20:16:12 20.04.2019
 
Stiri

Nicolae Negru la „Europa Liberă”: Cum se pregăteşte Dodon de întâlnirea cu liderul de la Kremlin şi cum plăteşte pentru sprijinul pe care l-a avut în alegeri de la Putin şi biserica ortodoxă rusă

Politică 09.01.2017 13:00 Vizualizări2504 Autor: Ziarul National
Nicolae Negru la „Europa Liberă”: Cum se pregăteşte Dodon de întâlnirea cu liderul de la Kremlin şi cum plăteşte pentru sprijinul pe care l-a avut în alegeri de la Putin şi biserica ortodoxă rusă europalibera.org

I-a retras cetatenia fostului preşedinte român Traian Băsescu și l-a felicitat în timpul unei întâlniri, în premieră, la Tighina, pe noul lider tiraspolean Vadim Krasnoselski pentru victoria în alegerile transnistrene din 11 decembrie, nerecunoscute internațional. Asta după ce a scos steagul UE de pe ușa reședinței de stat şi a înlocuit abrevierea „ro” cu „md” pe siteul Președinției.

Cum sunt văzute aceste acțiuni ale lui Igor Dodon de la început de mandat? Perspectiva unui analist, cea a lui Nicolae Negru, editorialist la Ziarul NAȚIONAL, într-un interviu pentru „Europa Liberă”:

Europa Liberă: Începutul lui 2017, dle Negru, a fost marcat în Republica Moldova de debutul mandatului socialistului Igor Dodon la Preşedinţie. Printre primele acţiuni ale sale: i-a retras cetățenia moldovenească fostului preşedinte român, Traian Băsescu, l-a întâlnit, în premieră la Tighina, pe noul lider tiraspolean Vadim Krasnoselski, iar mai devreme a scos steagul UE de pe ușa Reședinței de stat şi a înlocuit abrevierile „ro” cu „md” pe site-ul Președinției. Cum vi se pare, iată, acest început de mandat? E mai rău, mai bun sau exact aşa cum v-ați fi așteptat? Împărtăşiţi ideea că e o catastrofă?

Nicolae Negru: Impresia mea că dl preşedinte continuă campania electorală, că el nu a încetat să se gândească la alegeri. Acum se gândeşte la alegerile din anul 2018 probabil şi de aceea se comportă în felul în care aţi spus. Dar nu cred că e o catastrofă, fiindcă preşedintele nu are atribuţii care i-ar permite să producă o catastrofă. Dar, desigur, poate intra în contradicţii cu legea şi, în cazul de faţă, am şi eu impresia că dl preşedinte Dodon se joacă cu legile Republicii Moldova.

De ce credeți că face asta dl Dodon? Plătește niște polițe deja acumulate sau pregătește terenul pentru altele, cum ar fi, de exemplu, întâlnirea deja programată pentru 17 ianuarie cu liderul de la Kremlin?

Se pregăteşte desigur de întâlnirea cu liderul de la Kremlin şi plăteşte pentru sprijinul pe care l-a avut în alegeri de la liderul de la Kremlin şi de la biserica ortodoxă rusă. Dar el nu este preşedintele tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, aşa cum a promis după anunţarea rezultatelor alegerilor sau în campania electorală. El pur şi simplu este preşedintele unei părţi de cetăţeni ai Republicii Moldova şi vrea să rămână în continuare, pentru că vrea să aducă Partidul Socialiştilor la putere în anul 2018.

Credeţi că Igor Dodon face cel piţin ceea ce s-ar aştepta să facă alegătorii domniei sale, cei care l-au votat în scrutinul prezidenţial?

Nu cred că toţi alegătorii aşteaptă anume aceasta de la preşedintele Republicii Moldova. O parte din alegători l-a votat pentru altceva, l-a votat pentru lucruri serioase: el a promis, de exemplu, să ia de pe umerii cetăţenilor Republicii Moldova povoara acelui miliard furat din rezervele Băncii Naţionale. Dar pe de o parte, să zicem aşa, nucleul dur al electoratului liderului socialist desigur că are această plăcere, de la micile șicane, de la aceste hărţuiri pe care le-a declanşat dl Dodon la adresa altei părţi de electorat, acelora care aspiră la integrarea europeană sau la adresa electoratului unionist.

