06:37:40 06.12.2023
Stiri

Nicolae Negru // Compromiterea statului compromis

Actualitate 27.10.2023 09:13 Vizualizări2984 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Compromiterea statului compromis


Semne diacritice

Ce noroc a dat peste pensionarii din Orhei, Găgăuzia și Taraclia: de la 1 octombrie, ei vor primi un adaos de 1 000 de lei la pensie. Nu, nu chiar toți, ci doar cei cu pensia sub 3 000 mii de lei. De unde vor veni banii? De la un „investitor”, spune președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu. Suma necesară a și fost vărsată, la 23 octombrie, în bugetele unităților teritorial-administrative menționate, anunță el.

De ce nu se dă numele „investitorului”? Și-a luat această povară financiară în mod dezinteresat? Și de ce s-a limitat doar la aceste trei raioane? Ce au ele în comun?

Apelând la Mr. Google, aflăm repede cine e „binefăcătorul”. La 6 octombrie, bășcănița Evghenia Guțul scria că „programul social” la care face referință Dinu Țurcanu este „implementat (...) cu sprijinul filantropului Ilan Șor”. Iată-l altruistul nostru! Firește, Guțul trage niște jăratic și la turta sa, căci ea a depus „toate eforturile” pentru ca adaosul să fie plătit înainte de venirea iernii, ca „bunicii și bunicile noastre să simtă atenția și grija pe care o merită”. Ceilalți pensionari nu merită să fie ajutați? Probabil, nu, fiindcă nu votează „cum se cuvine”.

Aflând cine e „filantropul”, ne dăm seama de ce a preferat să figureze în această istorie ca simplu „investitor”: fiindcă numele său odios i-ar putea determina pe unii pensionari să refuze „pomana”. Ei s-ar putea întreba care e sursa acestei pomeni, nu cumva Șor le plătește din miliardul furat de la Banca de Economii, unde își țineau banii pentru înmormântări pensionarii din toate raioanele Republicii Moldova? Sau adaosul vine de la „Gazprom”, de la dictatorul Putin, criminalul de război care îi omoară pe ucraineni?

Cât timp va veni adaosul la pensie pe această cale? Un an, doi, trei? Treizeci? Nu se știe. Probabil, până „filantropul” Ilan Șor își va împlini visul de a pune mâna pe putere în Republica Moldova și de a se autograția.

Oferirea de bani din partea unui partid politic (declarat neconstituțional) în campania electorală nu este cumva interzisă? Un consilier al bașcanului Evghenia Guțul a explicat, pentru „Moldova 1”, că astfel Ilan Șor nu se implică în alegerile locale, ci doar își realizează promisiunile electorale precedente. Câtă „onestitate” manifestă acest tâlhar. Merită o decorație, căci își asumă o parte din funcțiile statului nostru!

Dar să facem abstracție de Șor, să presupunem că e vorba de un adevărat filantrop, care nu urmărește scopuri politice. Pe cât de legală e o asemenea afacere? Logic ar fi ca banii ce vin în bugetul public să fie folosiți conform unor principii corespunzătoare politicii sociale a statului, fără a-i discrimina pe unii cetățeni în baza unor criterii geografice sau ideologice. În cazul dat, dacă se acceptă banii lui Șor, se acceptă discriminarea după criterii etice: nu votezi cu hoții, tâlharii și mafioții, nu primești adaos la pensie. Corect ar fi ca banii transferați de Șor să fie confiscați și folosiți în beneficiul tuturor cetățenilor, fără a-i discrimina în funcție de vot.

Totuși cum s-a ajuns până aici? De ce nu au intervenit instituțiile statului? Cum se întâmplă că Ilan Șor reușește să fie mereu cu un pas înaintea SIS, a procuraturii, a CNA, care ar trebui să preîntâmpine asemenea „operații” ce compromit și mai mult statul care părea că nu mai are cum să fie compromis.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md