04:35:57 04.06.2020
 
Stiri

Revanșa Rusiei a eșuat

Opinii 25.02.2019 11:42 Vizualizări4028 Autor: Nicolae Negru
Revanșa Rusiei a eșuat


Semne diacritice

Dacă facem abstracție de relațiile dintre formațiunile care au trecut pragul electoral și vor ocupa scaunele din Parlamentul Republicii Moldova, rezultatele alegerilor ar putea fi considerate satisfăcătoare: revanșa Moscovei, în ciuda unui efort nemaivăzut până acum, a eșuat, ea rămâne cu buza umflată, socialiștii nu au obținut majoritatea așteptată care să le permită să formeze de sine stătător Guvernul. Lauda lui Dodon s-a dovedit a fi deșartă, cetățenii Republicii Moldova nu s-au lăsat ademeniți de mirajul putinist, de cadourile electorale generoase oferite de Rusia. Cu excepția unor raioane de nord, Ocnița, în special, Autonomia Găgăuză și Taraclia, unde PSRM a obținut mult peste 50 la sută din voturi, majoritatea cetățenilor au spus „niet” propunerii de a întoarce carul moldav spre Est.

O parte din simpatizanții PSRM a fost ademenită de Partidul lui Șor, care va fi a patra forță politică din Parlament. Nu se știe cât timp va sta primarul de Orhei cu un picior în pușcărie și cu altul în Legislativul Republicii Moldova.

Formal, vectorul proeuropean are girul alegătorilor, partidele PD, PPDA și PAS pot forma o majoritate parlamentară și purcede la treabă, ca să ducă la bun sfârșit reformele de modernizare și europenizare a Republicii Moldova. Ar putea, mai bine zis, dacă „acumiștii” nu s-ar fi jurat să nu facă nici în ruptul capului alianță cu PD.

În general, Blocul electoral „ACUM”, care visa, uneori în taină, alteori în public, să-și ia „țara înapoi” nu și-a realizat visul și pare decepționat, chiar nervos, dar succesul remarcabil pe care l-a obținut în municipiul Chișinău, bătând categoric PSRM-ul, în raioanele Telenești, Ialoveni, Criuleni ar trebui să le ridice moralul Maiei Sandu și lui Andrei Năstase și să-și gândească bine viitorii pași. Încrederea alegătorilor nu e garantată pentru totdeauna. De altfel, aceste raioane au mizat până nu demult pe PL și PLDM. În aparență, PPDA și PAS și-au asigurat victoria în alegerile locale din Chișinău, dar nu se știe ce va fi peste patru ani.

Participarea diasporei nu a fost conformă așteptărilor și nu doar din cauza că nu s-a permis votarea cu pașapoartele expirate. Se vede că, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, alegătorii s-au mobilizat împotriva lui Dodon, nu pentru Maia Sandu.

Și PD poate fi mulțumit de rezultatele alegerilor, mai cu seamă că liderul său, Vlad Plahotniuc, a primit „botezul” și legitimitatea din partea alegătorilor. Faptul că, pentru prima dată, PD a depășit bariera de 3% în municipiul Chișinău, obținând peste 13 la sută din voturi, poate fi un semnal că ceva se schimbă în atitudinea chișinăuenilor față de partidul lui Plahotniuc. Nu putem ști, deocamdată, dacă e o breșă în rezistența antioligarhică sau recunoașterea unui merit? Dar se confirmă că rezultatul de aproape 18 la sută al Silviei Radu în competiția pentru Primăria Chișinăului nu a fost total întâmplător.

Rămâne de văzut ce vor spune observatorii internaționali în privința modului de organizare a alegerilor, dacă le vor considera „libere și corecte”. O problemă evidentă o prezintă votul transnistrenilor. Participarea lor în număr record ar trebui salutată, dacă nu ar exista o mulțime de mărturii că ei au fost plătiți să voteze pentru unii sau alții concurenți electorali.

Oricum, PD pare să fi profitat de sistemul mixt, câștigând în circumscripțiile uninominale mai multe mandate decât cu lista de partid și are șanse să ajungă din nou la guvernare. Dacă reușește să găsească un partener de coaliție. Cea mai bună combinație pentru Republica Moldova ar fi PD-PAS-PPDA, cu anumite condiții de dezoligarhizare, însănătoșire a justiției și recuperare a miliardului furat. Dacă PD va eșua, vom avea alegeri anticipate. Dacă nu, va începe dificilul proces de împărțire a turtei legislative și guvernamentale.

