00:16:17 30.09.2020
 
Stiri

OPINIE // Ce se întâmplă în prezent cu STATUL CAPTURAT, pentru a cărui eliberare au luptat cu înverșunare PAS și PPDA? Cui aparține? Cine-l stăpânește? Dodon? PSRM?

Politică 27.01.2020 14:32 Vizualizări761 Autor: Ziarul National
OPINIE // Ce se întâmplă în prezent cu STATUL CAPTURAT, pentru a cărui eliberare au luptat cu înverșunare PAS și PPDA? Cui aparține? Cine-l stăpânește? Dodon? PSRM?


„În urma prăbușirii unei autocrații, nu vine de la sine statul de drept. Când dispare mâna forte care să decidă tot, țara adesea este cuprinsă de confuzie și dezordine. Exact asta are loc acum cu R. Moldova”, este de părere analistul politic Petru Bogatu.

Potrivit lui Bogatu, anume în procuratură se decide la ora actuală destinul sistemului politic autohton.

„De situația Ministerului Public depinde dacă R. Moldova va fi un stat democratic de tip european sau dacă vă cădea într-un soi de despotism putinist pe care și-l dorește Igor Dodon. Cred că R. Moldova a ajuns din lac în puț. S-a rostogolit astăzi într-o penibilă babilonie. Harababură e în toate instituțiile statului. Stânga nu știe ce face dreapta și viceversa. De ce tac Maia Sandu și Andrei Năstase în aceste condiții? Unde-i verva lor antioligarhică? Unde-i hotărârea fermă de a elibera statul din captivitate? Unde-i însuflețirea de odinioară de a se bate pentru dreptate și împotriva corupției?”, se întreabă acesta într-un editorial pentru deschide.md.

Sursa citată menționează că ar fi adevărat faptul că Plahotniuc guverna în R. Moldova prin procuratură și procurori, doar că oligarhul cel rău nu mai e. „Dar de ce nu se mai interesează opoziția, atât de vocală până-n vara lui 2019, de soarta justiției și procuraturii în timpul de față? Oare debandada survenită sub Dodon este mai puțin periculoasă decât autoritarismul sub Plahotniuc?”.

Bogatu critică și PD, care a intrat într-un con de umbră după învestirea Guvernului Chicu.

„De ce a amuțit PD? Vrea să pescuiască ceva în apele tulburi ale degringoladei instalate? Bănuiesc că e un calcul total greșit. Clasa politică și mass-media urmăresc parcă paralizate reglările de conturi din procuratură și sistemul judecătoresc, interminabilele vendete dintre diferite grupări cu pretenții oligarhice care nu mai au răbdare să se înfrupte din tortul statului. Nu e de mirare că lucrurile degenerează pe zi ce trece. R. Moldova a devenit practic neguvernabilă și este lăsată la voia întâmplării.

Sunt de acord cu Sergiu Mocanu care spune că Alexandru Stoianoglu, oricât de bine intenționat ar fi, nu are sorți de izbândă dacă e lăsat să lupte de unul singur. Ca să triumfe justiția independentă, este nevoie de suportul decidenților politici. Așa s-a întâmplat în România, bunăoară, când Traian Băsescu a garantatlibertatea de acțiune și neangajarea politică a magistraților. La noi, din păcate, lucrurile stau exact invers. Despotismul de altădată s-a preschimbat în anarhie. Întreaga mizerie adunată de-a lungul timpului în organele publice, mai cu seamă de la Lucinschi și Voronin încoace, acum, când a scăpat de sub controlul oligarhului, se revarsă în voie peste moșia statului, otrăvind totul în calea ei”, conchide analistul politic.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Președinte pe vremea...

27.09.2020 10:02 Ziarul National Alecu Reniță // Factura pentru întârz...

25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md