15:35:05 18.10.2019
 
Stiri

După zece ani, într-un cerc vicios

Politică 08.04.2019 09:18 Vizualizări2550 Autor: Nicolae Negru
După zece ani, într-un cerc vicios

Semne diacritice

La 10 ani de la evenimentele din 6-7 aprilie, nu cunoaștem încă cine erau provocatorii și coordonatorii din spatele lor, cu ce scop au fost vandalizate și incendiate Parlamentul și Președinția (selectiv) în Chișinău, care era rostul terorii dezlănțuite post-factum împotriva protestatarilor, când daunele fuseseră deja făcute și nu se mai putea schimba nimic.

Există niște ipoteze, unele plauzibile, dar nedemonstrate pe deplin. Organizatorii adevărați ai protestelor se ascund și nu au de gând să iasă la lumină, iar marionetele lor, politicienii și activiști care i-au „mobilizat” și ghidat pe tineri, își declină responsabilitatea, se declară folosiți, neștiutori ca ceilalți cetățeni care au ieșit în stradă fiindcă li se părea imposibil să mai suporte încă patru ani de regim comunist.

Dacă a fost „tentativă de lovitură de stat”, cum afirma pe atunci Marian Lupu și repetă azi ca papagalul Dodon, de ce nu a fost dusă până la capăt, în condițiile în care autoritățile păreau paralizate de frică, nedispuse să apere instituțiile supreme ale statului? Dacă s-a intrat în Parlament și Președinție, ce i-a împiedicat pe coordonatorii din umbră să comande asaltul Guvernului, a televiziunii publice și a altor instituții importante ale statului? Cine și de ce era interesat, „ca formă și ca caracter” de distrugerea Declarației de Independență, restabilită ulterior?

Guvernarea „proeuropeană” de după 2009 a simulat interesul, a constituit și o comisie parlamentară, dar nu a investigat cu adevărat enigmele și „misterele” zilelor de 6-8 aprilie. În lipsa adevărului, e natural să apară tot felul de speculații. Faptul că ucigașii lui Valeriu Boboc, că torționarii din comisariatele de poliție și judecătorii complici la fărădelegile polițiștilor, la răfuiala și umilirea aplicată tinerilor nu au fost pedepsiți cum se cuvine, ci doar s-a mimat aplicarea legii, iar unii dintre responsabilii din MAI au fost ulterior promovați în funcții sau plasați în „locuri călduțe” – toate acestea sugerează o relație de continuitate între regimul lui Voronin și cel care l-a succedat, menținându-se, într-o formă sau alta, până-n ziua de azi.

Trebuie să constatăm fără să ne ascundem după deget că generația nouă de politiceni ajunși la putere pe valul „revoluției twitter” nu a îndreptățit aștepările, a uitat de promisiunile ei, de datoria morală pe care o avea față de tinerii protestatari din 7 aprilie 2009. „Moldova fără Voronin, Moldova fără comuniști” a fost o lozincă pe cât de frumoasă, pe atât de fățarnică, demagogică, populistă, în termenii de astăzi. Populistă nu fiindcă era greu de realizat, ci fiindcă cei care o lansaseră urmăreau de fapt alte scopuri, numai de ei știute. Până la urmă, „aspirațiile” liderilor care l-au înlocuit pe Voronin s-au dovedit a fi pe cât de primitive, pe atât de dezastruoase: putere necontrolată și îmbogățire personală cu orice preț. Furtul miliardului este o consecință logică, inevitabilă a „activității” lor. De aceea, nu mai așteptăm nimic de la PD, - unde nu-i nici Dumnezeu nu cere, dar privim cu firească și îndreptățită neîncredere și la noile partide apărute ad-hoc. Cel care s-a fript odată cu ciorbă suflă și în apă rece.

S-ar fi putut crede că experiența dramatică de după 2009 va căli organismul social, că cetățenii noștri vor căpăta imunitate în fața escrocilor politici, că își vor dezvolta ochiul sceptic și nu se vor mai lăsa hrăniți cu iluzii, ademeniți de lozinci frumoase, dar sterile, lipsite de conținut real. Dar mai e până atunci. Alte vremi, alți idoli, alte promisiuni populiste, alte interese obscure. Atâta timp cât ne vom face idoli, cât vom crede orbește și vom idealiza niște lideri, până să devină riscant să-i atingi cu o floare, darămite să le critici erorile sau prestația mediocră, superficială (cum e cazul lui Andrei Năstase, care, departe de a fi un „gigant al gândirii”, neprihănit din punct de vedere moral, l-a atacat isteric pe directorul Ziarului NAȚIONAL, Vitalie Hadei, doar pentru faptul că portalul nostru a publicat, printre declarațiile de avere ale politicienilor, și declarația sa), nu vom ajunge nicăieri. Ne vom roti într-un cerc vicios, sperând că se va schimba ceva.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Mihai 08.04.2019 16:25

"Neprihanitul" de Negrisor nu sufla o vorba despre faptul ca toti sefii organelor de forta (Jizdan, Resetnicov, Papuc, Zubic, Botnari, etc.) din aprilie 2009 se afla in slujba lui Plohis...E greu sa deduci cine e autorul, tot el fiind cel care a cules roadele? A zis ca n-ai ce cere de la PD si s-a spalat pe maini...

10.Amici 09.04.2019 00:30

Negrule, nu ştii de ce toţi torţionarii din aprilie 2009 sunt la treuca lui Plahotniuc?

V. Decusar 10.04.2019 23:22

Citesc periodic SITE ZIARULNATIONAL.MD, dar nu practic sa postez comentarii. Prin prezentul ţin doar să-mi expun mirarea ca participanţii la un sondaj cu întrebarea dacă M.Sandu, A.Nastase şi Iu.Reniţă au procedat corect atunci când au refuzat sa dea mâina cu I.Dodon, 61% au raspuns - DA. E un fapt care mertă atenţie.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.10.2019 09:08 Nicolae Negru Geopolitica dus-întors sau de ce să n...

14.10.2019 09:03 Nicolae Negru Chișinău, capitala Europei de la Lisa...

11.10.2019 08:59 Nicolae Negru Cine îl va salva pe Plahotniuc?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că are șanse să câștige funcția de primar general al Chișinăului la alegerile locale din octombrie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md