19:38:47 16.01.2018
Stiri

Oamenii care IARTĂ cu adevărat sunt mai fericiți

Știri 07.09.2017 17:02 Vizualizări750 Autor: Ziarul National
Oamenii care IARTĂ cu adevărat sunt mai fericiți sursa: eva.ro

Iertarea nu vine uşor, dar atunci când ajungi să o oferi simţi că te înalţi mai presus de patimă şi de plăcerea răzbunării. De aceea oamenii care iartă cu adevărat sunt mai fericiți.

E uşor şi pe undeva de înţeles să porţi pică. Există oameni care caută răzbunare doar pentru a se simţi superiori şi puternici, acesta este felul de a trăi, de a privi viaţa şi de a se raporta la ceilalţi - se hrănesc din tensiuni şi îşi cresc fără încetare setea de răzbunare. Dar e un mod nociv de a privi viaţa şi oamenii.

Pentru cei mai mulţi dintre noi, drumul spre acordarea iertării se dovedeşte un exerciţiu dificil. E greu să treci cu vederea anumite cuvinte şi fapte care ţi-au provocat durere, iar când cineva te face să suferi primul gând nu este cum să-l ierţi, ci cum să-l faci şi tu să sufere. Dacă cineva te ceartă, te atacă într-un comentariu pe internet sau te bârfeşte, e greu să ierţi.

Dacă cineva te fură într-o afacere, e greu să-l ierţi. Dacă un prieten se foloseşte de încrederea ta, e greu să-l mai ai prieten ca înainte - şi tot aşa, lista „păcatelor de neiertat” este lungă cât ziua, de nu ţi-ar ajunge nici noaptea ca să o termini. Dar dacă n-ai ierta, te-ai transforma într-un soi de contabil al greşelilor altora, ai sta doar să le socoteşti minusurile şi n-ai mai avea încredere în nimeni.

Există persoane care fac asta şi nu sunt deloc fericite. Dimpotrivă, fericiţi sunt cei care iartă, care au puterea de a lăsa de la ei, oricât de greu ar fi, oameni care înţeleg că e mai bine să nu se lase pradă emoţiilor negative şi să nu poarte povara vinovăţiei altora.

Iertarea nu vine uşor, dar atunci când ajungi să o oferi simţi că te înalţi mai presus de patimă şi de plăcerea răzbunării. Aceasta este fericirea pe care o aduce iertarea - să vezi că poţi rămâne cu conştiinţa împăcată, să acorzi a doua şansă, să ai puterea de a rămâne om. De aceea oamenii care iartă cu adevărat sunt mai fericiți.

Donald Miller, autor al mai multor bestseller-uri şi speaker motivaţional, arată, într-un articol publicat pe Storyline, cum să capeţi puterea de a ierta.

E mai bine să ierţi, dar cum să faci asta?

Care sunt paşii prin care controlezi emoţiile negative? Miller nu are răspunsul complet la această întrebare. Pe de o parte, e greu să ierţi pentru că simţi că astfel ar părea că i-ai da cumva dreptate celui care ţi-a făcut ceva rău. Dar şi mai greu e să ierţi pe cineva care nici măcar nu recunoaşte că a greşit: de ce l-ai ierta?

Înainte de a afla de ce, trebuie să ştii cum, consideră autorul articolului.

1. Treci prin toate stadiile durerii.

Lasă ofensa sau greşeala să te marcheze, apoi las-o să te rănească complet. Nu evita durerea. Obişnuieşte-te cât poţi cu ideea că s-a întâmplat, oricât de insuportabilă ar fi. Dar nu uita că se va estompa cu timpul. „Va fi cu 2% mai uşoară în fiecare zi. O vei simţi ca pe o durere de dinţi, apoi va deveni ceva suportabil”, scrie Miller.

