00:55:27 19.06.2019
 
Stiri

Dacă alegerile nu vor schimba clasa politică, ce vor schimba?

Politică 28.12.2018 09:39 Vizualizări4096 Autor: Nicolae Negru
Dacă alegerile nu vor schimba clasa politică, ce vor schimba?

Semne diacritice

A început înregistrarea concurenților electorali. Forțele politice care se vor bate în viitoarele alegeri parlamentare pot fi împărțite în patru grupuri: partidele puterii (PD, PPE), proestice (PSRM, PCRM, PN, Partidul Șor), antioligarhice (Blocul electoral „ACUM” constituit de PPDA și PAS, cărora li s-a alăturat PLDM) și unioniste (PNL, PUN, PLR, PL, PVE, PAD ș.a.).

Deși se consideră formațiune proeuropeană, PD preferă să meargă în campania electorală sub steagul „pro-Moldova”, în timp ce PSRM, care se consideră „statalist”, preferă să se manifeste ca un partid prorus, reprezentând interesele Moscovei la Chișinău. Partidele blocului electoral „ACUM” se consideră „autentic proeuropene”, însă nu pun mare preț pe factorul geopolitic, ci pe pericolul oligarhic.

Și unele partide unioniste au alte priorități decât reUnirea cu România. PUN a și renunțat oficial să participe la alegeri, sacrificându-și electoratul pe altarul luptei antioligrhice, anunțând că va sprijini Blocul „ACUM”, iar PL urmează abia azi să decidă cum va proceda, după ce „ACUM” i-a oferit să înainteze candidați în niște circumscripții pe care nici „acumiștii”, nici liberalii nu le pot câștiga (Autonomia Găgăuză, raioanele transnistrene, Rusia). Electoratul unionist se pomenește din nou în fața dilemei de a vota „un rău (sau un hoț) mai mic” sau a nu participa la alegeri.

Partidul Șor nu-și afișează simpatiile geopolitice, dar bazinul său electoral se suprapune într-o mare măsură cu cel socialist.

O sumară analiză a listelor de partid publicate până acum relevă că nume noi nu sunt chiar atât de multe, iar acolo unde sunt mai multe – de exemplu, în PPDA, acestea nu impresionează, nu s-au remarcat în domeniile lor de activitate și e greu de crezut că se vor remarca în munca parlamentară, că vor face revoluție în politica moldavă.

Calitatea discutabilă a candidaților va fi speculată fără îndoială de PD, reducând șansele electorale ale blocului „ACUM”. De politicieni mediocri, cu o singură calitate - obediența față de lider, nu am dus lipsă nici până acum, de ce i-am înlocui pe unii cu alții? Un incompetent nu poate face mare lucru împotriva oligarhiei.

După atâta luptă cu corupția, avem o problemă și cu filtrarea celor corupți, dacă până și Ilan Șor, figura principală în schema de fraudare a BEM, condamnat de prima instanță la mai mulți ani de închisoare, a primit certificat de integritate.

Lupta va fi crâncenă, puterea nu și-a epuizat întregul arsenal de arme electorale. Prima surpriză neplăcută pentru opoziție a fost prezența artiștilor Eugen Doga, Nicolae Botgros, Maria Stoianov alături de Pavel Filip, la Strășeni, la lansarea premierului în campania electorală. Dar să nu ne grăbim să aruncăm cu pietre în ei.

Orice s-ar spune despre preferințele politice ale lui Pavel Filip, trebuie să recunoaștem că el posedă niște calități profesionale și o experiență care merită respect, îl avantajează în raport cu orice lider al opoziției. Niște profesioniști desăvârșiți apreciază profesionismul și mizează pe un profesionist, care nu își neagă rădăcinile românești.

