armand Călinescu:

„Într-o zi am fost chemat de către fostul Președinte de Consiliu, Călinescu. În cabinetul lui de lucru se găsea și generalul Bengliu, comandantul Jandarmeriei. Călinescu mi-a declarat atunci că, pentru motive politice, Codreanu și 13 adepți ai lui trebuiau să fie uciși; aceasta ar fi fost și dorința regelui“.

Maiorul a relatat cum cei 13 legionari și liderul lor au fost executați prin strangulare și îngropați, apoi, într-o groapă comună:

„În ziua de 29 noiembrie 1938, la ora 10 seara, Codreanu și camarazii lui au fost scoși din închisoarea de la Râmnicu-Sărat, unde erau închiși, și au fost puși într-un camion. Legionarii au fost puși în așa fel ca să poată vedea numai înainte, fiind în același timp legați cu brațele la spate. Ei nu puteau face nici cea mai mică mișcare; erau chiar constrânși să stea continuu cu capul în sus.

Înapoia fiecăruia din ei stătea câte un jandarm. Eu m-am așezat lângă șofer. Se călătorea pe șoseaua dintre Ploiești și București, când în zorii zilei de 30 noiembrie, după ce am dat semnalul fixat, cu lanterna, jandarmii au scos din buzunare o sfoară (frânghie), pe care au strâns-o în jurul gâtului legionarului ce stătea în fața fiecăruia dintre ei.

În felul acesta, Codreanu și cei 13 camarazi ai lui au fost sugrumați, în timp ce mașina își continua drumul în plină viteză. Puțin timp după aceea, am ajuns la București, de unde ne-am îndreptat către fortul de la Jilava, în interiorul căruia era săpată, deja de trei zile, o groapă mare. După ce camionul a intrat în fort, asupra cadavrelor strangulaților s-a tras - în urma ordinului primit de la prim-procurorul militar, colonelul Zeciu - câte un foc de revolver sau de pușcă; apoi, un medic militar constată moartea tuturor legionarilor transportați de noi.

Cadavrele au fost aruncate în groapă. Eu imediat am declarat celor 14 jandarmi că ceea ce făcuseră fusese dispus de către Curtea Marțială și că a fost o datorie patriotică importantă.“

„Fiecare jandarm a fost răsplătit cu 20.000 lei“

Certificatele de deces au fost făcute la Jilava, în acestea menționându-se că cei 14 legionari au fost împușcați pentru că au încercat să evadeze. Jandarmii au fost răsplătiți cu câte 20.000 de lei.

„Certificatele de moarte se confecționaseră la Jilava de către colonelul de la Curtea militară Zeciu, locotenent-colonel Dumitru și de primul comisar regal, colonel Pascu.

S-a aruncat pământ în groapă; însă a doua zi cadavrele au fost dezgropate și purtate într-o altă groapă. Asupra lor s-au vărsat multe sticle de acid sulfuric; apoi au fost acoperite cu pământ, iar deasupra s-a turnat o placă grea de ciment.

Jandarmii, deși involuntar, au trebuit să iscălească actele de deces, în care se spunea că cei 14 legionari au fost împușcați pentru că încercaseră să fugă de sub escortă. Fiecare jandarm a fost răsplătit cu 20.000 lei. Eu am primit 200.000 de lei“, a mai menționat maiorul Constantin Dinulescu.

Sursa: adevarul.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md