09:01:57 29.02.2020
 
Stiri

Utopia unui guvern de „coeziune națională”

Politică 26.04.2019 09:11 Vizualizări3808 Autor: Nicolae Negru
Utopia unui guvern de „coeziune națională”


Semne diacritice

Dodon se ia în serios și încearcă să se autodepășească. El adresează Curții Constituționale trei întrebări care îi trădează nerăbdarea, dorința arzătoare de a se afla în treabă, de a lovi cu biciul în caii înglodați, metaforic vorbind.

Poate președintele Republicii Moldova să desemneze candidatul la funcția de prim-ministru înainte de a se alege conducerea Parlamentului, adică înainte de a se forma o majoritate parlamentară? Dacă Parlamentul nu se întrunește din cauza că nu au fost alese organele de conducere, poate președintele considera că Legislativul nu a acordat votul de încredere candidatului propus de el? Dacă prima încercare a eșuat, e în drept președintele să desemneze aceeași persoană candidat la funcția de prim-ministru? – se interesează Dodon.

Un răspuns pozitiv din partea Curții la aceste întrebări i-ar oferi președintelui un rol mai activ în procesul de formare a Guvernului, dar nu are cum să influențeze partidele, să le determine să fie mai cooperante în căutarea unei soluții de guvernare comună. Pericolul alegerilor anticipate există deja, partidele îl conștientizează și presiunea pusă asupra lor de Dodon, prin desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru, nu adaugă nimic nou, nu schimbă conjunctura politică. E cum ai turna gaz peste foc, în loc să pui lemne.

Dacă regulamentul Parlamentului prevede că activitatea de adoptare a legilor începe după constituirea organelor de conducere, ce rost are să elaborezi un program de guvernare și să formezi un guvern care nu o să ajungă la procedura de învestire din cauza blocajului parlamentar? Cine va accepta să „exerseze” fără rost, să simuleze un proces de formare a Guvernului atât de complicat, dacă nu există certitudinea că Legislativul va începe să funcționeze? Un candidat socialist? Posibil, dar rezultatul va fi cu siguranță unul negativ, dacă datele relațiilor dintre partide nu se schimbă.

Într-un singur caz demersul actual al președintelui are un oarecare sens: dacă el intenționează să propună partidelor formarea unui „guvern de coeziune națională”, desemnând un candidat corespunzător, care să nu aparțină niciunei formațiuni politice și să aibă libertatea să-și aleagă miniștrii. Un candidat „tehnocrat”, care să adune în jurul său o echipă de profesioniști și să elaboreze un program de guvernare axat pe îndeplinirea Acordului de Asociere cu UE, pe însănătoșirea economiei și a mediului de afaceri, pe atragerea investițiilor și crearea de noi locuri de muncă, dar să prevadă și măsuri de „dezoligarhizare”, de sporire a încrederii în instituțiile statului, ar putea fi o cale de ieșire din impasul politic de azi.

Ca să aibă sprijinul majorității deputaților, un guvern de coeziune națională va cere retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, va continua proiectele de interconectare energetică cu România, nu va recunoaște anexarea Crimeii și nu va anula legea antipropagandă, cum și-ar dori Dodon.

Nu vă pare utopică perspectiva constituirii unui asemenea guvern? Trebuie să recunoaștem că da. Dodon și socialiștii au niște angajamente față de Rusia, Plahotniuc vrea să guverneze singur, iar Maia Sandu și Andrei Năstase sunt setați pe „decapitări”. Decizia Curții Constituționale, oricare va fi aceasta, nu îi va clinti de pe pozițiile lor.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Polilogu 26.04.2019 17:01

ABSOLUT CORECT ! Iesirea din blocaj este exclusă. Ori de cate ori s-ar repeta alegerile.Am mai exprimat această opinie si constat ca e inevitabilă. CONCEPTIA statalistă moldoveneasca este categoric responsabilă si acum se vede cel mai bine cat de adanc este înradacinată in mintile oamenilor. Finalul ? Forte externe vor încerca sa rezolve situatia peste capul tuturor. Si va fi cea mai proasta solutie finală pentru toti !

Ilie 29.04.2019 19:16

Problema este in denumirea "coeziune nationala". Intre PSRM si ACUM (sau PD) nu poate fi asa ceva. Corect ar fi "coeziune moldo-rusa" tinind cont ca PSRM este considerat un partid rus nici macar unul pro-rus (doar au ost la Moskva dupa ordine). Ma intreb oare n-or fi vazut saraci lucie de la rusi cind si-au luat bicuiti dimneata la mic dejun de la pravalie ? Deci coeziunea mentionata este intradevar utopica si irealizbila practic. Teoretic daca s-ar face ar fi un dezastru iar scopuri majore ca deblocarea banilor europeni sau celor de la FMI nu ar fi realizabile in aceasta formula. Fara bani nimic nu se face. Nimeni in afara RM (Est/ Vest) nu vrea sa auda de PSRM si oricine in apropierea acestora plus vreo +70% din electoratul intern RM. Eu personal cred ca din aceasta coeziune "moldo-rusa" in ultimii 200 de ani au iesit mai mult scintei decit lucruri bune ca sa nu mai vorbim de crime impotriva bastinasilor, deportari si batai de joc la adresa bucatii de teritoriu ce-i zice acu RM. (este un muzeu la Chisinau pe acest subiect si aproape in fiecare fosta "republica")

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.02.2020 09:22 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Dodon se arunc...

24.02.2020 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // 100 de zile cu Guver...

21.02.2020 08:59 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Irinei Rimes, ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md