11:52:55 22.07.2024
Stiri

Opinie de la București: „Singura variantă realistă și pragmatică este și rămâne UNIREA R. Moldova cu România. Toți cetățenii devin automat și cetățeni UE”

Știri 22.11.2018 15:00 Vizualizări1935 Autor: Ziarul National
Opinie de la București: „Singura variantă realistă și pragmatică este și rămâne UNIREA R. Moldova cu România. Toți cetățenii devin automat și cetățeni UE”


Singura variantă ca R. Moldova să-și continue parcursul european și după alegerile parlamentare din februarie 2019 ar fi Unirea cu România. De această părere este analistul de politică externă de la București, Andrei Vlăsceanu.

Sursa citată menționează că e foarte dificil de spus la ora actuală dacă R. Moldova va continua parcursul european, mai ales că în februarie vor avea loc alegeri parlamentare.

„În primul rând, trebuie să avem o previziune a viitorului Parlament, iar la ora actuală putem avea doar anumite presupuneri, bazate pe măsurătorile sondajelor și anume prezența a patru partide: PSRM, PDM, PAS și PPDA. Acestea domină mesajul politic la nivel republican, sunt mereu în competiție și război politic, însă votul va oferi surprize, așa cum s-a întâmplat și la Primăria Chișinău”, spune acesta.

Potrivit lui Vlăsceanu, în viitorul Parlament ar mai putea accede două formațiuni politice, care vor înclina balanță. „În acest sens, mă voi referi la intrarea în ecuația parlamentară a două partide: Șor și comuniștii. Oficial, nu apar în barometrele publice, însă ambii au mesaje percutante, lideri carismatici și un public-țintă. Aprecierea mea este că vor intra la limită. Șor pe câteva circumscripții, iar Voronin pe listă. Astfel, vom avea 6 partide, unde PSRM va avea un procentaj redus, și vom putea gândi un guvern proeuropean pe mai multe variante, unde brokerii vor fi cei de la București și Bruxelles”.

O altă surpriză ar putea fi candidații independenți care vor accede în Parlamentul de la Chișinău.

„Interesante vor fi și candidaturile independente și poziționările lor post-factum, iar aici avem deja anunțata candidatură a lui Serafim Urechean, fostul lider AMN și fost Primar de Chișinău. În al doilea rând, vectorul european rămâne dominant ca singura variantă de viitor sigur și cert pentru R. Moldova, însă ușile UE pentru Est sunt închise datorită Rusiei și a refocusului către Balcanii de Vest.

În al treilea rând, singura variantă realistă și pragmatică, este și rămâne Unirea cu România. Din secunda doi, toți cetățenii R. Moldova devin automat și cetățeni UE, bucurându-se de drepturile și libertățile subsecvente: salarii, pensii, dreptul muncii, accesarea de fonduri europene, libertatea de mișcare etc”, a conchis acesta într-un interviu pentru jurnalistii.ro.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md