01:50:34 08.12.2019
 
Stiri

Fantoma lui Filat sau diplopie

Politică 21.09.2018 09:27 Vizualizări5545 Autor: Nicolae Negru
Fantoma lui Filat sau diplopie

Semne diacritice

Guvernarea se plânge, prin bloggerii săi, de standardele duble ale unor reprezentanți ai opoziției și ai societății civile, care, altădată, nu ar fi reacționat atât de vehement la numirile în funcții de miniștri a unor persoane nefamiliare cu domeniul ce li se încredința spre administrare, cum reacționează astăzi la promovarea Silviei Radu în fruntea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Cândva, numirea, de exemplu, a Maiei Sandu, economistă, la Ministerul Educației nu a provocat comentarii negative din direcția unor ONG-uri și instituții media, care sunt foarte vocale astăzi, când prim-ministrul care selectează candidaturile miniștrilor este altul decât Vlad Filat, afirmă bloggerii respectivi.

Nu e chiar așa, dar e adevărat că guvernările de după 2009, din care au făcut parte în permanență PLDM și PD, s-au bucurat, din motive explicabile, de o încredere mult mai mare decât cele precedente, încredere pe care, până la urmă, nu au meritat-o, ci dimpotrivă, au abuzat de ea. Filat erat fără îndoială un răsfățat al publicului și chiar al liderilor europeni, el întruchipa „istoria de succes” a Republicii Moldova, dar nu a fost capabil să conștientizeze și să prețuiască acest „dar al sorții”. Dacă nu o fi avut și un alt rol secret.

Acum PD plătește, iarăși nu fără motiv, pentru toată dezamăgirea și furia cetățenilor care s-au simțit batjocoriți, trădați, umiliți după furtul miliardului. Oricât a încercat Plahotniuc (ajutat de Ghimpu) să-l facă țap ispășitor pe Filat, nu a reușit, deoarece s-a văzut că liderul PD i-a protejat pe șefii instituțiilor (Procuratura Generală, CNA, SIS, BNM etc.) care s-au aflat sub controlul politic al PD și care ar fi trebuit să contracareze furtul în proporții enorme din buzunarul public.

În același timp, PD a împiedicat încercarea premierului Valeriu Streleț de a vărsa lumină asupra concesionării dubioase a Aeroportului Chișinău, demițându-l. Nu poate rămâne fără consecințe pentru Plahotniuc și partidul său faptul că justiția nu pare să se grăbească să recupereze banii furați și, pe de altă parte, provoacă noi nemulțumiri tratamentul privilegiat de care se bucură din partea ei bancherul Ilan Șor, cel fără de care scoaterea banilor din BEM ar fi fost imposibilă și care a recunoscut că a efectuat operațiunile bancare criminale. Generozitatea justiției noastre față de acest tâlhar pare să nu aibă limite, acceptând, zilele trecute, efectuarea unor expertize care seamănă foarte mult a tragere de timp, pentru a-i oferi posibilitatea să participe la alegerile parlamentare, după ce, în același mod discutabil, a fost admis în competiția pentru funcția de primar al Orheiului.

Nivelul de neîncredere și chiar de ură față de Plahotniuc și PD nu s-ar menține la același nivel, dacă nu ar fi fost comise alte acțiuni sfidătoare, antidemocratice, care compromit statul Republica Moldova. E vorba de schimbarea sistemului electoral în interesul PD și anularea rezultatelor alegerilor din Chișinău, de deportarea mișelească a unor profesori turci de la liceele „Orizont”, în schimbul reparației edificiului prezidențial și a altor servicii încă necunoscute din partea lui Erdogan.

Rezultatele pozitive, acțiunile lăudabile ale Guvernului Pavel Filip, cum ar fi stabilizarea sistemului financiar-bancar, revizia sistemului de pensii, drumurile, începutul reformei administrative, îmbunătățirea mediului de afaceri, pașii făcuți în direcția interconectării energetice cu România ș.a. sunt subminate în permanență de acțiunile distructive, arbitrare, sfidătoare ale lui Plahotniuc. Ceea ce Filip construiește ziua, Plahotniuc distruge noaptea, în cârdășie cu Dodon. Mai bine s-ar odihni cum se cuvine.

După cum consideră și autorii recentului raport al Consiliului Atlantic, „din cauza șocului de după scandalul bancar și înaltului nivel de neîncredere politică, considerabilele reforme economice din Republica Moldova, trec neobservate”. Încrederea contează pentru capacitatea de guvernare. Cu toate astea „realizările economice sunt palpabile” subliniază Anders Åslundși Thimothy Fairbank, și „rapoartele FMI sunt, în general, pozitive”.

Riscul situației de azi e ca alegătorii să nu se prezinte la vot sau să voteze la 24 februarie doar din ură față de PD și liderul său, doar pentru că cineva „luptă” împotriva oligarhiei și promite să „ia țara înapoi”. E mare probabilitatea ca din ură pentru Plahotniuc să mizăm pe tâlhari mai „mărunței”, pe luptători-demagogi, superficiali, sterili, populiști și isterici, să ne încredem în tipi cu integritate îndoielnică (ca Andrei Năstase) și în foste scule oligarhice (ca același Năstase). Însă despre aceasta vom vorbi în unul dintre comentariile viitoare.