2. Lasă ofensa să te înfurie.


N-o elibera, pentru că altfel te vei învinovăţi singur. Vorbeşte despre asta cu apropiaţii tăi, dar explică-le că eşti furios şi nu-ţi poţi stăpâni emoţiile. Şi nu trebuie să te ruşinezi că eşti furios, ultimele lucruri de care ai nevoie sunt furia şi ruşinea.

Furia, ca şi durerea, se vor estompa cu timpul, şi vei accepta situaţia aşa cum e. Evită să o mai analizezi: gata, s-a întâmplat şi nu mai poţi schimba asta. La început ţi se va părea şocant, dar în timp vei accepta situaţia ca pe un fapt pe care nu-l mai poţi schimba.

„De aici încolo te afli în poziţia din care poţi ierta. Va fi o muncă grea, dar merită", scrie Miller. Autorul propune un exerciţiu prin care oricine poate căpăta puterea de a ierta dacă îşi doreşte asta: „Stai jos şi roagă-te pentru cel care îl urăşti. Stai şi imaginează-ţi că are o viaţă bună, apoi realizează că ţi-a greşit, poate nu ţie, poate altcuiva sau lui Dumnezeu. Atunci preţuieşte-l din toată inima. Roagă-te pentru el, doreşte-i tot binele din lume. Încetează să te mai rogi la Dumnezeu să-l distrugă şi roagă-te să-l binecuvânteze. Roagă-te la Dumnezeu să-i deschidă inima ca să poată primi dragostea şi să-l oprească să-i rănească şi pe alţii. Aceasta e singura cale pe care o ştiu pentru a ierta.”

De ce trebuie să iertăm?

Sunt multe motive, dar Miller se concentrează pe câteva dintre acestea. Primul e pentru că, deşi pare greu de crezut, iertarea reprezintă o experienţă plăcută. Te simţi mult mai bine decât când eşti furios şi urăşti. Iertarea este o alinare pentru cei care suferă. În plus, a ierta pe cineva poate să te facă mai fericit decât dacă n-ai fi suferit mai întâi.

În al doilea rând, merită să ierţi pentru că vei ieşi din zona întunecată şi vei vedea partea plină a paharului - dacă a fost o treabă legată de o afacere, atunci vei ieşi din asta cu fruntea sus. Dacă te-a rănit cineva din familie, te-a bârfit, stai deoparte de toate poveştile iscate de zvonuri.

Iertarea îţi dă şansa să nu te cobori în noroi şi să rămâi curat. Iertarea te face să te simţi ca şi cum ai fi Dumnezeu şi e un sentiment teribil de plăcut.

Al treilea motiv pentru a ierta este că devii deschis la alte oportunităţi minunate pe care ţi le oferă viaţa. Dacă nu ierţi, tragi cortina peste sufletul tău, iar viaţa ta va deveni mai întunecată. Când ierţi, laşi lumina să te străbată şi aduci linişte în viaţa ta. Şi de ce n-ai vrea să te bucuri de pace în loc să-ţi otrăveşti viaţa cu durere şi răzbunare?

Iar cel mai bun lucru despre iertare este că te va face să iubeşti din nou. Îţi va permite să iubeşti şi să fii iubit, continuă Miller.

Iertarea e grea, cu siguranţă, dar iubirea este infinit mai preţioasă decât durerea pe care o provoacă lipsa iertării. Indiferent prin ce trebuie să treci pentru a ierta, vei câştiga harul de a iubi şi de a te simţi iubit. Plăteşte preţul şi vei fi mulţumit apoi, asigură autorul.

Sursa: eva.ro

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Comentarii
Promo
Promo
Punct de vedere NAȚIONAL
16.01.2018 10:12 Ziarul National Octavian Țâcu // Fanarioții

15.01.2018 09:00 Nicolae Negru Referendumul, între formalismul CEC ș...

12.01.2018 09:10 Nicolae Negru Cum poate anula Moscova legea împotri...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Parlamentul va reuși, în 2018, să modifice art. 13 din Constituție, astfel încât limba ROMÂNĂ să devină oficială în R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2017. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md