Problema alegerilor anticipate e că rezultatele ar putea fi similare celor de ieri. Există și riscul ca cel care le va declanșa să fie penalizat de alegători.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Top stiri

Grig 25.02.2019 12:21

Dodonul trâmbița și i-a promis lui Putin (licino !) că va lua majoritatea constituțională !!! Da rezultatul e trist pentru dodoniști - nici majoritatea simplă.... Acum Putin o să-l cheme pe Dodon la covorul roșu din Kremlin la raport: Додонб бля, где деньги,су*а ????

D. Măraru 25.02.2019 12:24

Pericolul rusesc nu este lichidat pentru că PD-ul lui Plahotniuc e la fel de pro-rus ca și PSRM. Iar N. Negru nu-și poate reține diarea de a nu lăuda PD-ul, care e un mare perdant pentru că; să fii la guvernare, să ai saci cu bani, televiziuni, radiouri, SITE-uri, zeci de trubaduri plătiți ca acest Negru,toate resursele adminsitrtive, procuratura, poliția, IFS-ul, și alte istituții de stat, dar și bande agresive de mercenari, care au ținut lumea în satrea de frică, și să acumulezi doar 31 de mandate, e o o mare pierdere. Și nu prea e de crezut că cinveva în afară de cel mai mare și cinstit mAldavan - I. Șor, să se alieze cu PD-ul pentru că orice forță politică care s-a alitat cu Plahotniuc, a dispărut de pe scena politică (PCRM, PLDM, PL și chiar PPE-ul lui IU. Leancă). Iar să-l numești pe Plahotniuc și ”echipa” lui pro-europeni, ar însemana, ori să ai o imaginație bolnavă, ori să fii o lichea a lui Palhotniuc. Totodată, N. Negru nu se poate ține în pantaloni de grija Blocului ACUM, care în condiții foarte drastice, a trecut prin foc și pară și a căpătat un foarte bun rezultat - 26 de deputați, asigurându-și tribuna Parlamentului și cu totul alte posibilități de a duce o luptă politică eficientă. Nu încape îndoiala că în alegerile locale Blocul ACUM va avea rezultate mult mai bune. Câștigul capitalei deja le este asigurat.

L. Ursu 25.02.2019 13:13

Tovarășul Negru omite faptul că transnistrenii, în număr de peste 37 mii, au fost aduși organizat și cu altă la urnele de vot, dar nu i-au votat pe candidații pro-ruși ai PSRM-lui, dar pe doi ”indepdndenți”, care o să ne arate cât de independenți sunt. Problema e daor cu cât ei își vor vionde independența și se vor alia și cu I. Șor. Iar Negru a devenit un fel de cățel Țuțu, pentru un os. Despre ACUM, dacă până mai ieri Plahotniuc se temea patologic de A. Năstase, cu mandatul de deputat, ultimul o să-l aducă pe ”cordoantor” la boală neagră.

V. Paraschiv 25.02.2019 13:51

Alegătorii transnistreni, aduși ca turma la urne de Compania Șerif, nu fără permisiunea prezidentului republicii separatiste - I. Crasnoselschii, în proporție de peste 90%, erau ruși. Deci, ceva nu se leagă pentru că ei nu au votat cadidații PSRM. Iara sociașiștii contestă modul și rezultatele alegerilor în circumstanțele transnistrene. În așa mod, a cui comandă au executat Șerif și Cranoselschii, daor nu a ACUM. Rezultă căa lui lui Plahotniuc sau a vasalului acestuia - I. Șor. Ei, Negrule, poate ne prezinți vreo explicație la acest caz. Referitor la ACUM, această formațiune acumulat nu 26 de mandate, dar 27, rezultat care îi strâmbă fața lui Palhotniuc.

Licu 25.02.2019 22:18

Probabil ca RM se va integra in Europa odata ce partide aburite ca PSRM si SOR nu vor lua nici pragul minim de accedere in Parlament. Ori PSRM este inca optiunea evidenta a multora prin RM din pacate. Mai este de munca la creierile oamenilor

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.06.2020 11:37 Ziarul National DOC // După ce s-au „odihnit” în peri...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md