20:47:16 26.07.2021
 
Stiri

Nicolae Negru // Prioritățile fără priorități

Actualitate 19.07.2021 09:28 Vizualizări3432 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Prioritățile fără priorități


Semne diacritice

La sfârșitul săptămânii trecute, Maia Sandu și-a publicat principiile și prioritățile de politică externă pe anii 2021-2022, sub genericul „O politică externă activă pentru o [Republică] Moldovă mai puternică și mai bine guvernată”.

După ce Dodon a zăpăcit lumea cu politica sa externă „echilibrată” antioccidentală și prorusă, Maia Sandu își propune în mod necesar o politică externă „ghidată de principii și priorități clare”.

„Vom comunica într-un mod deschis obiectivele și acțiunile noastre”, subliniază ea, dar, din păcate, textul nu limpezește, ci pare să contribuie la confuzia și deruta pe care a lăsat-o moștenire predecesorul său.

Iată prioritățile pe care le anunță Președinția:

1. Depășirea pandemiei și îmbunătățirea situației în sănătatea publică. Aceasta presupune asigurarea cetățenilor cu vaccin, oprirea, cu ajutorul comunității internaționale, a răspândirii Covid-19, restabilirea „circulației libere pentru cetățenii noștri în baza unui certificat de vaccinare recunoscut peste hotare, în special în țările unde avem mari comunități de cetățeni moldoveni”.

2. Susținerea redresării economice prin „atragerea fondurilor necesare pentru consolidarea stabilității macroeconomice a țării și acoperirea deficitului bugetar”.

3. Combaterea corupției și a practicilor cleptocratice. În acest sens, se va „colabora intens cu partenerii internaționali în vederea urmăririi și recuperării activelor din străinătate ale funcționarilor publici, demnitarilor și oamenilor de afaceri corupți din Republica Moldova”.

4. Încurajarea și susținerea securității și stabilității regionale, menținerea unui mediu regional non-conflictual „pentru a ne putea concentra pe soluționarea problemelor noastre interne și a depăși provocările care ne blochează în prezent potențialul de dezvoltare”. „Acest lucru înseamnă menținerea unor relații de bună vecinătate cu România și Ucraina, precum și cu alte state care au aici interese de securitate directe sau indirecte”, se precizează în documentul publicat pe siteul Președinției.

5. Conectarea mai activă a Republicii Moldova la „agenda priorităților globale”, ca prioritate de durată. Înțelegând „natura provocărilor cu care se confruntă comunitatea internațională”, trebuie să contribuim mai mult, în măsura posibilităților, la găsirea noilor soluții sau la soluțiile deja identificate”.

Deși nu-l identificăm printre priorități, obiectivul integrării europene nu lipsește din text. „Vom urma calea integrării europene ca obiectiv strategic care este cel mai potrivit model de dezvoltare democratică a țării și de asigurare a standardelor înalte de viață pentru cetățeni”, se anunță în preambulul documentului.

Totuși, cei care caută o claritate în strategia de politică externă, care vor să știe dacă Republica Moldova va depune cerere de aderare la UE sau va fi angajată într-o integrare fără sfârșit, din zona de vecinătate a UE, nu se vor putea lămuri.

Se pare că s-a dorit o sterilizare a documentului de orice idee opțională între vest și est: obiectivul redresării economice este țintit fără să se menționeze Acordul de Asociere cu UE și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. De asemenea, este neclar cum se va încuraja și susține stabilitatea regionlă, cum se va menține un mediu regional non-conflictual în prezența trupelor ruse și enormului depozit cu muniții și armament de la Cobasna, care e un pericol în sine pentru securitatea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, din Republica Moldova și din Ucraina. Sau se vor face eforturi de a convinge Rusia să le retragă?

Urmărirea și recuperarea din străinătate a bunurilor furate de funcționari nu ține de competența președintelui, ci a organelor de drept, această „prioritate” produce impresie printre alegătorii PAS, dar nu asigură independența energetică, informațională, interconectarea rețelelor electrice, de transport, de gaze naturale cu cele din România și UE, proiecte sabotate până acum. Nu este precizată nici atitudinea față de unele proiecte moldo-ucrainene, inclusiv autostrada Kiev-Chișinău, controlul vamal comun pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Cum va răspunde Republica Moldova la ofertele de integrare eurasiatică din partea Moscovei?

Sigur, „conectarea la agenda priorităților globale” e o prioritate mult așteptată de cetățenii hiperpatrioți, dar nu ar strica să știm și despre parteneriatele strategice pe care le va cultiva Președinția. Dacă Maia Sandu a dorit să spună cât mai puțin despre planurile sale în domeniul politicii externe, ea a reușit cu brio. Putem presupune că, adoptând un limbaj abstract, vorbind la modul general, ea nu dorește să provoace supărarea Rusiei, dar în cazul acesta de ce promitem deschidere și claritate în comunicarea obiectivelor și acțiunilor de politică externă?