Până la urmă, vor decide alegătorii cui îi va reveni puterea după 24 februarie 2019. Dar cu un grup mic de politicieni de factură nouă (cei mai vizibili fiind Maia Sandu, Oazu Nantoi, Octavian Țâcu, Igor Munteanu) nu faci o „clasă politică nouă”, care să asigure schimbarea mult așteptată.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Grup-Rom 29.12.2018 15:18

Nu avem nici o stimă față de bolșevicul V. Voronin. Dar trebuie să recunoaștem că în politică elpmulte pricepe, și foarte corect a numit guveranrea de astăzi mafioto-banditească. De aceea diavolul, dar îmbrăcat în haine de analiști, jurnaliști, etc., slujește acestei guvrnări. Acesta își face lucrarea prin articole de genul articolului lui N. Negru, care nu mai poate de ”grija” opoziției extraparlamentare, că vezi, nu are persoanlități în lista electorală. Evident pentru slujitorii diavolului M. Sandu și A. Năstase nu sunt prea cine știe ce prsonlități, chair dacă aceștia fără bani, au acumulta o mare parte din impatiiles cetățenilor și sunt personalități pentru liderii UE. Și O. Țicu, I.Munteanu, M. Ciobanu, I. Terguță, I.Grosu, A. Sliucasi, ș.a., nu sunt personalități. Iar P.Filip, care e gata fără cricneală să mănânce tot ce iesă din ”cordoantor”, e personalitate - nu glumă. Ca Prim-minitru, nu vedeți cum a dus economia la culmi înalte, și cât de fericiți i-a făcut pe cetățeni? E destul de privit mutrele cetățenilor Apolschi, Sîrbu, alui Bogatu, a lui Mihăieș, și a lui Negru, și alții ”cetățeni” și îți vine să vomitezi. Mama lor de ”cetățeni”.

Mihai Radu 29.12.2018 17:55

Fiind aserviţi de sacul cu banii, ciordiţi de la poporul pauperizat de către oligarhatul de pe malurile Bâcului, marii oracoli ai politicii moldoveneşti, precum Bogatu, Negru & CO, de la o vreme încoace se dau în mare spectacol prin profeţiile sale lugubre, manipulate din ghicitul în bobii de linte, cu care s-au căpătuit drept recompensă pentru adulaţiile sale languroase în adresa micilor potentaţi ai efemerităţii. Nu m-ar mira nici faptul că, pentru acest soi de proroci în ale ezoterismului moldav, noţiunea de democraţie se identifică cu cea de hoţie, şi viciversa, acestea constituind doar o simplă paradigmă politică.Or, vorba marelui cronicar Miron Costin:"Nu sunt vremile sub cârma omului, ci bietul om sub cârma vremii". citat din

Vasile 30.12.2018 14:18

”Criticile” aduse de N. Negru lui Plahotniuc și ”echipei” acestuia, sunt gâdileală la tălpi. Referitor la Blocul ACUM, dacă N. Negru cel puțin ar tăcea, ar rămânea filosof. Dar încât nu tace, e un soi de cățel care își dorește și el un os mai grăsuț, aruncat de un oligarh cu apucături de mafiot, dar care se pretinde politician. Moldova niciodată nu a dus lipsă de lichele, însă de regulă, acestea nu o termină bine.

Voila 31.12.2018 08:46

Fluxurile financiare o vor schimba.

Voila 31.12.2018 10:40

Până atunci gloata îi va vota pe cei ce promit mai multe pomeni.

D. Măraru 31.12.2018 14:26

Sociatatea noastră e plină de mizerie nu pentru că are un individ ca Plahotniuc, ci pentru ca are mulți indivizi caacest Negru.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2019 16:00 Ziarul National Victor Chirilă // Despre victorie, cu...

17.06.2019 09:23 Nicolae Negru Fantoma lui Plahotniuc

14.06.2019 09:20 Nicolae Negru Frau Maia Sandu, ieșind din burta PSRM

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord cu alegerea Zinaidei Greceanîi, lidera PSRM, în funcția de președintă a Parlamentului?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md