07:34:46 19.03.2024
Stiri

Președintele Zelenski, coborârea actorului din film în realitate

Politică 22.04.2019 09:12 Vizualizări4590 Autor: Nicolae Negru
Președintele Zelenski, coborârea actorului din film în realitate


Semne diacritice

Viața bate filmul, de multe ori. Uneori se împletește cu filmul, ca în Ucraina. Vladimir Zelenski, învingătorul scrutinului prezidențial de ieri, a jucat într-un serial rolul unui profesor de liceu ales președinte al Ucrainei. Profesorul din film își câștigase faima după ce discursul său înflăcărat despre realitățile politice ucrainene, ținut în cancelaria școlii, în fața unui coleg profesor, și filmat pe ascuns de un elev, a fost plasat pe Youtube, devenind viral.

Candidând la funcția pe care a interpretat-o pe scenă

Grație acestei comedii, actorul rolului principal devine, la rândul său, foarte popular și, în seara zilei de Revelion 2019, când, conform tradiției sovietice, televiziunile difuzează mesajele prezidențiale de întâmpinare a noului an, el și-a anunțat decizia de a coborî din film în realitate, candidând la funcția pe care a interpretat-o cu succes până atunci: cea de președinte al Ucrainei. A candidat și a câștigat în primul tur peste 30 la sută din voturi.

Rezultatul său a inflamat spiritele analitice, acestea dând naștere unui val de ipoteze și comentarii, inclusiv conspiraționiste, de la „mâna Moscovei” până la cea a lui Kolomoisky, un miliardar plecat din țară, aflat în termeni de război cu președintele perdant, Petro Poroșenko. S-a încercat și plasarea succesului său electoral într-un „trend” sau „fenomen” internațional populist, anti-establishment, cu Trump ca primul deschizător de drumuri în acest sens.

Specificul ucrainean

Totuși, cazul lui Zelenski conține și un specific local ucrainean, nemaiîntâlnit sau împins dincolo de limitele cunoscute până acum. El nu este doar o persoană nouă, din alt domeniu, decât cel politic, ci un artist, care a fost ales pentru calitatea întruchipărilor de pe scenă, nu pentru ceea ce a realizat în viață, ca Trump, de exemplu.

A juca bine rolul unui președinte și a exercita funcția de președinte sunt lucruri diferite, nu-i așa? Iar comparația cu Ronald Reagan, pe care o fac unii, denotă o necunoaștere totală a biografiei președintelui american.

„Creația” lui Poroșenko

După cum a spus și Zelenski, el este în același timp și o „creație” a lui Poroșenko, a neputinței acestuia de se ridica la înălțimea așteptărilor pe care le-a generat în societatea ucraineană la alegerile prezidențiale precedente, în 2014, după „revoluția demnității”. Unele promisiuni nici nu puteau fi îndeplinite în câțiva ani, într-o Ucraină aflată în stare de război cu Rusia.

Victoria zdrobitoare, impresionantă a lui Zelenski vorbește în mod evident despre oboseala de război și corupție, despre sărăcie și fărădelege, despre nerăbdarea, nemulțumirea soră cu disperarea, despre setea de schimbare a ucrainenilor. Dar e și ceva irațional, peste măsură de naiv în elanul cu care ei au votat un candidat lipsit de experiență politică, ale cărui calități de om de stat abia urmează să se manifeste. Se pare că ucrainenii cred, ca și noi, mai mult în minuni, în puterea cuvintelor, decât în instituții și legi.

Factorul geopolitic

S-a manifestat și factorul geopolitic, acesta nu putea fi eludat complet, sprijinul pentru Zelenski fiind mai puternic spre Est, decât spre Vest, printre vorbitorii de rusă mai mult decât printre vorbitorii de ucraineană. În regiunile vestice au preferat să stea acasă mai mulți alegători, decât în regiunile estice.

Ce va urma?

Există, cu venirea lui Zelenski, unele premise pentru temperarea febrei și zelului asimilaționist, pentru o atitudine mai calmă, mai înțelegătoare față de minoritățile etnice și limbile lor în Ucraina. Cât privește politica externă și viitorul relațiilor moldo-ucrainene, vom putea vorbi despre aceasta după formarea echipei și intrarea în funcție a noului președinte.

Cu certitudine, Zelenski va avea probleme dacă va încerca să schimbe cursul european al Ucrainei. Societatea ucraineană a demonstrat încă o dată că nu acceptă să fie dusă de nas, că se poate folosi de pârghiile democratice pe care le are la dispoziție. Paradoxal, alegând un președinte a cărui limbă maternă este rusa, nu ucraineana, Ucraina se depărtează în continuare, nu se apropie de Rusia.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

15.03.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Raportul lui Dorin R...

11.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cât de naivă e „șefa...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md