Viața însăși cere clarificări de poziție. Recenta semnare de către ministrul de Externe Aurel Ciocoi, la Kiev, a unui memorandum de cooperare între cele trei state asociate cu UE – Trio Asociat, Ucraina, Georgia și Republica Moldova, apoi prezența de azi a Maiei Sandu la Conferința Internațională de la Batumi, a 17-ea ediție, „Puterea Atracției Durabile – Când UE Face Diferența”, întâlnirile cu omologii georgian și ucrainean, Salome Zourabichvili și Volodymyr Zelenskyy, dar și cu președintele Consiliului European, Charles Michel, denotă o schimbare de politică externă pe direcția Parteneriatului Estic, care nu se reflectă în lista priorităților prezidențiale.

Până la urmă, ce vrea cu adevărat Maia Sandu? Care sunt prioritățile ei de politică externă? Să ne integrăm în UE, să rămânem în zona gri, adică în sfera de influență a Rusiei, să ne integrăm în Uniunea Eurasiatică? Dacă nu cerem acum retragerea trupelor ruse, atunci când? „Șmecheria” de a ne eschiva de la aceste întrebări, pretextând că luptăm cu corupția, nu poate ține la nesfârșit, dacă suntem stat, dacă avem demnitate. Sau nu suntem, nu avem?
Prietenii tăi merită să știe ASTA!


v. pădureanu 19.07.2021 11:37

Cu părere de rău, d-l N.Negru spune lucrurilor pe nume.. Mai mult ca atât, se confundă definițiile operaționale la obiective și acțiuni. Un obiectiv are limite de timp (spre deosebire de scop), e măsurabil și se monitorizează îndeplinirea lui (lunar, trimestrial, simestrial, anual). În cele cinci „priorități” nu este nimic cuantificabil, nu sunt puncte de reper (milestones), doar declarații de intenții, vagi, și, care nu pot fi responsabilizate. Această abordare sterilă o vom avea și în programul de guvernare (declarații fără mecanisme/instrumente și instituții responsabile ancorate în timp)

Veteran-Echip 19.07.2021 19:43

Încă de pe timpul ”domniei” criminalului Plahatniuc și a istoriei cu Fundația ”Open Dciialoq”, N. Negru nu știe ce vrea să spună M. Sandu. Și nici nu va ști niciodată, pentru că ea nu e de minte lui, și dovedește prin fapte ce vrea, dar nu prin vorbe; L-a zdrobit pe Kuliocul Dodon, i-a pus la respect pe cei de la PSRM și gruparea lui Șor, a adus în țară sute de mii doze de vaccin, datorită ei în Moldova au venit 6000 tone de motorină și pe drum spre Moldova se află 600 mln. euro, nu o singură dată s-a expus că Rusia trebuie să-și retragă trupele. Și cei important, a adus mii de zâmbete pe fețile moldovenilor. Iar N. Negru, încă de pe timpul când împreună cu un prieten jurnalist din comanda lui Plahatniuc, în stil CGB-ist o pândeau pe M. Sandu după orice colț de stradă și o atacau că, da nu-i unionistă, ba că nu sare la bătaie la ruși, ba că-i rece afară, etc. Dar ea își face treaba și nu se oprește la ori ce lătrat. Cum se săpune; nu mor caii când latră câinii.

Neconcordanta Exista 20.07.2021 07:50

Este corect ca presa sa fie critica si analitica, mai degraba decat slujnica si lingatoare. Continuati sa cautati nod in papura si veti fi pe calea cea buna.

TUN 20.07.2021 13:55

SUA si UE dau bani republicii lui hitler si stalin ( MALDAHISTA ) cu scopul de a o mentine in sfera moscovei Deci pentru a impiedica cu orice pretz UNIREA cu Romania. Tineti minte aceasta reflectie.

Veteran-grup 20.07.2021 20:28

Presa într-adevăr trebuie să fie critică și analitică, dar și obiectivă. Iar UNIREA e un ideal măreț și durut ca să-l promoveze ori ce individ, cu atât mai mult folosind acest IDEAL ca paravan pentru a ataca alte persoane politice care nu-i place. Iar societatea deja s-a trezit și nu cade pradă la tăți țipălăii, dar și la analiști răsuflați ca N. Negru.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.07.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Jocul cifrelor și al...

23.07.2021 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica României în...

20.07.2021 15:37 Ziarul National George Damian // Adio, Basarabia! Ren...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că trebuie să fie viitorul prim-ministru al R. Moldova, după victoria PAS din alegerile parlamentare anticipate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md