06:17:09 21.04.2019
 
Stiri

O coaliție cu PD este inevitabilă

Politică 07.12.2018 09:24 Vizualizări5062 Autor: Nicolae Negru
O coaliție cu PD este inevitabilă

Semne diacritice

Datele ultimelor sondaje sociologice arată că PD va supraviețui, nu va fi măturat de pe scena politică, după cum prorocesc de câțiva ani liderii PPDA. Încet, dar sigur PD câștigă teren electoral, numărul celor care intenționează să-i voteze pe democrați în viitoarele alegeri parlamentare e în creștere. Și cu cât mai mult câștigă PD, cu atât mai puțin le revine celorlalte partide „autentic proeuropene”.

Conform datelor Barometrului Opiniei Publice, peste 53 la sută din respondenți au declarat că nu au încredere în niciun lider politic. Dezamăgirea majorității cetățenilor nu-i ocolește pe liderii proeuropeni, popularitatea lor e în scădere și acest proces nu poate să nu se reflecte în atitudinea față de partidele de opoziție, în intențiile de vot.

Doar 3,3% din respondenți (33 de persoane dintr-o mie) o preferă ca lider pe Maia Sandu, iar pe Andrei Năstase – 3,2%, în scădere față de sondajele precedente. Dar și Plahotniuc are admiratorii săi – 3% (30 de persoane dintr-o mie), și Filip – 2,3%, și Marian Lupu – 0,5%, și Andrian Candu – 0,3%. În total, liderii PD sunt apreciați de 6,1% din alegători, iar liderii PPDA-PAS de 6,5%. Diferența nu e prea mare.

Probabilitatea ca o parte din indeciși să voteze opoziția e mai mare, dar nu trebuie scos din cărți nici PD, care ține în mână factorul administrativ. Și dacă pe stânga, sau mai precis – pe partea proestică, există șanse ca majoritatea voturilor să fie câștigată de o singură formațiune politică, pe partea dreaptă, proeuropeană, lucrul acesta nu mai pare posibil. Chiar și alegerile primarului din municipiul Chișinău au demonstrat acest lucru: în primul tur, candidatul PPDA-PAS a obținut „doar” o treime din voturi, în timp ce candidata „neformală” a PD – sub 18 la sută. În afara Chișinăului raportul de forțe e altul, în folosul PD.

De aceea, opoziția proeuropeană trebuie să ia în calcul o posibilă coaliție cu PD. Sau să cedeze guvernarea socialiștilor într-o eventuală coaliție cu candidați „independenți”. Ideea de-a rămâne într-o „opoziție dură”, împingându-l pe Plahotniuc într-o coaliție deschisă cu Dodon, PSRM-PD, e naivă. Aceasta ar însemna sinucidere politică și pentru PD, și pentru PSRM. Mai curând, Andrei Năstase cu colegii săi vor face coaliție cu PSRM decât Plahotniuc. O rupere a blocului „Acum” în două nu e exclusă, ținând cont de interesele și sentimentele lui Țopa. O cedare a guvernării socialiștilor și „independenților” ar fi sinucigașă pentru PPDA-PAS și Maia Sandu. Iar alegerile anticipate lovesc de obicei ca un bumerang în cei care le provoacă.

Aceasta nu înseamnă că Maia Sandu trebuie să declare de pe acum că va forma o coaliție cu Plahotniuc. Lucrul acesta nu e necesar, ar dăuna din punct de vedere electoral. Perspectiva conlucrării cu PD trebuie să fie prezentă în acțiunile și declarațiile liderilor PPDA-PAS ca un „memento mori”, pentru a evita un eventual impas postelectoral, pentru a se feri de ridicol în viitor.

În general, fiindcă veni vorba, o anumită decență în politică nu strică. Un fost deputat care la începutul lui 2016 își punea semnătura pentru Plahotniuc și exercita presiuni asupra lui Nicolae Timofti ca să-l desemneze pe Plahotniuc candidat la funcția de prim-ministru, iar azi își ridică fustele liberale și îl înfierează pe Anatol Țaranu pentru că acesta nu exclude o alianță a Convenției Unioniste cu PD pare nu numai caraghios, ci și superficial. Face zgomot ca o talangă, dar nu gândește.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Eduard 07.12.2018 11:34

Ultimile rezultate a sondajelor demonstreaza ca democratii se vor plasa tot mai mult pe primul loc, dupa cite reforme si proiecte au efectuat la sigur ca au sanse sa cistige alegerile.

TNT PAS 07.12.2018 12:34

PAScuDA au de ales intre alianta cu Plahotniuc sau alianta cu Dodon. Logic ar fi ca pro-europenii sa se uneasca, insa daca ne amintim, in 2016, Maia si Nastase au preferat sa faca alianta cu Dodon si Usatii.

Ciobanu 07.12.2018 14:50

Alianță cu dodon a făcut PD,susținându-l la prezidențiale și făcându-l președinte.Apoi,ulterior,deasemenea.Și PL,și PLDM au fost în alianță cu PD și ce au rămas din ele?Le-a distrus PD.PD împreună cu PSRM au legalizat votul mixt,ca să poată face alianță posrelectorală.

Alexei 07.12.2018 15:29

Nu-i exclus că Năstase ar putea face coaliție cu socialiștii, mai ales că Dodon l-a certat pe Năstase că nu este suficient de vizibil, reese că au ei o înțelegere.

Independent 07.12.2018 17:48

Și pentru N.Negru, și pentru trolii PD-lui: Toate sondajele din luna mai 2018 arătau că scula lui Plahotniuc, S. Radu, va câștiga alegerile la funcția de Primar al capitalei. Iar lui A. Năstase îi era acordate de două-trei ori mai puține șanse.Lui N. Negru nu i-ar strica să răscolească în memoria sa ce scria el atunci, cât și pretenul lui -P. Bogatu, dar și alți ”anal-iști”. Numai că alegătorii deja se oreientează altfel decât visează unii cu ochii deschiși. În tipmul sondajelor ei răspund într-un fel, iar în alegeri - altfel. De aceea A. Năstase a acumulat atunci de două ori mai mult decât îi acordau sondajele și anal-iștii mai puțin, sau mai mult angajați. Șaa că anizele lui N.Negru ar putea să sea samene cu analșizele de ud de la un bărbat care dorește să nască.

Andrei Bunu 07.12.2018 21:14

Titlul materialului sugereaza ca PD va accede in Parlament (drept rezultat al alegerilor din februarie 2014) in mod SIGUR. De unde pana unde aceasta convingere? Campania electorala inca nu a inceput oficial, asa ca, dragi ziaristi, lasati-o mai moale cu...afirmatii tari.

Mihai 07.12.2018 22:42

Iarasi Negrisor face aport, cum poate, promovand interesele proxenetului, osul caruia il roade...Promoveaza chiar si ideea ca d-na M.Sandu sa-si incalce cuvantul dat alegatorilor, sa spuna una si sa faca alta! Ca asa e primit in cercul mafiotilor...In caz de se merge la alegeri anticipate, cel mai mare perdant ar fi PD, caci pana atunci se maresc problemele lor si se termina finantele...

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md