20:45:14 26.07.2021
 
Stiri

Nicolae Negru // Miracolul Maiei Sandu

Actualitate 16.07.2021 09:29 Vizualizări3396 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Miracolul Maiei Sandu


Semne diacritice

E amuzant, până la un punct, să urmărești efuziunile declanșate peste Prut după victoria răsunătoare a PAS în alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova. Acolo unde presa străină, occidentală și estică vede oscilarea pendulului simpatiilor electorale spre vest și o înfrângere pentru forțele proruse, Bucureștiul reacționează ca la un miracol produs de Maia Sandu, vorbește despre un eveniment epocal, ireversibil, despre o strategie genială și un curaj fără seamăn, prin care ea și-ar fi surclasat adversarii și de pe stânga, și de pe dreapta. Miracolul e de fapt altul: că presa românească a descoperit existența unui al doilea stat românesc.

O serie de politicieni și-au amintit cu acest prilej că au fost susținători dintotdeauna ai președintelui moldav, împingându-i la o parte pe cei care nu au susținut-o imediat cum lidera PAS și-a făcut intrarea în scena politică. România nu are dreptul să se mândrească cu victoria Maiei Sandu, a titrat un fost prim-ministru, reproșindu-le actualilor deținători ai puterii că și-au permis în campania electorală să se întâlnească și cu alți politicieni de la Chișinău. România a contribuit substanțial la succesul electoral al PAS-ului și politicienii români se scaldă pe merit în razele glorioase ale Maiei Sandu, i s-a replicat, enumărându-se, la modul serios, contabilicesc, faptele respective. S-a făcut caz și de eșecul AUR, căruia Maia Sandu i-ar fi găsit ac de cojoc, spre deosebire de politicienii de peste Prut, iar de aici s-a prorocit eliminarea definitivă a unionismului din Republica Moldova.

Nu există un lider de calibrul Maiei Sandu în România, mai toată lumea cade de acord în această privință, iar o revistă serioasă a inițiat o anchetă printre experți ca să afle dacă președintele republico-moldovenesc nu ar putea fi ales și președinte al României, realizându-se astfel „scenariul Cuza” de reunire a ambelor state românești (aș aminti cu acest prilej și de „scenariul Mircea Druc”, ex-premierul Republicii Moldova „delegat” de Frontul Popular, în 1992, să candideze la Președinția României, pentru a realiza ulterior Unirea). În patru ani, a spus un venerabil filosof, copleșit de entuziasm și optimism, „sunt șanse” ca românii să se uite la Republica Moldova „cum se uită astăzi la Elveția” și, dacă politicienii de peste Prut nu vor lua exemplu de la Maia Sandu, ei riscă să întârzie procesul de „revigorare” a României și să primească „o admirabilă lecție de democrație” și, odată cu ea, „o palmă greu de ignorat”.

Basarabenii, la rândul lor, deși își exprimă sentimentele cu mai puțină imaginație și vervă lexicală, demonstrează nu mai puțină patimă apologetică. Pentru unii dintre ei Maia Sandu e mămuca trimisă de Pronia cerească să se sacrifice pentru noi și să ne facă dreptate. E mămuca noastră a tuturor, a națiunii moldave - această idee trece ca un fir roșu prin mesajele admirative ale simpatizanților și adepților PAS.

Și acesta e abia începutul. Maia Sandu nici măcar nu a format Guvernul, nu a realizat încă niciun punct din programul anunțat. Să ne imaginăm ce va fi, dacă îi va reuși măcar jumătate din ceea ce a promis? Citind ce s-a scris despre ea în presa de peste Prut și pe rețelele sociale de limbă română, cu contribuția basarabenilor, mi-a venit gândul că Nicolae Ceaușescu ar fi putut să fie o victimă a succesului politic. Dacă ți se spune zilnic, din oră în oră, că ești „marele cârmaci”, „iubitul și stimatul…”, „geniu al Carpaților”, „marele conducător”, „cel mai iubit și stimat fiu al Țării” etcetera, trebuie să fii un robot bine programat ca să nu ajungi să crezi, într-o zi, că ești ceea ce scrie presa și scandează tovarășii de idei despre tine… Să sperăm că Maia Sandu s-a imunizat contra virusului lingușelii și idolatriei care bântuie pe plaiul mioritic.

