16:54:43 26.09.2020
 
Stiri

O eventuală „lege Magnitsky” ar fi „unicul vehicul legislativ care poate accelera anchetarea fraudei miliardului”, afirmă deputatul Munteanu

Economie 21.01.2020 13:11 Vizualizări1003 Autor: Ziarul National
O eventuală „lege Magnitsky” ar fi „unicul vehicul legislativ care poate accelera anchetarea fraudei miliardului”, afirmă deputatul Munteanu


Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) consideră că Parlamentul trebuie să adopte legea Magnitsky, ca măsură de securitate națională.

„Republica Moldova trebuie să adopte legislația Magnitsky, pentru a oferi o dovadă în plus că are un Parlament legitim, că are deputați care servesc legii și nu infractorilor”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă vicepreședintele PPPDA, Igor Munteanu, citat de IPN.

Potrivit lui Igor Munteanu, adoptarea acestei legi este esențială pentru că este „unicul vehicul legislativ care poate accelera anchetarea fraudei miliardului”, aliniind Republica Moldova la Global Accountability Act – o legislație internațională de integritate care devine populară în Europa.

„Legea e un scut împotriva impunității și nicidecum nu vizează doar cetățenii ruși implicați în spălarea de bani, cunoscută sub numele de „landormatul rusesc”. Orice alte persoane care comit abuzuri grave și crime contra populației sau care săvârșesc infracțiuni contra ordinii constituționale din Republica Moldova pot fi incluse pe această listă, conform legii”, a spus Igor Munteanu.

Potrivit vicepreședintelui PPPDA, prin această lege Republica Moldova poate impune sancțiuni personale celor care comit încălcări grave ale drepturilor omului, securizându-și spațiul economic și politic de influența unor persoane cu cazier criminal.

„Dacă acest Parlament reprezintă cu adevărat interesele cetățenilor Republicii Moldova, nu ar trebui să existe niciun partid politic care să se opună acestei inițiative legislative de aliniere a țării la standarde de integritate Magnitsky și la sancționarea persoanelor responsabile”, a conchis Igor Munteanu.

Urmare a implementării, susține Igor Munteanu, legea va permite blocarea accesului la sistemul financiar-bancar pentru persoanele implicate în mari fraude bancare, grave încălcări ale drepturilor omului și alte infracțiuni severe: „Acestea vor duce la interzicerea aflării lor pe teritoriul Republicii Moldova, confiscarea proprietăților și a bunurilor provenite din bani fraudați. Acest fapt va constitui un pas esențial în vederea introducerii instrumentelor adecvate de sancționare și lichidării amenințărilor în adresa securității naționale”.

Proiectul de lege poartă numele lui Serghei Magnitsky, un avocat rus care a deconspirat și a raportat informații prețioase despre crimele săvârșite de birocrați corupți din Rusia, implicați în fraude fiscale, motiv pentru care a fost arestat în 2008, torturat și omorât în bătaie într-o închisoare din Rusia în 2009. În 2012, Congresul SUA, cu votul bipartizan al ambelor partide, adoptă legea „Russia and Moldova JV Repeal and Sergei Magnitsky Rule of Law Accountability Act of 2012”. Legea e promulgată de președintele SUA, iar în 2016 Congresul SUA prin „Global Magnitsky Act” impune interdicții de viză și sancțiuni față de persoane responsabile de comiterea unor abuzuri grave: încălcarea drepturilor omului și acte de corupție mari.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

21.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // CEC are probleme cu ...

18.09.2020 12:45 Ziarul National Dodon e de acord ca POLITICIENII să n...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md