Standarde duble? Nu, răspunsul e mai curând diplopie, adică vedere dublă, când persoana percepe două imagini în loc de una singură. Dar poate fi și altceva. Se pare că, deși nu mai există ca politician, umbra lui Filat mai bântuie prin coridoarele GBC.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Top stiri

andreea 21.09.2018 10:02

pai anume pe votul contra PD si pun accent opozitionarii fara sa propuna ceva concret oamenilor si dupa alegeri o sa incerce sa indrepte toate fusele spre plahotniuc doar ca banii din frauda bancara n-o sa-i gaseasca nici ei pentru ca i-au cheltuit deja pentru proteste...

timofei 21.09.2018 10:01

pai anume pe votul contra PD si pun accent opozitionarii fara sa propuna ceva concret oamenilor si dupa alegeri o sa incerce sa indrepte toate fusele spre plahotniuc doar ca banii din frauda bancara n-o sa-i gaseasca nici ei pentru ca i-au cheltuit deja pentru proteste...

Dragos 21.09.2018 10:25

Cu bunesi cu rele, Filat avea charisma si un vis: integrarea europeana. Fiti siguri ca astazi RMica ar fi fost deja acolo. Dar...Asta e! Dle Negru, acum niste ani tov Bogatu scria despre un plan secret al Moscovei de a-l "debarca" pe Filat. Zis si facut, cu mainile patate de sange ale lui VlAdolf Gorgonivici care, din 2010, aplica politica subtila a cameleonului, schimbandu-si culoarea dupa craca pe care sta. Plaha - un paria care merita numai dispret si ura a fost ajutat sa urce pe culme de holopii Ghimpu, Leanca, Hotineanu, Ghiletkii etc., justitia si cmplicii din anturajul sau. In felul acesta s-a instaurat dictatura unei bande pd-ps-SOR. Coloana a V-a a Kremlinului!Perfidia - duplicitatea - lui VlAdolf Gorgonovici nu are margini. Sa stiti insa ca il strange in chingi frica, prea bogat ii este cazierul.

P. Aduc 21.09.2018 10:45

Domnule Negru, despre care succese a guvernului Filip vorbiți, despre care drumuri. Despre acelea pe care Gaburici le măsoară cu degetul? Sau despre care îmbunătățire a mediului de afaceri este vorba, îm condiția când oamenii de afaceri gem sub povara birurilor pe care le plătesc în caznaua lui Plahotniuc, trăind cu frica în sân să nu cadă în ghiarele justiție lui Plahotniuc? Ori aveți misiunea să faceți agitație electorală lui P. Filip, care este cea mai mare sculă a lui Plahotniuc? Adevrul e unu, cum nu l-ați ocoli; această așa zisă țară, Republica Moldova, s-a transformat într-un teritoriu criminalizat. Și dacă D-stră nu observați acest fapt (ori vă faceți) mai bine nici nu mai scieți nimic pentru a nu deruta lumea și așa derutată și dezmăgită.Cel puțin veți fi cu conștiința mai curată.

Vasile 21.09.2018 10:56

Deja prostia aparatului propagandistic a lui Plahotniuc e așa de mare, încât devine un circ cu cowni de sortul 3. De acest fapt ne convinge unul și același comentariu, postat chipurile de doi ”comentatori” pro-Plahotniuc; andrea și timofei, care evident e unul și acealaș.

Diana 21.09.2018 11:00

Tocmai prin asta presa si societatea civila sunt neobiective, ei vad doar ceea ce vor si nu recunosc niciodata realizarile pe care aceasta guvernare totusi le are.

Dragos 21.09.2018 11:06

Dle Negru, pai economia si managementul educational chiar se pupa. Iar studiile profunde, serioase ale dnei Maia sandu si-au gasit aplicare si in cadrul managementului educational. Lucru apreciat si de straini. Comparatia deci nu-si are rostul. Mamifera in calduri (B)Radu e o matracuca ticaloasa. Este, daca vreti, secretia vaginala a Plahoitului. Ea, nemernica personulitate, ea, maimuta puscariabila (B)Radu nu face nici cat un nasture de la sacoul personalitatii cu personalitate Maia Sandu. Potaia (B)Radu, daca era sa fi fost macar medic-veterinar, mai era cum era. Dar asa...Te buseste rasul. Holoapa (B)radu nu e buna nici de saun. E buna pentru studiul genelor otravite.

Dragos 21.09.2018 12:52

Eu l-am iubit si il iubesc pe Filat! El este unica solutie pentru Moldova!

savin ion 27.09.2018 22:10

Andreei si lui Timofei.Sunteti una si aceias persoana, sau unul din voi e plagiator?Nu exclud, ca esti un lingau sau troll.Iti dau un sfat;cand copiezi un texst,mai schumba cate o virgula sau un cuvant.Daca esti troll schimba texstul dar sa-ti ramana gandul,iar daca n-ai capacitati,inseamna ca esti un prost,comentator hrenovai.

savin ion 27.09.2018 22:11

Andreei si lui Timofei.Sunteti una si aceias persoana, sau unul din voi e plagiator?Nu exclud, ca esti un lingau sau troll.Iti dau un sfat;cand copiezi un texst,mai schumba cate o virgula sau un cuvant.Daca esti troll schimba texstul dar sa-ti ramana gandul,iar daca n-ai capacitati,inseamna ca esti un prost,comentator hrenovai.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2019 09:24 Nicolae Negru Cazul Filat: de la statul capturat la...

05.12.2019 16:01 Ziarul National Victor Chirilă // Ministrul de Extern...

04.12.2019 15:09 Ziarul National Victor Munteanu // Adevărații regizor...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md