Când se pierde simțul măsurii, se pierde și simțul realității. Și dacă vom consuma tot entuziasmul și energia pe laude, nu vom ajunge departe. Sigur, Maia Sandu posedă niște calități, pe care nu intenționăm să i le negăm. Dar principalele mai urmează să le manifeste. În urma alegerilor din 11 iulie, șansele de efectuare a unor reforme radicale (în justiție, în primul rând) sunt într-adevăr mai mari, decât după prima îndepărtare a forțelor proruse de la putere, în 2009. Maia Sandu are de luat niște decizii serioase, care nu suferă amânare, dar nici să fie concepute în pripă, sub imperiul aclamațiilor, sub averse de elogii și ode, în vacarmul surlelor și trâmbițelor de pe ambele maluri ale Prutului, nu ar fi bine. Așteptările sunt mai mari ca niciodată. E nevoie de schimbări complexe, profunde, dureroase (cum ar fi reforma administrativ-teritorială), care nu dau rezultate imediate, de aceea nu i se face un serviciu nici ei, nici PAS-ului dacă le creăm cetățenilor impresia că totul se va rezolva foarte ușor, în doi timpi și trei mișcări, că mâine „mămuca națiunii” va pune economia pe roate și vor curge râuri de lapte între maluri de ciocolată și ni se va face dreptate la toți. Ca în Elveția.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


v. pădureanu 16.07.2021 09:52

Dovezi și probe că suntem o națiune de pupincuriști și curluntriști!!! Așa s-a întâmplat cu M. Snegur (stejarul neamului, marele „politician” Licinschi, generalul de „fier” voronin) și așa va fi și în continuare. Totuși, majoritatea asociază reformele ca ceva dureros (e adevărat atunci când toți încep ai ”reforma” pe cei săraci și mulți, care trebuie să plătească prețul ”reformelor”) ceea ce este greșit conceptual. Ar fi bine de înlocuit SCHIMBAREA (bruscă și brutală) cu ÎMBUNĂTĂȚIREA (proces continuu) și, prioritar, la prestarea calitativă, rapidă și ieftină a serviciilor publice!!! Dar asta e mai dificil și nu prea există ”echipe de profesioniști” la nici un partid - toți vin cu soluții miracol...

Bravo, dle Negru! 16.07.2021 10:00

Nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece ! Trebuie să punem mai întâi creerul, apoi și umărul la contribuție !

Furtuna 16.07.2021 10:22

Apréciez articolul! P.S.Cred ça conceptul''mamuca''nu este cultivat de Sandu insasi,ci de un defect intelectual al moldonenilor.

Solon 16.07.2021 11:10

Regretatul acad Malinovschi spunea de la tribuna Marii adunari nationale pe data de 27 august 1991, că ne asteaptă o muncă grea pe toti. Asta o spunea celor ce triumfau în PMAN. Timpul a demonstrat. Triumfările nu au încetat nici acum. Puțin vorbescc de ,,munca grea pentru progres și popor,, ci mai multe de fotolii, zisele reforme etc etc Nota bene -52 procente din electorat au votat.. prin absentesism, cauzata de apatia politică.. Oare care să fie cauza ??? Oare nu cumva neprofesionalismul elitelor si locomotivelor electorale ??!!

ion 16.07.2021 11:10

Așteptările sunt foarte mari - în mod deosebit acelea ce izvorăsc din ura viscerală față de cei considerați corupți. Cele ce țin de salarii de 15 mii lei lună (similar cu ce a promis partidul lui urecheanu), pensii mari or la general, ce ține de domeniul economic - sunt și vor rămâne doar promisiuni, găsindu-i vinovați pe ”sabotori” or infracționari..

Grigore 16.07.2021 20:25

Eu nu cred o iota din ce acesti "victoriosi" politici vor incerca a face pana nu taie legaturile cu lumea rusa - cauza dezastrului in RM - iesirea imediata din CSI si eventual inchiderea amabasadei ruse la Chisinau ca stat agresor (pana la retragerea truoelor ruse din Transnistria) sunt pasi necesari ca sa taie cauzele a 80% din tot ce este rau in RM ca efect (inclusiv corputia).

POLILOGU 16.07.2021 21:58

Mare și admirabil curaj, domnule NEGRU ! Mare și admirabilă luciditate românească ! Chiar dacă în onor media română articolul va fi pus sub obroc ,efectul său va fi foarte,foarte mare . MULȚUMIM !!

sergiu 17.07.2021 22:09

Domnul Negru sunteți bun doar la critică, din păcate am văzut slugărnicia d-vstr fata deceea ce inseamna tradare

Mihai 18.07.2021 14:02

Nu am uitat cum N.Negru (alaturi de prietenul sau, P.Bogatu) lustruia imaginea lui Plahotniuc... Sa le fie rusine unora care-i canta difirambe!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.07.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Jocul cifrelor și al...

23.07.2021 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica României în...

20.07.2021 15:37 Ziarul National George Damian // Adio, Basarabia! Ren...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că trebuie să fie viitorul prim-ministru al R. Moldova, după victoria PAS din alegerile parlamentare anticipate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md