Ceea ce a făcut, de exemplu, la adresa lui Băsescu este chiar necivilizat într-un fel. Este nu tocmai politicos şi faţă de precedentul preşedinte, dl Nicolae Timofti, fiindcă ar reieşi că Nicolae Timofti a încălcat legea într-un fel, i-a acordat cetăţenie dlui Băsescu în mod ilegal şi, pe de altă parte, ar reieşi că dl Băsescu a obţinut cetăţenia în mod fraudulos, a spus cuiva minciuni sau a ascuns nişte date, sau a întreprins acţiuni ostile la adresa Republicii Moldova, ceea ce nu este cazul. Prin urmare, acest aspect pe mine, de exemplu, mă îngrijorează: că avem un președinte care, de dragul unui efect politic, de dragul unui efect electoral, poate merge la încălcarea Constituţiei. În cazul de faţă, iată, i-a retras dlui Băsescu cetăţenia.

Sau, să zicem, a scos drapelul Uniunii Europene de pe reşedinţa Președinției, deşi conform legii drapelului de stat, drapelul Uniunii Europene poate fi arborat acolo unde este arborat drapelul Republicii Moldova.

Cum vă aşteptaţi să continue acest mandat şi, mai ales, cu ce consecinţe? Ziceați mai devreme că este totuşi un preşedinte decorativ, fără prerogative reale, dar există şi părerea că ne îndreptăm cu paşi siguri în direcția unei revizuiri a politicii externe, pe termen lung vorbind…

Nu ne putem îndrepta, din punctul meu de vedere, spre revizuirea politicii externe. Desigur că dl Dodon o să mai arunce petarde de felul ăsta, o să facă fum, dar nu are cum schimba orientarea politicii externe a Republicii Moldova. Poate să destabilizeze Republica Moldova, poate să intre în conflict cu majoritatea parlamentară, poate să organizeze nişte referendumuri care de altfel nu pot să aibă impact constituţional, un referendum consultativ poate să organizeze în ce priveşte orientarea Republicii Moldova, de exemplu, orientarea politicii externe a Republicii Moldova. Dar până la urmă Parlamentul decide, Parlamentul este cel care determină politica externă, iar Guvernul execută politică externă a statului Republica Moldova.

Citiți continuarea interviului AICI.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Dragos 09.01.2017 13:39

Neomul potrivit la locul potrivit...Bine lucrat. Bine jucat. Teatrul ab-surdului si al mercenarului. Cand haita de dezinformatori pd&ps+pl s-a dezlantuit, desfraul nebunilor a luata locul legii, al bunului simt. In loc de-o rata muta, kremlinezul Plahoasca a inscaunat o paiata kremlineza balamuta. Evident, creatura e pusa pe sotii. Or, se stie, regii adora mascaricii grei de cap. Cu o stilistica de pervers imbeciloid si un ranjet pe masura gabaritului de porc mistret, Dodon poarta masca unui arhetip, a unui model, care vadeste prin analogie trasaturi comune cu regele-dictator: demagogi demential, amandoi, sub bagheta Matuskai bicefale cretine, pervertesc etica colectivitatii, distrug ce-i uman, genereaza sperjur, vrajba, coruptie, crima, nelegiuiri, mismasuri, barbarie cat incape. Intr-un cuvant: curvasareala!

Subiectul 90 09.01.2017 15:54

Mie totusi imi este interesant, ce cauta Andrei Nastase zilele acestea la Moscova? Nu cumva pregateste un noi protest si a mers dupa sfaturi la rusi? Ca din Frankfurt, imediat a mers la Moscova, dubios, nu?

Uncleded 09.01.2017 15:56

Papusa Kremlinului, odata ce ai primit ajutorul rusului, asta va incerca cat mai mult posibil sa profite de tine, Dodon nu mai scapa usor de aceasta povara: datoria fata de Kremlin.

Oleg 09.01.2017 20:08

Dodon de cind a fost investit a facut numai prostii. Cum poti sa mergi si sa pui flori la mormintul celora ce ne-au ucis moldovenii, la mormintul celora care ne-au rupt tara in doua si au atentat la statalitatea Republicii Moldova?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md